2021. augusztus 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

6 nap múlva kezdődik a NEK
Az Eucharisztikus világkongresszus, más néven Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az Oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése.
A más-más helyszínen meghirdetett kongresszusnak előre meghirdetett címe van, melyre előadásokkal készülnek, illetve sok közös imát tartanak, és szentségimádáson vesznek részt a hívők. Eleinte évente, kétévente, a második világháború óta leginkább négyévente rendezik meg. A kongresszus igyekszik érthetőbbé tenni a Krisztus által az utolsó vacsorán meghirdetett áldozatbemutatást, és annak fontosságát, amiben esetenként segítségükre vannak az elismert oltáriszentség csodák is.
Szeptember 5-én, vasárnap Budapesten a Hősök terén a nyitóünnepséggel és szentmisével kezdődik el a, „Minden forrásom belőled fakad” mottóval megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.
Magyarország 83 év után rendezheti meg ismét a világeseményt, amely előtt nagyszabású zenés-táncos nyitóünnepséggel tiszteleg.
Az esemény különlegessége, hogy 83 év után nyílik ismét lehetőség arra, hogy a világesemény szentmiséjén legyen valaki elsőáldozó. Több mint 1200 gyermek itt veheti első alkalommal magához az Eucharisztiát. Ez az alkalom egyben az esztergom-budapesti főegyházmegye katolikus iskoláinak Veni Sancte-, azaz tanévnyitó szentmiséje is.
Azok, akik nem tudnak a helyszínen résztvenni a jeles eseményen, rádiónk hullámhosszán kapcsolódhatnak be a programokba.
Szeptember 5-én, vasárnap délelőtt bemutatkoznak a kongresszus előadói, majd délután 2 órától kezdődik a közvetítés a Hősők teréről. A bevezető, köszöntő szavak után, a nyitóünnepség, majd 4 órától a szentmise lesz hallható.

Böjt és imanap a Mária Rádióval
A Mária Rádió Világcsaládja minden hónap első péntekére ima és böjt napot hirdet. Rendkívüli időket élünk és ez egy rendkívüli lehetőség, hogy felajánljuk imánkat és böjtünket Mária Szeplőtele Szíve szándékaira.
Szeptember 3-án, pénteken a Mária Rádióban elvégezzük a négy rózsafüzér koszorút, déli 12 órakor az Úrangyala ima és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívjuk hallgatóinkat, a nagyváradi stúdió kápolnájából. Délután 1 órától imaszándékfogadás lesz, majd ezt követően a négy magyarnyelvű stúdió közös rózsafüzér ájtatosságát hallhatják.

Szentmise a máriaradnai bazilikában
Szeptember 8-a a Szűzanya születésének ünnepe, Kisboldogasszony napja. Ez alkalomból a máriaradnai kegytemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő pontifikális szentmisét Schönberger Jenő szatmárnémeti megyéspüspök mutatja be, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor és Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

Időjárás: Őszies idővel indul a hét, még tart a hűvös, borongós idő. A reggeli órákban helyenként pára, köd képződhet. Csak rövid napos időszakokra van kilátás, napközben többször megnövekszik a felhőzet. Esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is számítani kell. Élénk, olykor erős lesz az északi, északnyugati szél. Délután 17-24 fok között alakul a hőmérséklet

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a sárpataki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.
Imádkozzunk az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és annak minden kegyelmi ajándékáért.

Pálosan szép az élet – pálos rendtörténeti vándorkiállítás Erdélyben
Ma Brassóba, holnap és holnapután Temesvárra érkezik a pálos buszként is emlegetett Pálosan szép az élet elnevezésű pálos rendtörténeti vándorkiállítás. Az érdeklődők délelőtt tíz és este hat óra között kereshetik fel a kiállítást.

Egyházmegyeközi tapasztalatcsere
Szeptember 1-3. között a Temesvári Római Katolikus Püspökség tapasztalatcserével egybekötött kirándulást szervez az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, valamint a média iroda munkatársai számára a gyulafehérvári főegyházmegyébe és a kolozsvár-szamosújvári görög katolikus egyházmegyébe.

Üzenet a szakrálisból Kolozsváron
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére szervezték meg az ötödik Üzenet a szakrálisból  kiállítást. A megnyitóra szeptember 2-án, csütrtökön délután 5  órától kerül sor a Szentegyház utca 4 szám alatti katolikus kiállítótérben. A tárlat kurátora Sabău-Trifu Cristina képzőművész. Beszédet mond: Szőcs Csaba plébános. Közreműködik: Bodó Márta a Verbum Kiadó szerkesztője.
A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.

Ifjúsági nap Pécskán
A temesvári egyházmegyei ifjúsági központ szeptember 6-án, hétfőn a marosi főesperesség területén lévő plébániák III–XII. osztályos fiataljai számára egynapos tábort szervez Pécskán Olimpiai bajnokság címmel. Jelentkezni szeptember 3-ig lehet a plébániai hivatalokban.

Vonatos zarándoklat Budapestre
A dévai Szent Ferenc alapítvány vonatos zarándoklatot szervez az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, szeptember 10-12 között. Az indulás péntek délután lenne, Budapesten kollégiumokban lesz a szállás. A jelentkezőknek az útiköltséget és az étkezéseket kell biztosítani, a szállás ingyenes. Érdeklődni és jelentkezni Kacsó Katinál lehet a kkati26@yahoo.com e-mail címen vagy a 0723-332846 telefonszámon.

Időjárás: Őszies idővel indul a hét, még tart a hűvös, borongós idő. A reggeli órákban helyenként pára, köd képződhet. Csak rövid napos időszakokra van kilátás, napközben többször megnövekszik a felhőzet. Esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is számítani kell. Élénk, olykor erős lesz az északi, északnyugati szél. Délután 17-24 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 30.

About the author

Majoros Gabriella