2021. augusztus 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csicsókeresztúri Szent István-templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat. Imádkozzunk az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és annak minden kegyelmi ajándékáért.

Tematikus nap a Mária rádióban
Augusztusi tematikus napunk mottója:„Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.”
Azért lehetsz hűséges mert hűséges az Isten. Ne a magad hűségében higgyél hanem Jézuséban, mert az örökre megmarad. Az ő hűségébe kapaszkodva győzhetünk, visszatérhetünk és megmaradhatunk. Maradj hűséges életben halálban.
Ezekről a gondolatokról hallhatnak elmélkedéseket, beszélgetéseket a mai nap folyamán. Tartsanak velünk Önök is!

József az ács – kilenced Szent József tiszteletére
A kilenced lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is.
A nyolcadik alkalom melynek témája „Szegénység kedvelője.” ma délután 6 órakor szentmisével kezdődik, melyet Bărbuţ Péter atya mutat be, majd 7 órától rózsafüzér ima lesz, és egy édesapa tanúságtételét hallhatják, 8 órától szentségimádás következik. Az imaalkalmat, mely Nagyváradon, a Szent József plébániatemplomban lesz megtartva, a Mária Rádió élő adásban közvetíti.

Tábor Nagyváradon
„Öltsétek magatokra Isten fegyverzetét” mottóval szervezik meg Nagyváradon augusztus 18-21. között a hittan.ro által meghirdetett úrnapi pályázat különdíjasainak táborát. A Csíkszentdomokosról, Kaplonyból, Margittáról és Érsemjénből érkező csapatok Szent László király nyomában járva felkeresik a város történelmi nevezetességeit, illetve augusztus 20-án, pénteken Szent István király ünnepén, Böcskei László megyés püspök vezetésével Szentjobbra zarándokolnak, és 11 órakor a helyi plébániatemplomban szentmisén vesznek részt.

Értékmegőrző kiállítások
Augusztus 19-én kezdetét veszi az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció első mozzanata, a nyilvános főpróbával elindul a programsorozat, amely augusztus 24-én ér véget. A székelyföldi produkció szervezőcsapata, valamint a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy két értékes kiállítást kínál az érdeklődők részére, amelyek a Sepsi Aréna teraszán, valamint belterében tekinthetők meg.
A tárlat a Királydombtól Sepsiszentgyörgyig követi nyomon az István, a király rockopera útját. A Sepsi Aréna teraszán lesz látható a Mag és Héj installáció, valamint a székelyudvarhelyi Elekes Gyula képzőművész Szent korona másolata.
„Európában nincs még egy ilyen ötvösművészeti remekmű” – fogalmazott Elekes Gyula, aki először kartonból és pálcikákból építette meg az installáció makettjét, majd kivitelezőt keresett. Az öt méter magas és öt méter átmérőjű modell polikarbonátból készült, időtálló anyag. Méreténél fogva igen látványos, és pedagógiai célja is van: felfrissíti az eddigi ismereteket, ugyanakkor plusz információkat ad. -tudósított Ménessy Kinga Kitty sajtófelelős.

Lelkigyakorlat a Szűzanyával és Szent Józseffel
Kilenc egymást követő szombaton este 18 órai kezdettel lelkigyakorlatot tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban. A lelki út mottója: „Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik”. A lelki alkalmakon szentmisék, katekézisek, különböző imák segítik az elmélyülést, hogy a résztvevők elérjék a lelki céljukat: Mária bensőségesebben megismert útja, ennek lelkülete által közelebb kerüljenek Istenhez. A Szent József-évre való tekintettel, és tudva, hogy Szent József volt Mária első útitársa, az első Mária-tisztelő, róla is elmélkednek majd.
A lelkigyakorlat augusztus 21-én kezdődik. Az első alkalom témája „A Szűzanya lelkünk vezetője…” (Himnuszköltő Szent József).
Várnak mindenkit, aki szeretné megismerni a Szűzanya bensőséges útját.

Szűz Mária Világ Királynője búcsú
A kósteleki egyházközség búcsú ünnepét augusztus 21-én, délelőtt 11 órától tartják. Az ünnepi szentmise szónoka Elekes Szabolcs, uzoni plébános lesz.

Időjárás: Az átvonuló hidegfront, kezdetben többfelé, a nap második felében pedig a nyugati tájakra hoz záporokat, zivatarokat. Az északnyugatira forduló szél erős, néhol viharos lesz. Megszűnik a kánikula, 22-28 fok között alakul a hőmérséklet, délen, délnyugaton lesz melegebb.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 18.

 

About the author

Görgényi Tünde