2021. augusztus 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megemlékezés és egyházmegyei zarándoknap Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján, augusztus 28-án, szombaton ünnepi megemlékezést tartanak Csíkszentdomokoson. Ez a tizedik augusztus végi, születésnapi megemlékezés, ugyanakkor a kiemelt évforduló kapcsán egyházmegyei szintű zarándoknap is. A zarándoknap a délelőtt 10 órától bemutatott szentmisével kezdődik, amely egyben a 2020 decemberében elkezdődött kilenc hónapos imakilencednek záró rendezvénye is. A szentmise főcelebráns és ünnepi szónok Kovács Gergely érsek. Ezt követően 11 órától Marton József egyháztörténész, nagyprépost tart előadást Márton Áron és Csíkszentdomokos címmel. Déli 12 órától a Márton Áron Látogató- és Zarándokközpont hivatalos megnyitójára és megáldására kerül sor. 12 óra 20 perckor könyvbemutató lesz Hazavisznek most az emlékezés szárnyai… címen. Délután 1 órától kiállítás nyílik Márton Áron életének fontos helyszíneiről, épületeiről gyermekek által készített maketteken.

Jótékonysági vásár Augusztus 29-én, vasárnap délelőtt 10 és délután 6 óra között jótékonysági vásárra kerül sor Szatmárnémetiben a Művészeti Líceum udvarán. A vásárra tárgyi adománygyűjtést hirdetnek meg Szatmáron és környékén, ezek lehetnek jó állapotban lévő ruhák, játékok, könyvek vagy egyéb hasznos dolgok. A vásáron begyűlt adományokat egy 6 éves leukémiás kislány Lara gyógykezelésére ajánlják fel. Érdeklődni Boros Jánosnál lehet a 0748-341727-es telefonszámon. Szeretettel várnak mindenkit.

Ifjúsági nap Pécskán A temesvári egyházmegyei ifjúsági központ szeptember 6-án, hétfőn a marosi főesperesség területén lévő plébániák III–XII. osztályos fiataljai számára egynapos tábort szervez Pécskán Olimpiai bajnokság címmel. Jelentkezni szeptember 3-ig lehet a plébániai hivatalokban.

Vonatos zarándoklat Budapestre A dévai Szent Ferenc alapítvány vonatos zarándoklatot szervez az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, szeptember 10-12 között. Az indulás péntek délután lenne, Budapesten kollégiumokban lesz a szállás. A jelentkezőknek az útiköltséget és az étkezéseket kell biztosítani, a szállás ingyenes. Érdeklődni és jelentkezni Kacsó Katinál lehet a kkati26@yahoo.com e-mail címen vagy a 0723-332846 telefonszámon.

Időjárás: Ma délelőtt 10 órától holnap reggelig érvényes sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat 25 megyére, a várható zivatarok és nagy mennyiségű eső miatt. Az előrejelzések szerint Erdélyben, Moldvában, helyenként a Bánságban, Olténiában, Munteniában és a hegyekben záporokra, felhőszakadásra, megerősödő szélre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-40 litert négyzetméterenként. A sárga riasztás Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Kolozs, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény és Hunyad megyét érinti.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bethleni Szent István-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Kalazanci Szent József búcsú A Szatmári Egyházmegyében, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József-templom búcsúját ma délután 6 órától ünneplik, a szentmise szónoka Györfi Szabolcs pálos atya lesz.

Requiem Sima Mihai Milan atya lelki üdvéért Ma délután 6 órai kezdettel a temesszlatinai templomban megemlékező gyászmisét mutatnak be a 2020. augusztus 24-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Sima Mihai Milan temesszlatinai plébános lelki üdvéért.

Pálosan szép az élet Augusztus 19. és szeptember 1. között Erdélybe látogat a pálos buszként is emlegetett Pálosan szép az élet elnevezésű pálos rendtörténeti vándorkiállítás. Az autóbusz következő állomása, a mai napon Nagykárolyban a Kalazanci Szent József iskola udvarán lesz. Augusztus 26-27-én, csütörtökön és pénteken Gyergyószentmiklósra a színház előtti térre érkezik a pálos busz. Augusztus 28-án, szombaton Szelykefürdőn, 29-én, vasárnap Hargitafürdőn lesz látható a kiállítás. Az érdeklődők hétköznapokon délelőtt 10 órától délután 6 óráig, hétvégén délelőtt 10 órától délután 4 óráig kereshetik fel a kiállítást. Bővebb információt a vándorkiállítás ismertető honlapján találnak, a www.palosbusz.hu címen.

Bánsági ünnep Münchenben Augusztus 29-én, vasárnap tartják a dunai sváb közösségek tagjainak hagyományos zarándoklatát a müncheni Maria Ramersdorf kegytemplomhoz. A temesvári egyházmegyéből Dirschl Johann általános helynök és Reinholz Andreas máriaradnai plébános vesz részt az eseményen, amelyen jelen lesz több, a Bánságból elszármazott lelkipásztor is. A zarándoklat délután fél 4 órakor rózsafüzér ájtatossággal kezdődik, a szentmisét délután 6 órai kezdettel mutatják be. A liturgia keretében megünneplik a müncheni Maria Ramersdorf kegytemplom és a máriaradnai bazilika között fennálló partneri kapcsolat 10. évfordulóját.

Időjárás: Ma délelőtt 10 órától csütörtök reggelig érvényes sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat 25 megyére, a várható zivatarok és nagy mennyiségű eső miatt. Az előrejelzések szerint Erdélyben, Moldvában, helyenként a Bánságban, Olténiában, Munteniában és a hegyekben záporokra, felhőszakadásra, megerősödő szélre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-40 litert négyzetméterenként. A sárga riasztás Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Kolozs, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény és Hunyad megyét érinti.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 25.

About the author

Majoros Gabriella