2021. augusztus 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Lovas zarándoklat
Augusztus 20-án ünnepeljük a keresztény Magyar állam, a Magyar keresztény egyház megteremtőjét és Magyarország védőszentjét, Szent István királyunkat.
E napon, az Erdélyi Mária Út és Kovászna Megye Tanácsa lovaszarándoklatot szervez a Kézdiszentlélek fölé emelkedő Perkő-magaslaton álló, Szent István tiszteletére szentelt kápolna búcsújára.
Jelentkezni lehet Triff Ramonánál a trifframona@yahoo.com e-mail címen.
A búcsús szentmise augusztus 20-án, déli 12 órakor kezdődik, melyet rádiónk élőben közvetít.

Szemlélődő ima gyakorlása
A kontemplatív, szemlélődő ima gyakorlására hív meg minden érdeklődőt a Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája augusztus 20-23. között Nagyszokondra. A résztvevők napi 25 perces imaidőkben, teljes csendben végzik a gyakorlatokat.
A programra szeretettel várják a szervezők azokat, akik nyitottak a hallgatásra, a személyes és szemlélődő imára.
További információk a 0261-715 011 vagy a 0757- 050 923 telefonszámokon érhetők el.

Kalandtábor Körösréven
Augusztus 24-29. között a Bihar megyei Körösréven kalandtábor lesz 14-18 év közötti fiatalok számára. A lelki feltöltődés mellett a programok között szerepel kirándulás, barlangászás, játék.
A részévételi díj 250 lej. További információk az emmausz.ro oldalon olvashatóak, jelentkezni Majoros Tibornál a 0742-507373-as telefonszámon lehet.

Vonatos zarándoklat Budapestre
A dévai Szent Ferenc alapítvány vonatos zarándoklatot szervez az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, szeptember 10-12 között. Az indulás péntek délután lenne, Budapesten kollégiumokban lesz a szállás. A jelentkezőknek az útiköltséget és az étkezéseket kell biztosítani, a szállás ingyenes. Érdeklődni és jelentkezni Kacsó Katinál lehet a kkati26@yahoo.com e-mail címen vagy a 0723-332846 telefonszámon.

Zenei ösztöndíj
A Cultura Nostra Egyesület – mint a Csíkszeredai Régizene Fesztivál társszervezője – egyszeri ösztöndíjpályázatot hirdet három kategóriában. Az ösztöndíj célja a fiatal tehetséges zenészek motiválása és bátorítása, régizenei szakoktatáson való részvételük támogatása.
Az ösztöndíjra pályázhatnak Hargita megyei oktatási intézményben tanuló, zenei pályára készülő középiskolás diákok; Hargita megyei lakhellyel rendelkező, zenei pályára készülő, felsőoktatási intézmény hallgatói, illetve Hargita megyei lakhellyel rendelkező fiatal pályakezdő művészek.
Mindhárom kategóriában pályázhatnak azok a romániai lakhelyű és állampolgárságú fiatalok, akik az elmúlt öt évben a csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem mesterkurzusain aktív hallgatóként vettek részt. Az ő esetükben a Hargita megyei tanulói státus, illetve lakhelyre vonatkozó kitétel nem érvényes.
A pályázatok benyújtási határideje augusztus 31.
A pályázattal kapcsolatos további információk a regizene.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: A napos időszakok mellett délután erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés és egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Egy hidegfront közelíti meg hazánkat. Helyenként feltámad a szél, zivatarokat erős lökések kísérhetik. A front előtt még marad a kánikula, főleg délen, délnyugaton 32-38 fokos maximumokra kell számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Bérmálás Krassóváron
A krassóvári templomban ma a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében Pál József Csaba megyés püspök a bérmálás szentségében részesíti az erre felkészült fiatalokat.

Orgonakoncert Nagybányán
Ma este 8 órától a Szent István Napok részeként a nagybányai Péter Bernadett orgonaművész koncertjére kerül sor a Szentháromság-templomban.

Szakrális kiállítás Nagybányán
Augusztus 17-én, kedden délután 5 órától szakrális kiállítás megnyitórá kerül sor a Philia Oázis étteremben. Veső Ágoston Munkácsy-díjas, Xantus Géza, Lukács Katalin, Les Dan képzőművészek és a nagybányai Tájképfestő Telep kiállítása. Megnyitja: Pajor András, a Magyar Keresztény Kulturális Akadémia elnöke.  Fellép a Flautino kolozsvári kamarazenei együttes.

Szent István búcsú Hargitafürdőn
Hargitafürdőn augusztus 22-én, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődő szentmise keretében tartják meg Szent István király ünnepét és a templom búcsúját. A szentmisét bemutatja és az ünnepi szentbeszédet mondja Küsmödi Csongor-Ignác  újmisés atya, csíkszeredai káplán. Az ünnepen részt vesz Puskás Antal tartományfőnök. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak a pálos atyák.

Bizalom lelkigyakorlat Medjugorjéban
Augusztus 22-27 között bizalom lelkigyakorlatra kerül sor Medjugorjéban Hajlák Attila atya szervezésében.
A Szűzanya 40 éve jelenik meg Medjugorjéban. Nagy ajándék ez számunkra. A zarándoklat anyagi fedezete 200 Euró. Ez az összeg tartalmazza az útiköltséget, a szállást és félpanziós ellátást, valamint más különböző kiadásokat.
Szükséges az oltási igazolás vagy a negatív antigén gyorsteszt, amit az indulás előtt egy nappal kell megcsináltatni.
Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon. Szeretettel várnak mindenkit.

Pálos rendtörténeti vándorkiállítás Partiumban, Erdélyben és a Bánságban
Ismét Erdélybe érkezik az az autóbuszban kialakított vándorkiállítás, amely a pálosok történetét mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus, illetve a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. A Pálosbusz ezúttal a Partiumban és a Bánságban is jelen lesz.
Hisszük, hogy a Pálosan szép az élet! című kiállítás hozzájárul az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, illetve közös kulturális örökségünk jobb megismeréséhez!
A vándorkiállítás ismertető honlapja: www.palosbusz.hu

Időjárás: A napos időszakok mellett délután erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés és egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Egy hidegfront közelíti meg hazánkat. Helyenként feltámad a szél, zivatarokat erős lökések kísérhetik. A front előtt még marad a kánikula, főleg délen, délnyugaton 32-38 fokos maximumokra kell számítani.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 16.

About the author

Görgényi Tünde