2021. augusztus 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Zongorakoncert Nagybányán Ma este 8 órától Mares Hanna, a Gheorghe Dima Zeneakadémia növendéke ad zongorakoncertet a nagybányai Szentháromság-templomban a Szent István Napok részeként.

Szemlélődő ima gyakorlása A kontemplatív, szemlélődő ima gyakorlására hív meg minden érdeklődőt a Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája augusztus 20-23. között Nagyszokondra. A résztvevők napi 25 perces imaidőkben, teljes csendben végzik a gyakorlatokat. A programra szeretettel várják a szervezők azokat, akik nyitottak a hallgatásra, a személyes és szemlélődő imára. További információk a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámokon érhetők el.

Szent István napi búcsúk A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Csíkajnádon holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise, szónok László Rezső csíkcsicsói plébános. Mezőbándon a búcsús szentmise szintén holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Hidegségben az ünnep napján déli 12 órakor kezdődik a szentmise. Ünnepi szónok Boros Vilmos. A Perkőn a búcsú Szent István napján szintén déli 12 órától kezdődik. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. Kolozsváron a Donáth úti templom búcsúünnepe holnap délután 5 órától kezdődik, a szentmise után kenyérmegáldás lesz ökumenikus szertartás keretében. Piskitelepen, holnap déli 12 órától tartják a 135 éves templom búcsú ünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Szabolcs, a gyulafehérvári székesegyház plébánosa. Borzonton augusztus 22-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amelyen bemutatkozik az egyházközség új plébánosa, Borka Ernő. Kovásznán a búcsúünnepet ugyancsak augusztus 22-én, vasárnap déli 12 órától ülik, ünnepi szónok dr. Marton József nagyprépost, egyháztörténész lesz. Ez évben 75 éve önálló plébánia a kovásznai, orgonája pedig, amit a besztercei evangélikus közösségtől vásároltak, idén 200 éves. Csíkszentkirályon a búcsút augusztus 22-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják. Hargitafürdőn szintén augusztus 22-én, vasárnap délután fél 1 órától lesz a búcsú. A Szatmári Egyházmegyében Józsefházán holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Ilobabányán a templom búcsúja augusztus 22-én, vasárnap délután 1 órakor lesz. Nagybányán augusztus 22-én, vasárnap este 7 órától kezdődik a búcsús szentmise a Cinteremben, melynek szónoka Hozdik Zsolt ezüstmisés lesz. A szentmise előtt, 6 órától rózsafüzért imádkoznak a téren. A Temesvári Egyházmegyében a lugosi kápolna búcsúünnepe holnap délelőtt fél 10 órától kezdődik.

Időjárás: Záporokra és szélviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A sárga jelzésű riasztás 22 megyét, köztük erdélyi régiókat is érint. Az előrejelzés szerint szerdán délelőtt 10 órától csütörtökön 10 óráig Munteniában, Dobrudzsában és helyenként Moldvában, Olteniában, Erdélyben, illetve hegyvidéken heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók, elszórtan jégeső is lehetséges. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 20.

About the author

Majoros Gabriella