2021. december 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Miklós-napi búcsú
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Miklósváron a templombúcsúra ma délután 5 órakor kerül sor. Szentbeszédet mond Hajdú János főesperes. A szentmise végén megáldják a közösség új multifunkcionális termét.

Mikulás-ünnep Csákon
A csáki római katolikus templom udvarán Szent Miklós püspök ünnepe alkalmából, ma délután 6 órakor mesedélutánra várják a helyi gyermekeket. A szervezők sok vidámságot ígérnek és meglepetéssel is készülnek.

Önkéntes találkozók
Folytatódik az idei év utolsó önkéntes találkozó körútja. December 8-án, szerdán délután 2 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia hittantermében majd délután fél 5-től Sepsiszentgyörgyön a Krisztus király templom alagsorában lesz önkéntes találkozó.

Jótékonysági adventi vásár
A nagybányai Szentháromság plébánia jótékonysági adventi vásárt szervez, az esperesség plébániai és szerzetesi közösségeinek, lelkiségi mozgalmainak a közreműködésével december 11-én, szombaton. Házi készítésű adventi és karácsonyi termékeket, díszeket, süteményeket kínálnak adomány ellenében. Az így begyűjtött összegeket jótékonysági célra fordítjuk. A vásár délután 3 órakor nyílik a Cinteremben, és este 7 órakor, a harmadik adventi gyertya meggyújtásával ér majd véget.

Bibliakurzus Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára, amelynek témáját Szent Pálnak a különböző keresztény közösségekhez intézett levelei képezik. A kurzusokat a következő időpontokon tartják: december 11., 2022. január 15., február 19. és március 19., naponta 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail-címen, telefonon a 0723-523.369 számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Várom az Urat
Az idén újra megrendezésre kerül a Várom az Urat keresztény zenefesztivál immáron 20. December 18-án szombaton Kolozsváron az Auditorim Maximumban délután 4 órától és december 19-én vasárnap a székelyudvarhelyi művelődési házban lesz a záró alkalom. A rendezvényeken való részvétel regisztrációhoz és zöld igazolványhoz kötött. Részletek a Várom az Urat facebook oldalán.

Időjárás: Ma országszerte csapadékos időre számíthatunk, a hegyvidéken helyenként tartósabb havazás is kialakulhat, máshol esőre, havas esőre van
kilátás. Nyugaton, délnyugaton élénk lehet az északias szél. Délután 3 és 8 fok között alakul a hőmérséklet, északon és a középső tájakon marad hidegebb az idő, délen pedig 10 fok körüli értékek várhatók. A borongós, csapadékos időben romolhat hangulatunk, közérzetünk, alacsony lehet hő- és komfortérzetünk. Öltözzünk melegen, rétegesen, mert könnyedén megfázhatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a búzásbesenyői templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Miklós-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-plébánia búcsúünnepét ma délelőtt a 11 órás szentmisében ünneplik. Utána sor kerül a hagyományos Szent Miklós-körmenetre.
Miklósváron a templombúcsúra ma délután 5 órakor kerül sor. Szentbeszédet mond: Hajdú János főesperes. A szentmise végén megáldják a közösség új multifunkcionális termét.
Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánia búcsúját…

Műhelymunka-sorozat Marosvásárhelyen
A fogyatékkal élők világnapja alkalmából december 2-13. között műhelymunka-sorozatot indult a Korai nevelő- és fogyatékkal élőket támogató központban Marosvásárhelyen, a Mărăști utca 36. szám .
A második előadás december 7-én, kedden szintén délután 5 órától kezdődik, amelyet Gergely Annamária logopédus tart Mindent ért, de nem beszél! – Amit a megkésett beszédfejlődésről tudni érdemes címmel.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas oldalán található űrlap kitöltésével lehet.

Karitatív akció Szent Miklós ünnepe alkalmából
Többéves hagyomány, hogy a puttonyos Mikulás a Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központba is ellátogat, ahol hátrányos helyzetű gyermekeknek szerez örömet ajándékaival. Idén az oravicabányai Casa Mama Virginia otthonban lakó gyermekeket lepik meg. A gyermeküket családi támogatás nélkül nevelő vagy családon belüli erőszakot elszenvedő anyáknak otthont adó központ működését Ovidiu Cosmuța oravicabányai görög katolikus parókus koordonálja az Antida-i Szent Johanna alapította Szeretet nővérei kongregáció tagjaival közösen. Az egyházmegyei ifjúsági központ gyermekek számára szervezett Mikulás-napi ünnepi programját ma este 18–19 óra között tartják online kommunikációs felületen.

Önkéntes találkozók
Folytatódik az idei év utolsó önkéntes találkozó körútja. December 8-án szerdán délután 2 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia hittantermében majd délután fél 5-től Sepsiszentgyörgyön a Krisztus király templom alagsorában lesz önkéntes találkozó.

Karácsonyi jótékonysági koncert Szatmárnémetiben
December 8-án, szerdán délután 5 és este 7 órai kezdettel a zene varázsán keresztül hangolódhatunk az ünnepre Nagy Norbert tenor jótékonysági karácsonyi koncertjein a szatmárnémeti Északi színházban. Közreműködnek a Dinu Lipatti filharmónia tagjai Mészárus Gergely karmester vezetésével. A szervezők a tasnádi korház gyermekgyógyászati részlegét szeretnék, egy csecsemők életfunkcióit figyelő felszereléssel bővíteni. Jegyeket elővételben a színház jegypénztárában lehet váltani 50 lejes áron.

Időjárás: Hétfőn országszerte csapadékos időre számíthatunk, a hegyvidéken helyenként tartósabb havazás is kialakulhat, máshol esőre, havas esőre van
kilátás. Nyugaton, délnyugaton élénk lehet az északias szél. Délután 3 és 8 fok között alakul a hőmérséklet, északon és a középső tájakon marad hidegebb az idő, délen pedig 10 fok körüli értékek várhatók. A borongós, csapadékos időben romolhat hangulatunk, közérzetünk, alacsony lehet hő- és komfortérzetünk. Öltözzünk melegen, rétegesen, mert könnyedén megfázhatunk.

MRE Hírszolgálat, 2021. december 06.

About the author

Majoros Gabriella