2021. augusztus 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

1Úton zarándoklat
Augusztus 15-én, vasárnap, Nagyboldogasszony ünnepén szeretettel hívják és várják a kedves híveket az 1Úton Nemzetközi Zarándoklatra, melyben Isten kegyelméből a családok felelős férfitagjaiért imádkozhatunk és adhatunk hálát.
Máriacelltől Csíksomlyóig a Mária-úton kisebb szakaszokra lebontva indulnak a zarándokok évről évre, Ausztriában, Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken, Szlovákiában és gyalogolnak el a legközelebb levő csomópontig, ami rendszerint egy Mária tiszteletére felszentelt templom, ahol a nap záró akkordjaként közös szentmisében adnak hálát a családok felelős férfitagjaiért és a zarándoknap kegyelmeiért.
Az idén immár nyolcadik alkalommal indul az 1Úton Nemzetközi Zarándoklat, Mária oltalmát kérve a felvállalt imaszándékokra.
A zarándoknapot a Kolozs-dobokai esperesi kerületben a kolozsvári Kálvária, Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt templomban, a délután 6 órakor kezdődő búcsús szentmisével zárják.
A Csíksomlyóra tartó zarándokok, délután 6 órakor közös szentmisén vesznek részt a kegytemplomban.
Gyergyószárhegyen a zarándoknap záró szentmiséje déli 12 órakor kezdődik.
Csíkkarcfalván délután fél 1 órakor lesz a hálaadó szentmise.
A sepsiszentgyörgyi Szent József templomban a zarándoklat hálaadó szentmiséje délután 6 órakor kezdődik. Futásfalván délelőtt 11 órakor mutatnak be szentmisét.
További információk a romkat.ro oldalon olvashatóak.

Nagyboldogasszony-napi búcsúk
A Szatmári Egyházmegyében Túrterebesen az idei búcsús szentmise augusztus 15-én, vasárnap délelőtt 11 órától kezdődik. Szónoka a falu szülötte, az idén aranymiséjét ünneplő Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.
Erdődön a templom búcsúja szintén augusztus 15-én, vasárnap délelőtt 11 órától kezdődik. A szónok Dudás Miklós mikolai plébános lesz.
Felsőbányán a búcsús szentmise ugyancsak augusztus 15-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik, az ünnepi szónok Reszler Mihály máramarosi főesperes-plébános lesz.                                                                      Nagymajtényban az ünnepi szentmise augusztus 15-én, vasárnap délelőtt fél 12 órakor kezdődik, szónoka Vik János, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Karának dékánja. A szentmise után a hagyományokhoz híven körmenet is lesz.
Szamosdarán a búcsús szentmise augusztus 15-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik, szónoka Tzier Ernő csanálosi plébános lesz. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A hosszúmezői búcsú augusztus 15-én, vasárnap délután 6 órakor kezdődik, a szónok Jakkel Tamás, a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-templom segédlelkésze.

Lovas zarándoklat
Augusztus 20-án ünnepeljük a keresztény Magyar állam, a Magyar keresztény egyház megteremtőjét és Magyarország védőszentjét, Szent István királyunkat.
E napon, az Erdélyi Mária Út és Kovászna Megye Tanácsa, lovaszarándoklatot szervez a Kézdiszentlélek fölé emelkedő Perkő-magaslaton álló, Szent István tiszteletére szentelt kápolna búcsújára.
Jelentkezni lehet Triff Ramonánál a trifframona@yahoo.com e-mail címen.
A búcsús szentmise augusztus 20-án, déli 12 órakor kezdődik, melyet rádiónk élőben közvetít.

Időjárás: Sok lesz a napsütés ma is, csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Országszerte száraz idő várható. Délután 27-34 fokot mérhetünk.
A hétvégén is többnyire napos időre számíthatunk, csak elvétve alakulhat ki futó zápor, zivatar.
A maximum-hőmérséklet mérséklődik pár fokot, de az UV-sugárzás 11 és délután 4 óra között országszerte erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a somogyomi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében idén is nyári hangverseny-sorozatra kerül sor július-augusztus hónap folyamán péntekenként este 7 órától, a kolozsvári Szentháromság (Piarista) templomban.
A KlausenMusik változatos programmal: szóló, kamarazene, orgonamuzsika, kórus és zenekari együttesre írt művekkel várja az érdeklődőket.
Ma kerül sor a hatodik előadásra, ahol Brassai Quartett előadása lesz hallható.

Ave Maria koncert
Ma este 8 órai kezdettel a máriaradnai bazilika belső udvarában a Román Állami Operaház művészei adnak koncertet a Szűzanya tiszteletére.
Szeretettel várnak mindenkit!

Búcsú Szárazberekben
A szárazbereki Szent Maximillián Kolbe tiszteletére szentelt kápolna búcsúja holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szónok Néma Sándor lázári plébános lesz.

Püspöki szentmisék Máriaradnán
A máriaradnai kegytemplomban holnap délelőtt 11 órai kezdettel Antonín Basler olmützi segédpüspök mutat be szentmisét, koncelebrál Pál József Csaba temesvári és Böcskei László nagyváradi megyés püspök.
Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén a máriaradnai bazilikában délelőtt 11 órai kezdettel Pál József Csaba megyés püspök celebrál szentmisét, koncelebrál Antonín Basler olmützi segédpüspök, szentbeszédet mond Jäger Béla temesvár-újkissodai plébános.

Canticum Laudis pro Resita
Resicabánya és vidéke iparosodásának 250. évfordulóját ünnepelte július 3-án.
A jubileum záró eseményeként ez év októberéig „Canticum Laudis pro Resita – 250” címmel a resicabányai Havas Boldogasszony templomban minden hónap harmadik vasárnapján orgonakoncert-sorozatot tartanak.
A koncertsorozat soron következő eseménye augusztus 15-én, vasárnap délután 6 órától kezdődik.

Bizalom lelkigyakorlat Medjugorjéban
Augusztus 22-27 között bizalom lelkigyakorlatra kerül sor Medjugorjéban Hajlák Attila atya szervezésében.
A Szűzanya 40 éve jelenik meg Medjugorjéban. Nagy ajándék ez számunkra. A zarándoklat anyagi fedezete 200 Euró. Ez az összeg tartalmazza az útiköltséget, a szállást és félpanziós ellátást, valamint más különböző kiadásokat.
Szükséges az oltási igazolás vagy a negatív antigén gyorsteszt, amit az indulás előtt egy nappal kell megcsináltatni.
Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon. Szeretettel várnak mindenkit.

Időjárás: Sok lesz a napsütés ma is, csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Országszerte száraz idő várható. Délután 27-34 fokot mérhetünk.
A hétvégén is többnyire napos időre számíthatunk, csak elvétve alakulhat ki futó zápor, zivatar.
A maximum-hőmérséklet mérséklődik pár fokot, de az UV-sugárzás 11 és délután 4 óra között országszerte erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 13.

About the author

majoros gabriella