2021. augusztus 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Vándorkiállítás Erdélyben
Tovább halad a Pálosan szép az élet elnevezésű pálos rendtörténeti vándorkiállítás.
Az autóbusz következő állomása, ma és holnap Gyergyószentmiklóson a színház előtti téren lesz. Augusztus 28-án, szombaton Szelykefürdőre, 29-én, vasárnap Hargitafürdőre érkezik a pálos busz.
Az érdeklődők hétköznapokon délelőtt 10 órától délután 6 óráig, hétvégén délelőtt 10 órától délután 4 óráig kereshetik fel a kiállítást.
Bővebb információt a vándorkiállítás ismertető honlapján találnak, a www.palosbusz.hu címen.

Megemlékezés és egyházmegyei zarándoknap
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján, augusztus 28-án, szombaton ünnepi megemlékezést tartanak Csíkszentdomokoson. Ez a tizedik augusztus végi, születésnapi megemlékezés, ugyanakkor a kiemelt évforduló kapcsán egyházmegyei szintű zarándoknap is.
A zarándoknap a délelőtt 10 órától bemutatott szentmisével kezdődik, amely egyben a 2020 decemberében elkezdődött kilenc hónapos imakilencednek záró rendezvénye is. A szentmise főcelebránsa és ünnepi szónok Kovács Gergely érsek. Ezt követően 11 órától Marton József egyháztörténész, nagyprépost tart előadást Márton Áron és Csíkszentdomokos címmel. Déli 12 órától a Márton Áron Látogató- és Zarándokközpont hivatalos megnyitójára és megáldására kerül sor. 12 óra 20 perckor könyvbemutató lesz Hazavisznek most az emlékezés szárnyai… címen. Délután 1 órától kiállítás nyílik Márton Áron életének fontos helyszíneiről, épületeiről gyermekek által készített maketteken.

Lelkigyakorlat a Szűzanyával és Szent Józseffel
Kilenc egymást követő szombaton lelkigyakorlatot tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban. A lelki út mottója: „Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik”.
A lelki alkalmakon szentmisék, katekézisek, különböző imák segítik az elmélyülést, Mária lelkülete által az Istenhez való közeledést. A Szent József-év miatt, illetve amiatt, mert Szent József volt Mária első útitársa, továbbá az első Mária-tisztelő is, róla is elmélkednek majd.
A kilenced második alkalmát augusztus 28-án, szombaton délután 6 órától tartják. Ez alkalommal a litániák és kilencedek fontosságáról és lelkületéről elémélkednek, Damaszkuszi Szent János gondolatai alapján: „A Szűzanya kézvezetőnk Isten megismerésének az ösvényén.”

Bérmálások a Nagyváradi Egyházmegyében
Augusztus 29-én, vasárnap, délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök 7 fiatalt részesít a keresztény nagykorúság szentségében a krasznai plébániatemplomban. A fiatalok felkészítését Duma Ferenc plébános végezte.
Augusztus 29-én, vasárnap, délután 4 órakor a főpásztor 56 bodonosi fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fiatalok felkészítését Frnka Jaroslav plébános végezte.

Időjárás: Felhős idővel indult a nap. Napközben keleten és délkeleten várható eső, egy-egy zivatar. A nyugati, délnyugati szelet több helyen kísérhetik élénk lökések.
Délután 19-29 fokos maximumokra számíthatunk. Holnap (péntek) országszerte borongós idő várható. Napközben záporokra, helyenként zivatarokra készülhetünk

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a dési ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.
Imádkozzunk az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és annak minden kegyelmi ajándékáért.

Jótékonysági vásár
Augusztus 29-én, vasárnap délelőtt 10 és délután 6 óra között jótékonysági vásárra kerül sor Szatmárnémetiben a Művészeti Líceum udvarán. A vásárra tárgyi adománygyűjtést hirdetnek meg Szatmáron és környékén, ezek lehetnek jó állapotban lévő ruhák, játékok, könyvek vagy egyéb hasznos dolgok. A vásáron begyűlt adományokat egy 6 éves leukémiás kislány Lara gyógykezelésére ajánlják fel. Érdeklődni Boros Jánosnál lehet a 0748-341727-es telefonszámon. Szeretettel várnak mindenkit.

Keresztelő Szent János vértanúsága napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Sóváradon a Keresztelő Szent János Vértanúsága Remeteség kápolnájának búcsúja augusztus 28-án, szombaton déli 12 órától lesz.
A Nagyváradi Egyázmegyében augusztus 29-én, vasárnap lesz a biharszentjánosi templom búcsúja, a déli 12 órakor kezdődő szentmise szónoka Kruzslitz Imre szőllősi plébános lesz.

Búcsú Székelyhídon
Augusztus 29-én, vasárnap tartják a székelyhídi templom búcsúját. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Tóth Attila Levente margittai plébános lesz.

Fesztivál filmrendezőnőknek
A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház megszervezi az EVA FilmMakers Fest-et, az első romániai fesztivált, amelyet kizárólag női filmrendezőknek szentelnek. Így egy héten át, szeptember 4-10. között a Kovászna megyei filmkedvelők rövid-, játék- és dokumentumfilmeket nézhetnek meg, amelyeket romániai és magyarországi rendezőnők fémjeleztek.
Az EVA FilmMakers Fest egyes filmjei további öt Kovászna megyei településen is láthatóak lesznek, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton, Bodzafordulón és Szitabodzán.
A fesztivált szeptember 10-én, pénteken a Csíki Kamarazenekar filmzenei koncertje zárja.
Sepsiszentgyörgyön a vetítésekre kedvezményes árú jegyeket lehet váltani a Művész Mozi jegypénztárában. Az öt másik településen a filmvetítések ingyenesek lesznek.
Részletek a fesztivál programjáról és a kísérő eseményekről hamarosan elérhetőek lesznek a rendezvény Facebook oldalán is.

Időjárás: Ma délelőtt is érvényes a sárga és narancssárga riasztás, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat adott ki az ország több megyéjére, a várható zivatarok és nagy mennyiségű eső miatt.
Az előrejelzések szerint Erdélyben, Moldvában, helyenként a Bánságban, Olténiában, Munteniában és a hegyekben záporokra, felhőszakadásra, helyenként jégesőre is számítani lehet. Többfelé felerősödik, viharossá fokozódik a szél. Hevesebb viharok is előfordulhatnak szélrohamok kíséretében.
A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-40 litert négyzetméterenként, helyenként akár 50-70 liter is négyzetméterenként.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 26.

About the author

majoros gabriella