2021. augusztus 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Keresztelő Szent János vértanúsága napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Sóváradon a Keresztelő Szent János Vértanúsága Remeteség kápolnájának búcsúja holnap déli 12 órától lesz.
A Nagyváradi Egyázmegyében augusztus 29-én, vasárnap lesz a biharszentjánosi templom búcsúja, a déli 12 órakor kezdődő szentmise szónoka Kruzslitz Imre szőllősi plébános lesz.

Jótékonysági vásár
Augusztus 29-én, vasárnap délelőtt 10 és délután 6 óra között jótékonysági vásárra kerül sor Szatmárnémetiben a Művészeti Líceum udvarán. A vásárra tárgyi adománygyűjtést hirdetnek meg Szatmáron és környékén, ezek lehetnek jó állapotban lévő ruhák, játékok, könyvek vagy egyéb hasznos dolgok. A vásáron begyűlt adományokat egy 6 éves leukémiás kislány Lara gyógykezelésére ajánlják fel. Érdeklődni Boros Jánosnál lehet a 0748-341727-es telefonszámon. Szeretettel várnak mindenkit.

Búcsú Székelyhídon
Augusztus 29-én, vasárnap tartják a székelyhídi templom búcsúját. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Tóth Attila Levente margittai plébános lesz.

Szent Ágoston búcsú
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a csíkszeredai Szent Ágoston templom búcsúját, augusztus 29-én, vasárnap délután fél 1 órától ünneplik.

Kántorvizsga Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottsága szervezésében ebben az évben is kántorvizsgát tartanak azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni.
A kántorvizsgára XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak, akik plébánosi ajánlással rendelkeznek. Sikeres vizsga esetén kántordiplomát azok kaphatnak, akik érettségi diplomával rendelkeznek.
A kántorvizsga augusztus 31-én lesz a csíksomlyói ferences kolostorban délelőtt 10 órai kezdettel. A vizsga díja 100 lej.
Jelentkezni Farkas László plébánosnál a 0756-101576-os telefonszámon vagy a farkaslaszlo22@yahoo.com e-mail címen lehet.

Fesztivál filmrendezőnőknek
A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház megszervezi az EVA FilmMakers Fest-et, az első romániai fesztivált, amelyet kizárólag női filmrendezőknek szentelnek. Így egy héten át, szeptember 4-10. között a Kovászna megyei filmkedvelők rövid-, játék- és dokumentumfilmeket nézhetnek meg, amelyeket romániai és magyarországi rendezőnők fémjeleztek.
Az EVA FilmMakers Fest egyes filmjei további öt Kovászna megyei településen is láthatóak lesznek, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton, Bodzafordulón és Szitabodzán.
A fesztivált szeptember 10-én, pénteken a Csíki Kamarazenekar filmzenei koncertje zárja.
Sepsiszentgyörgyön a vetítésekre kedvezményes árú jegyeket lehet váltani a Művész Mozi jegypénztárában. Az öt másik településen a filmvetítések ingyenesek lesznek.
Részletek a fesztivál programjáról és a kísérő eseményekről hamarosan elérhetőek lesznek a rendezvény Facebook oldalán is.

Időjárás: Ma országszerte borongós idő várható. Napközben záporokra, helyenként zivatarokra készülhetünk. Élénk, néhol erős lesz a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban 7-14, délután 18-25 fok között alakul a hőmérséklet. Délen lesz a legmelegebb itt 24-32 fok várható.
Holnap is felhős időre, többfelé esőre, záporokra van
kilátás. Nyugaton megélénkülhet az északi, északnyugati szél. Délután 18-23 fok valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a besztercei Szentháromság-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.
Imádkozzunk az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és annak minden kegyelmi ajándékáért.

KlausenMusik
Az Egyházzene Kolozsvár egyesület szervezésében idén is nyári hangverseny-sorozatra kerül sor július-augusztus hónap folyamán péntekenként este 7 órától, a kolozsvári Szentháromság (Piarista) templomban.
A KlausenMusik változatos programmal: szóló, kamarazene, orgonamuzsika, kórus és zenekari együttesre írt művekkel várja az érdeklődőket.
A ma sorra kerülő előadáson a Quatro D’oro együttes lesz hallható.

Bérmálás Kisjenőn
Pál József Csaba temesvári megyés püspök augusztus 29-én, vasárnap a kisjenői közösségeben bérmál. A helyi templomban a 10 órakor kezdődő szentmise keretében 10 fiatal részesül a második szentségben. A fiatalok felkészítését Kapor János helyi plébános irányította.

Bánsági ünnep Münchenben
Augusztus 29-én, vasárnap tartják a dunai sváb közösségek tagjainak hagyományos zarándoklatát a müncheni Maria Ramersdorf kegytemplomhoz. A temesvári egyházmegyéből Dirschl Johann általános helynök és Reinholz Andreas máriaradnai plébános vesz részt az eseményen, amelyen jelen lesz több, a Bánságból elszármazott lelkipásztor is.
A zarándoklat délután fél 4 órakor rózsafüzér ájtatossággal kezdődik, a szentmisét délután 6 órai kezdettel mutatják be. A liturgia keretében megünneplik a müncheni Maria Ramersdorf kegytemplom és a máriaradnai bazilika között fennálló partneri kapcsolat 10. évfordulóját.

Egyházmegyeközi tapasztalatcsere
Szeptember 1-3. között a Temesvári Római Katolikus Püspökség tapasztalatcserével egybekötött kirándulást szervez az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, valamint a média iroda munkatársai számára a gyulafehérvári főegyházmegyébe és a kolozsvár-szamosújvári görög katolikus egyházmegyébe.

Ifjúsági nap Pécskán
A temesvári egyházmegyei ifjúsági központ szeptember 6-án, hétfőn a marosi főesperesség területén lévő plébániák III–XII. osztályos fiataljai számára egynapos tábort szervez Pécskán Olimpiai bajnokság címmel. Jelentkezni szeptember 3-ig lehet a plébániai hivatalokban.

Időjárás: Ma országszerte borongós idő várható. Napközben záporokra, helyenként zivatarokra készülhetünk. Élénk, néhol erős lesz a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban 7-14, délután 18-25 fok között alakul a hőmérséklet. Délen lesz a legmelegebb itt 24-32 fok várható.
Holnap is felhős időre, többfelé esőre, záporokra van
kilátás. Nyugaton megélénkülhet az északi, északnyugati szél. Délután 18-23 fok valószínű.

MRE Hírszolgálat, 2021 augusztus 27.

About the author

majoros gabriella