2021. december 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szállást keres a Szent Család A Marosvásárhely-remeteszegi plébánia idén is online imára hív mindenkit, akik szeretnének bekapcsolódni a Szállást keres a Szent Család imasorozatba. A hagyományos énekek és imák mellett, Szent Józsefről, Jézus nevelőatyjáról elmélkednek, és egymásért is imádkoznak. Az online imaalkalmak advent csütörtökjein, ma este, december 9-én, 16-án és 23-án este 9 órakor kezdődnek. Akik csatlakozni szeretnének, azok a szentcsaladremeteszeg@gmail.com e-mail címre küldhetik el jelentkezési szándékukat.

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon A Nagyváradi Püspökség ebben az évben „Legyél te a fény a sötétben!” címmel imaláncot hirdet, amihez bárki csatlakozhat advent vasárnapjainak előestéjén este 6 órakor, amikor fellobbannak a székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai. A gyertyagyújtások alkalmával a következő szándékokra imádkoznak: december 4-én, advent második vasárnapján a betegekért és ápolóikért, az egészségügyben dolgozókért, december 11-én, a a diákokért, a fiatalokért, nevelőkért, oktatóikért, december 18-án, a negyedik gyertya meggyújtásakor a családokért, édesapákért és édesanyákért. Ezeket a szándékokat vállalják fel az egyházmegye közösségei is, hogy a várakozás idején együtt bízzuk a felénk közeledő Isten szeretetére az egész világot.

Bibliakurzus Temesváron A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára, amelynek témáját Szent Pálnak a különböző keresztény közösségekhez intézett levelei képezik. A kurzusokat a következő időpontokon tartják: december 11., 2022. január 15., február 19. és március 19., naponta 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail-címen, telefonon a 0723-523.369 számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Megmentett karácsony A Nagyvárad-olaszi plébánia ifjúsági csoportja olyan rászoruló gyermekeknek készít ajándékcsomagokat, akiknek sajnos nincs lehetőségük egy-egy csokinál több ajándékot bontogatni a karácsonyfa alatt. Próbálnak kisseb-nagyobb gyerekeknek egyaránt mosolyt csalni az arcára, ezért bármilyen adományt szívesen fogadnak, legyen az ruha, játék, édesség. Érdeklődni Babota Adriennél a 0758-485.930-as telefonszánon lehet, az ajándékokat december 15-ig reggel 7 és délután 5 óra között a templom sekrestyéjében adhatják le.

Időjárás: A mai napon sokfelé számíthatunk esőre, havasesőre. A nyugati részén kiadósabb mennyiségű csapadék hullhat. Az eső csak a legmagasabb csúcsainkon válthat havas esőbe, hóba. A legtöbb helyen mérsékelt lesz a légmozgás, helyenként megélénkül a délnyugati szél, délután 5-12 fokot mérhetünk. A hideg, szeles időben romlik hőérzetünk és könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szászfalusi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szentekkel az adventben A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban advent péntekein délután 5 órai kezdettel a szentmise keretében tematikus szentbeszéd hangzik el. Holnap Szent András apostolról, december 10-én Szent Miklósról, december 17-én Szent Charles de Foucauldról elmélkednek. Ezeken a napokon délután fél 5 órától lesz gyónási alkalom.

Főpapi szentmise Érkeserűben December 4-én, szombaton délelőtt 11 órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspök Érkeserűben mutat be szentmisét, hogy a helyi közösséget is meghívja arra a szinodális útra, együtt haladásra, amelyet Ferenc pápa hirdetett meg a világegyház számára.

Adventi gyertyagyújtás Aradon A Marosi főesperesség fiataljai december 4-én, szombaton az arad-ségai templomban meggyújtják a második adventi gyertyát. A program déli 12 órakor szentmisével kezdődik, melynek keretében fellobban a második lág, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök. A liturgiába az Egyházmegyei Ifjúsági Központ Facebook-oldalán bárki bekapcsolódhat. A szentmise után a főpásztor találkozik a fiatalokkal, délután 2 órakor közös ebéd lesz a plébánia udvarán.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban december 4-én, elsőszombaton délután 4 órától engesztelő imaórát, este 6 órától szentmisét tartanak. A liturgia után rózsafüzér-imádkozás van és gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónk hullámhosszán vagy a csiksomlyo.ro oldalon.

Adventi Háló-találkozó A Háló egyesület egy Kárpát-medencét átölelő lelkinapra hív mindenkit, hogy együtt készüljenek fel a karácsonyra és Jézus születésére. A találkozó december 11-én, szombaton reggel 9 és délután fél 5 óra között, online kerül megrendezésre, ahová a zoom internetes felület segítségével lehet csatlakozni. A lelkinap alkalmával a résztvevők előadásokra, kiscsoportos beszélgetésekre, játékokra és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök adventi gondolataira számíthatnak. Jelentkezni december 6-ig lehet, az esemény Facebook oldalál található úrlap kitöltésével.

Időjárás: A mai napon sokfelé számíthatunk esőre, havasesőre. A nyugati részén kiadósabb mennyiségű csapadék hullhat. Az eső csak a legmagasabb csúcsainkon válthat havas esőbe, hóba. A legtöbb helyen mérsékelt lesz a légmozgás, helyenként megélénkül a délnyugati szél. Hajnalban -2 és 4, délután 5-12 fokot mérhetünk. A hideg, szeles időben romlik hőérzetünk és könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. december 02.

About the author

Majoros Gabriella