2021. augusztus 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Pap zeneszerzők művei A korondi római katolikus plébániatemplomban ma este fél héttől orgonakoncertet tartanak, ahol Józsa Domokos játssza Giovanni Battista Martini és Domenico Zipoli műveit.

Kalazanci Szent József búcsú A Szatmári Egyházmegyében, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József-templom búcsúját holnap délután 6 órától ünneplik, a szentmise szónoka Györfi Szabolcs pálos atya lesz.

Családi nap Nagyváradon „Minden család világossággá tud válni a sötét világban.” mottóval augusztus 28-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szigligeti Színház a püspöki palotában és annak kertjében családi napot szervez. A program délelőtt fél 10 órától regisztrációval kezdődik, majd a házaspárok előadáson és páros beszélgetésen vesznek részt, déli 12 órától a székesegyházban újítják meg házassági fogadalmukat. Ebéd után a családok közösen gyertyát díszítenek és 3 órától szentmisén vesznek részt a székesegyházban. Ezt követően megtekintik az egyházművészeti kiállítást. A délután folyamán a gyerekeket bábelőadással és kézműves foglalkozással örvendeztetik meg, a felnőttek filmvetítésen vehetnek részt. Délelőtt 10 és délután 3 óra között gyerekfelügyeletet biztosítanak a Szent László Óvoda munkatársai. A szentmiséig tartó programon való részvétel előzetes regisztráláshoz kötött. Érdeklődni és jelentkezni a pasztoralis@varad.org e-mail címen vagy a 0757-061859-es telefonszámon lehet.

Búcsú Székelyhídon Augusztus 29-én, vasárnap tartják a székelyhídi templom búcsúját. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Tóth Attila Levente margittai plébános lesz.

Egyházmegyeközi tapasztalatcsere Szeptember 1-3. között a Temesvári Római Katolikus Püspökség tapasztalatcserével egybekötött kirándulást szervez az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, valamint a média iroda munkatársai számára a gyulafehérvári főegyházmegyébe és a kolozsvár-szamosújvári görög katolikus egyházmegyébe.

Szentmise a máriaradnai bazilikában Szeptember 8-a a Szűzanya születésének ünnepe, Kisboldogasszony napja. Ez alkalomból a máriaradnai kegytemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő pontifikális szentmisét Schönberger Jenő szatmárnémeti megyéspüspök mutatja be, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor és Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

Időjárás: Egy hidegfront hatására kezdetben nyugaton, északnyugaton és északon, majd délután a déli tájakat leszámítva már többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Este már az egész országban lesz csapadék. Az északi-északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. Napközben 22-28 fokot mérhetünk, délen pár fokkal melegebb lesz. A felhős, borongós idő lehangoltságot, kedvtelenséget okozhat. A feltámadó szél miatt ingerlékenység, nyugtalanság is felléphet, fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a széki Nepomuki Szent János-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szent Bertalan-napi búcsúk A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Kézdiszárazpatakon ma, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Csíkszentgyörgyön, a csobányosi kápolnánál ma, déli 12 órakor tartják a búcsús szentmisét.

Requiem Sima Mihai Milan atya lelki üdvéért Ma délután 6 órától Nermeden, holnap szintén délután 6 órai kezdettel a temesszlatinai templomban megemlékező gyászmisét mutatnak be a 2020. augusztus 24-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Sima Mihai Milan temesszlatinai plébános lelki üdvéért.

Megemlékezés és egyházmegyei zarándoknap Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján, augusztus 28-án, szombaton ünnepi megemlékezést tartanak Csíkszentdomokoson. Ez a tizedik augusztus végi, születésnapi megemlékezés, ugyanakkor a kiemelt évforduló kapcsán egyházmegyei szintű zarándoknap is. A zarándoknap a délelőtt 10 órától bemutatott szentmisével kezdődik, amely egyben a 2020 decemberében elkezdődött kilenc hónapos imakilencednek záró rendezvénye is. A szentmise főcelebráns és ünnepi szónok Kovács Gergely érsek. Ezt követően 11 órától Marton József egyháztörténész, nagyprépost tart előadást Márton Áron és Csíkszentdomokos címmel. Déli 12 órától a Márton Áron Látogató- és Zarándokközpont hivatalos megnyitójára és megáldására kerül sor. 12 óra 20 perckor könyvbemutató lesz Hazavisznek most az emlékezés szárnyai… címen. Délután 1 órától kiállítás nyílik Márton Áron életének fontos helyszíneiről, épületeiről gyermekek által készített maketteken.

Bánsági ünnep Münchenben Augusztus 29-én, vasárnap tartják a dunai sváb közösségek tagjainak hagyományos zarándoklatát a müncheni Maria Ramersdorf kegytemplomhoz. A temesvári egyházmegyéből Dirschl Johann általános helynök és Reinholz Andreas máriaradnai plébános vesz részt az eseményen, amelyen jelen lesz több, a Bánságból elszármazott lelkipásztor is. A zarándoklat délután fél 4 órakor rózsafüzér ájtatossággal kezdődik, a szentmisét délután 6 órai kezdettel mutatják be. A liturgia keretében megünneplik a müncheni Maria Ramersdorf kegytemplom és a máriaradnai bazilika között fennálló partneri kapcsolat 10. évfordulóját.

Időjárás: Egy hidegfront hatására kezdetben nyugaton, északnyugaton és északon, majd délután a déli tájakat leszámítva már többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Este már az egész országban lesz csapadék. Az északi-északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. Napközben 22-28 fokot mérhetünk, délen pár fokkal melegebb lesz. A felhős, borongós idő lehangoltságot, kedvtelenséget okozhat. A feltámadó szél miatt ingerlékenység, nyugtalanság is felléphet, fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 24.

About the author

Majoros Gabriella