2021. augusztus 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L

A főpásztor találkozója a nagyváradi papsággal
Holnap délelőtt 10 órakor Böcskei László megyés püspök a váradi esperesség papjaival tart megbeszélést a püspöki palota dísztermében. A tervezett témák között szerepel az egyházmegye részvétele az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, szeptemberi ünnepek, zarándoklatok és más programok szervezése. A találkozó zárásaként a papok megtekintik a júniusban megnyílt egyházművészeti gyűjteményt.

Tábor Nagyváradon
„Öltsétek magatokra Isten fegyverzetét” mottóval szervezik meg Nagyváradon augusztus 18-21. között a hittan.ro által meghirdetett úrnapi pályázat különdíjasainak táborát. A Csíkszentdomokosról, Kaplonyból, Margittáról és Érsemjénből érkező csapatok Szent László király nyomában járva felkeresik a város történelmi nevezetességeit, illetve augusztus 20-án, pénteken Szent István király ünnepén, Böcskei László megyés püspök vezetésével Szentjobbra zarándokolnak, és 11 órakor a helyi plébániatemplomban szentmisén vesznek részt.

Orgonakoncert Nagybányán
Holnap, délután 6 órától a Szent István Napok programsorozat részeként  Józsa Domokos orgonaművész koncertjére kerül sor a nagybányai Szentháromság-templomban. Szeretettel várnak mindenkit.

Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetem
A jövő lehetőségeire, az egyénenként kijelölt út megtalálására fókuszálnak az idei Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetemen. A rendezvényt immár harmadik alkalommal a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség fiatal önkéntesekből álló csapata szervezi, amire fejlődni és kikapcsolódni vágyó, 20 és 35 év közötti fiatal egyetemistákat várnak a Zeteváralján található Nap Parkba augusztus 27-től 31-ig. A párkapcsolat és a karrier témáját járják körbe a „keresem az utam” mottó köré felépülő programok során, illetve azt is megvizsgálják, hogyan lehet ezt a kettőt összehangolni az életükben. Részvételi díj: 400 lej, ami fedezi a teljes programon való részvételt, a szállást és a napi három étkezést. Részletek és jelentkezés a nezopont.fif.ma oldalon lehetséges.

Vonatos zarándoklat Budapestre
A dévai Szent Ferenc alapítvány vonatos zarándoklatot szervez az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, szeptember 10-12 között. Az indulás péntek délután lenne, Budapesten kollégiumokban lesz a szállás. A jelentkezőknek az útiköltséget és az étkezéseket kell biztosítani, a szállás ingyenes. Érdeklődni és jelentkezni Kacsó Katinál lehet a kkati26@yahoo.com e-mail címen vagy a 0723-332846 telefonszámon.

Kántorvizsga Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottsága szervezésében ebben az évben is kántorvizsgát tartanak azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni.
A kántorvizsgára XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak, akik plébánosi ajánlással rendelkeznek. Sikeres vizsga esetén kántordiplomát azok kaphatnak, akik érettségi diplomával rendelkeznek.
A kántorvizsga augusztus 31-én lesz a csíksomlyói ferences kolostorban délelőtt 10 órai kezdettel. A vizsga díja 100 lej.
Jelentkezni Farkas László plébánosnál a 0756-101576-os telefonszámon vagy a farkaslaszlo22@yahoo.com e-mail címen lehet.

Időjárás: Egy hidegfront éri el hazánkat. Reggel északkeleten, estétől északnyugaton, északon lehet több zápor, zivatar, napközben inkább csak néhol északon. Az északnyugatira forduló szél erős, néhol viharos lesz. Megszűnik a kánikula, 21-27 fok között alakul a hőmérséklet, délen lesz melegebb, itt 25-34 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári Szent Péter-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Szakrális kiállítás Nagybányán
Ma délután 5 órától szakrális kiállítás megnyitórá kerül sor a Philia Oázis étteremben. Veső Ágoston Munkácsy-díjas, Xantus Géza, Lukács Katalin, Les Dan képzőművészek és a nagybányai Tájképfestő Telep kiállítása. Megnyitja: Pajor András, a Magyar Keresztény Kulturális Akadémia elnöke. Fellép a Flautino kolozsvári kamarazenei együttes.

Tematikus nap a Mária rádióban
Augusztusi 17.-ei tematikus napunk mottója: „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.”
Azért lehetsz hűséges, mert hűséges az Isten. Ne a magad hűségében higgyél, hanem Jézuséban, mert az örökre megmarad. Az ő hűségébe kapaszkodva győzhetünk, visszatérhetünk és megmaradhatunk. Maradj hűséges életben, halálban.
Ezekről a gondolatokról hallhatnak elmélkedéseket, beszélgetéseket a holnapi nap folyamán. Tartsanak velünk Önök is!

József az ács – kilenced Szent József tiszteletére
A kilenced lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is.
A nyolcadik alkalom melynek témája „Szegénység kedvelője” holnap délután 6 órakor szentmisével kezdődik, melyet Bărbuţ Péter atya mutat be, majd 7 órától rózsafüzér ima lesz, és egy édesapa tanúságtételét hallhatják, 8 órától szentségimádás következik.

Pálosan szép az élet
Augusztus 19. és szeptember 1. között Erdélybe érkezik a pálos buszként is emlegetett Pálosan szép az élet elnevezésű pálos rendtörténeti vándorkiállítás.
Az autóbusz első állomása, augusztus 19-én, csütörtökön Nagyvárad lesz, augusztus 20-22 között a kiállítás Kolozsváron lesz megtekinthető, augusztus 23-án, hétfőn Nagybányán, augusztus 24-én, kedden pedig Szatmárnémetiben állomásozik a pálos busz.
Az érdeklődők hétköznapokon délelőtt 10 órától délután 6 óráig, hétvégén délelőtt 10 órától délután 4 óráig kereshetik fel a kiállítást.
A további helyszínekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.
A vándorkiállítás ismertető honlapja: www.palosbusz.hu

Bizalom lelkigyakorlat Medjugorjéban
Augusztus 22-27 között bizalom lelkigyakorlatra kerül sor Medjugorjéban Hajlák Attila atya szervezésében.
A Szűzanya 40 éve jelenik meg Medjugorjéban. Nagy ajándék ez számunkra. A zarándoklat anyagi fedezete 200 Euró. Ez az összeg tartalmazza az útiköltséget, a szállást és félpanziós ellátást, valamint más különböző kiadásokat.
Szükséges az oltási igazolás vagy a negatív antigén gyorsteszt, amit az indulás előtt egy nappal kell megcsináltatni.
Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon. Szeretettel várnak mindenkit.

Időjárás: Egy hidegfront éri el hazánkat. Reggel északkeleten, estétől északnyugaton, északon lehet több zápor, zivatar, napközben inkább csak néhol északon. Az északnyugatira forduló szél erős, néhol viharos lesz. Megszűnik a kánikula, 21-27 fok között alakul a hőmérséklet, délen lesz melegebb, itt 25-34 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 17.

About the author

Görgényi Tünde