2021. augusztus 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Zongorakoncert Nagybányán Ma este 8 órától Mares Hanna, a Gheorghe Dima Zeneakadémia növendéke ad zongorakoncertet a nagybányai Szentháromság-templomban a Szent István Napok részeként.

Szemlélődő ima gyakorlása A kontemplatív, szemlélődő ima gyakorlására hív meg minden érdeklődőt a Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája augusztus 20-23. között Nagyszokondra. A résztvevők napi 25 perces imaidőkben, teljes csendben végzik a gyakorlatokat. A programra szeretettel várják a szervezők azokat, akik nyitottak a hallgatásra, a személyes és szemlélődő imára. További információk a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámokon érhetők el.

Szent István napi búcsúk A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Csíkajnádon holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise, szónok László Rezső csíkcsicsói plébános. Mezőbándon a búcsús szentmise szintén holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Hidegségben az ünnep napján déli 12 órakor kezdődik a szentmise. Ünnepi szónok Boros Vilmos. A Perkőn a búcsú Szent István napján szintén déli 12 órától kezdődik. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. Kolozsváron a Donáth úti templom búcsúünnepe holnap délután 5 órától kezdődik, a szentmise után kenyérmegáldás lesz ökumenikus szertartás keretében. Borzonton augusztus 22-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amelyen bemutatkozik az egyházközség új plébánosa, Borka Ernő. Kovásznán a búcsúünnepet ugyancsak augusztus 22-én, vasárnap déli 12 órától ülik, ünnepi szónok dr. Marton József nagyprépost, egyháztörténész lesz. Ez évben 75 éve önálló plébánia a kovásznai, orgonája pedig, amit a besztercei evangélikus közösségtől vásároltak, idén 200 éves. Csíkszentkirályon a búcsút augusztus 22-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják. Hargitafürdőn szintén augusztus 22-én, vasárnap délután fél 1 órától lesz a búcsú. A Szatmári Egyházmegyében Józsefházán holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Ilobabányán a templom búcsúja augusztus 22-én, vasárnap délután 1 órakor lesz. Nagybányán augusztus 22-én, vasárnap este 7órától kezdődik a búcsús szentmise a Cinteremben, melynek szónoka Hozdik Zsolt ezüstmisés lesz. A szentmise előtt, 6 órától rózsafüzért imádkoznak a téren. A Temesvári Egyházmegyében a lugosi kápolna búcsúünnepe holnap délelőtt fél 10 órától kezdődik.

Időjárás: Záporokra és szélviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A sárga jelzésű riasztás 22 megyét, köztük erdélyi régiókat is érint. Az előrejelzés szerint szerdán délelőtt 10 órától csütörtökön 10 óráig Munteniában, Dobrudzsában és helyenként Moldvában, Olteniában, Erdélyben, illetve hegyvidéken heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók, elszórtan jégeső is lehetséges. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyótölgyesi Nagyboldogasszony-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat. Imádkozzunk az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és annak minden kegyelmi ajándékáért.

Pálosan szép az élet Augusztus 19. és szeptember 1. között Erdélybe érkezik a pálos buszként is emlegetett Pálosan szép az élet elnevezésű pálos rendtörténeti vándorkiállítás. Az autóbusz első állomása, a mai napon Nagyvárad lesz, augusztus 20-22. között a kiállítás Kolozsváron lesz megtekinthető, augusztus 23-án, hétfőn Nagybányán, augusztus 24-én, kedden pedig Szatmárnémetiben állomásozik a pálos busz. Az érdeklődők hétköznapokon délelőtt 10 órától délután 6 óráig, hétvégén délelőtt 10 órától délután 4 óráig kereshetik fel a kiállítást. Bővebb információt a vándorkiállítás ismertető honlapja találnak, a www.palosbusz.hu címen.

Értékmegőrző kiállítások Ma veszi kezdetét az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció első mozzanata, a nyilvános főpróbával elindul a programsorozat, amely augusztus 24-én ér véget. A székelyföldi produkció szervezőcsapata, valamint a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy két értékes kiállítást kínál az érdeklődők részére, amelyek a Sepsi Aréna teraszán, valamint belterében tekinthetők meg. A tárlat a Királydombtól Sepsiszentgyörgyig követi nyomon az István, a király rockopera útját. A Sepsi Aréna teraszán lesz látható a Mag és Héj installáció, valamint a székelyudvarhelyi Elekes Gyula képzőművész Szent korona másolata. „Európában nincs még egy ilyen ötvösművészeti remekmű” – fogalmazott Elekes Gyula, aki először kartonból és pálcikákból építette meg az installáció makettjét, majd kivitelezőt keresett. Az öt méter magas és öt méter átmérőjű modell polikarbonátból készült, időtálló anyag. Méreténél fogva igen látványos, és pedagógiai célja is van: felfrissíti az eddigi ismereteket, ugyanakkor plusz információkat ad. -tudósított Ménessy Kinga Kitty sajtófelelős.

Lelkigyakorlat a Szűzanyával és Szent Józseffel Kilenc egymást követő szombaton délután 6 órai kezdettel lelkigyakorlatot tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban. A lelki út mottója: „Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik”. A lelki alkalmakon szentmisék, katekézisek, különböző imák segítik az elmélyülést, hogy a résztvevők elérjék a lelki céljukat: Mária bensőségesebben megismert útja, ennek lelkülete által közelebb kerüljenek Istenhez. A Szent József-évre való tekintettel, és tudva, hogy Szent József volt Mária első útitársa, az első Mária-tisztelő is, róla is elmélkednek majd. A lelkigyakorlat augusztus 21-én, szombaton kezdődik. Az első alkalom témája „A Szűzanya lelkünk vezetője…” (Himnuszköltő Szent József). Várnak mindenkit, aki szeretné megismerni a Szűzanya bensőséges útját.

A szatmárnémeti székesegyház megáldása Augusztus 21-én, szombaton 10 órakor Schönberger Jenő, a Szatmári Egyházmegye megyéspüspöke ünnepi szentmise keretében, egyházi méltóságok és helyi-, valamint anyaországi politikusok jelenlétében megáldja a felújított Székesegyházat.

Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetem A jövő lehetőségeire, az egyénenként kijelölt út megtalálására fókuszálnak az idei Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetemen. A rendezvényt immár harmadik alkalommal a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség fiatal önkéntesekből álló csapata szervezi, amire fejlődni és kikapcsolódni vágyó, 20 és 35 év közötti fiatal egyetemistákat várnak a Zeteváralján található Nap Parkba augusztus 27-től 31-ig. A párkapcsolat és a karrier témáját járják körbe a „keresem az utam” mottó köré felépülő programok során, illetve azt is megvizsgálják, hogyan lehet ezt a kettőt összehangolni az életükben. Részvételi díj: 400 lej, ami fedezi a teljes programon való részvételt, a szállást és a napi három étkezést. Részletek és jelentkezés a nezopont.fif.ma oldalon lehetséges.

Időjárás: Záporokra és szélviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A sárga jelzésű riasztás 22 megyét, köztük erdélyi régiókat is érint. Az előrejelzés szerint szerdán délelőtt 10 órától csütörtökön 10 óráig Munteniában, Dobrudzsában és helyenként Moldvában, Olteniában, Erdélyben, illetve hegyvidéken heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók, elszórtan jégeső is lehetséges. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 19.

About the author

Görgényi Tünde