2021. augusztus 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Fogadalomtétel a nagyvárad-velencei templomban
Holnap este 7 órakor Kovács Szilvia Veronika nővér, az Élet Kenyere Közösség nagyváradi tagja ünnepi szentmise keretében ideiglenes fogadalmat tesz a nagyvárad-velencei plébániatemplomban. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyés püspök lesz.

Koncert Mária tiszteletére
Déván, a Nagyboldogasszony-templomban augusztus 14-én, szombaton este 7 órától a csíkszépvízi fúvós és vonós zenekar Mária-népénekekből összeállított előadással készül a másnapi búcsúünnepre.
Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Virrasztás a családokért
A budapesti Szent István Bazilikában idén huszonötödik alkalommal szervezik meg a Nagyboldogasszony ünnepére virradó engesztelő virrasztást, annak a napnak az éjszakáján, amikor halála előtt a szent király a Nagyboldogasszonynak ajánlotta fel népét. A jövőnket veszélyeztető, hitünk és egyházunk ellen irányuló támadások napjaiban különösen fontos, hogy összefogjunk, és együtt imádkozzunk, virrasszunk népünk megmaradásáért, lelki megújulásáért, keresztény örökségünk megóvásáért és továbbadásáért.
A szervezők szándékához kapcsolódva augusztus 14-én, szombaton, este 8 órától a nagyváradi egyházmegyében is, a Nagyboldogasszony tiszteletére emelt templomokban legalább egy órás virrasztást tartanak.

Pálosan szép az élet
Augusztus 19 és szeptember 1 között Erdélybe érkezik a pálos buszként is emlegetett Pálosan szép az élet elnevezésű pálos rendtörténeti vándorkiállítás.
Az autóbusz első állomása, augusztus 19-én, csütörtökön Nagyvárad lesz, augusztus 20-22 között a kiállítás Kolozsváron lesz megtekinthető, augusztus 23-án, hétfőn Nagybányán, augusztus 24-én, kedden pedig Szatmárnémetiben állomásozik a pálos busz.
Az érdeklődők hétköznapokon délelőtt 10 órától délután 6 óráig, hétvégén délelőtt 10 órától délután 4 óráig kereshetik fel a kiállítást.
A további helyszínekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Kalandtábor Körösréven
Augusztus 24-29 között a Bihar megyei Körösréven kalandtábor lesz 14-18 év közötti fiatalok számára.
A lelki feltöltődés mellett a programok között szerepel kirándulás, barlangászás, játék.
A részévételi díj 250 lej. További információk az emmausz.ro oldalon olvashatóak, jelentkezni Majoros Tibornál a 0742-507373-as telefonszámon lehet.

Időjárás: Egy gyenge hidegfront miatt a napos időt átmenetileg gomolyfelhők zavarhatják meg és pár fokot visszaesik a hőmérséklet. Helyenként kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik az északi-északnyugati szél.
Hajnalban 9-19, délután 25-32 fokot mérhetünk, délen még mindig 35 fok körüli értékek lesznek.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kotormányi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Nagyboldogasszony-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a vulkáni templom búcsúünnepe augusztus 14-én, szombaton délután 5 órától kezdődik.
Kolozsváron, a piarista templomban őrzött kegyképhez fűződő búcsúünnepen augusztus 15-én, vasárnap délelőtt fél 10 órától román nyelven, délelőtt 11 órától pedig magyar nyelven lesznek szentmisék.
Erzsébetvároson az örmény templom búcsúja augusztus 15-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik.
Marosszentkirályon a náznáni kápolna búcsúja szintén augusztus 15-én délelőtt 11 órakor kezdődik.
Csíkszentgyörgyön a Pósa-hegyi kápolna búcsúját az ünnep napján, vasárnap déli 12 órától ünneplik.
Felsőboldogfalván az ünnepi szentmisére ugyancsak augusztus 15-én, vasárnap déli 12 órától kerül sor.
Gyergyószárhegyen a búcsús szentmise szintén vasárnap déli 12 órától lesz.
A Gyimesbükkhöz tartozó kontumáci kápolnában is vasárnap déli 12 órakor lesz az ünnepi búcsús szentmise.
Ugyancsak déli 12 órakor kezdődik Sárfalván is a búcsú.
Csíkkarcfalván az ünnep napján, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
Déván a Nagyboldogasszony-templom búcsúünnepe szintén augusztus 15-én fél 1 órakor kezdődik. Főcelebráns és szónok László Szabolcs, a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház plébánosa.
A kolozsmonostori apátsági Kálvária templom búcsúünnepére szintén augusztus 15-én, vasárnap kerül sor, délután 6 órai kezdettel.
A Nagyváradi Egyházmegyében a feketerdei templom magyar nyelvű búcsús szentmiséjét augusztus 15-én, vasárnap, délelőtt 11 órától tartják, főcelebránsa és szónoka Frnka Jaroslav bodonosi plébános lesz. Ugyanaznap délután 1 órakor kezdődik a szlovák nyelvű búcsús szentmise, főcelebránsa Albert Ágoston sólyomkővári plébános, szónoka szintén Frnka Jaroslav.
A margittai „kistemplom” búcsúját vasárnap déli 12 órakor tartják, főcelebráns és szónok Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános.
A bihari plébániatemplom búcsúja szintén vasárnap déli 12 órakor kezdődik, főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió igazgatója lesz. A szentmisét követően a jelenlévők Szent István király közbenjárást kérik a templom mellett felállított szobornál.
A szilágysomlyói plébániatemplom búcsús szentmiséje ugyancsak augusztus 15-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik, főcelebránsa Sővér István zilahi esperes-plébános.
Az asszonyvásárai templom búcsúünnepét Nagyboldogasszony napján délután 3 órától ülik.
A nagyváradi székesegyház búcsúját augusztus 15-én, vasárnap este 6 órától ünneplik.
Az ünnepre készülve triduumot szervez a székesegyházi plébánia, melynek programja a következő: ma délután 6 órakor Vakon Zsolt püspöki titkár mutat be szentmisét; holnap délután 6 órakor Kovács Zsolt irodaigazgató celebrálja a szentmisét; augusztus 14-én, szombaton, este 8 órakor Fodor József általános helynök mutat be szentmisét, 9 órakor pedig szentségimádás, 10 órakor szerenád, majd körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére.

Időjárás: Egy gyenge hidegfront miatt a napos időt átmenetileg gomolyfelhők zavarhatják meg és pár fokot visszaesik a hőmérséklet. Helyenként kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik az északi-északnyugati szél.
Hajnalban 9-19, délután 25-32 fokot mérhetünk, délen még mindig 35 fok körüli értékek lesznek.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 12.

About the author

majoros gabriella