2021. december 07. – Hírek és proghramajánló

H Í R E K   D É L B E N

Önkéntes találkozók
Folytatódik az idei év utolsó önkéntes találkozó körútja. Holnap délután 2 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia hittantermében majd délután fél 5-től Sepsiszentgyörgyön a Krisztus király templom alagsorában lesz önkéntes találkozó.

Templombúcsú Nagyvárad-Velencén
Holnap tartják a nagyvárad-velencei plébániatemplom búcsúünnepét. Az este 6 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor, nagyvárad-újvárosi esperes-plébános.

Jótékonysági adventi vásár
A nagybányai Szentháromság plébánia jótékonysági adventi vásárt szervez, az esperesség plébániai és szerzetesi közösségeinek, lelkiségi mozgalmainak a közreműködésével december 11-én, szombaton. Házi készítésű adventi és karácsonyi termékeket, díszeket, süteményeket kínálnak adomány ellenében. Az így begyűjtött összegeket jótékonysági célra fordítjuk. A vásár délután 3 órakor nyílik a Cinteremben, és este 7 órakor, a harmadik adventi gyertya meggyújtásával ér majd véget.

Szent Borbála napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Petrillán december 11-én, szombaton délelőtt fél 12 órától román nyelven, délután 5 órától magyar nyelven lesz a búcsús szentmise. A szónok dr. Oláh Zoltán teológiai tanár mindkét szentmisén.
Teleken, a vajdahunyadi plébánia filiájában a búcsút Szent Borbála napján, december 11-én, szombaton délután 2 órakor ünneplik.

Betlehemkészítő pályázat
December 17-ig várják a sokak számára élményt jelentő betlehemkészítő pályázat alkotásait a Nagyváradi Egyházmegye Pasztorális Irodájának munkatársai.
A természetes anyagok használata idén is az egyik fő szempont a maximum 50×50 cm alapterületű alkotások elkészítésénél. Szükség lesz ugyanakkor az alkotók kreativitására a betlehemi figurák (Jézus, Szűz Mária, Szent József) ábrázolásában, hogy Szent Józsefet, a családfenntartó ács alakját minél kifejezőbben jelenítsék meg – a Szent József-évre való tekintettel.
A szervezők vallják, hogy a hosszú téli estéken örömforrás lehet a családtagok számára a közös alkotással eltöltött minőségi idő, amely megszenteli az adventi várakozást.
Az így elkészült betlehemet december 17-ig kell tehát eljuttatni a nagyváradi püspökségre, illetve a munkáról és a munkafolyamatról öt digitális fotót is várnak a pasztoralis@varad.org e-mail-címre.
További információk a 0757-061859-es telefonszámon igényelhetők.

Időjárás: Északnyugat felé távozik a ciklon, de napközben a déli és az északkeleti tájakon még eső, havas eső előfordulhat. Ugyanakkor nyugaton, északnyugaton felszakadozik a felhőzet.
Helyenként a középső tájakon élénk, erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Délután 0-5 fokra van kilátás, délen 8-10 fokig melegszik a levegő
hőmérséklete.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mikefalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

A Szent József-év lezárása Nagyváradon
2020. december 8-án Ferenc pápa Patris Corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelében meghirdette a Szent József-évet, abból az alkalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a katolikus egyház védőszentjévé. A jubileumi évet december 9-én, csütörtökön, a nagyváradi székesegyházban a délután 5 órakor tartandó szentmise keretében zárja le Böcskei László megyés püspök, mely eseményre meghívást kapott az egyházmegye papsága, illetve a plébániák küldöttsége.

Karácsonyi jótékonysági koncert Szatmárnémetiben
Holnap délután 5 és este 7 órai kezdettel a zene varázsán keresztül hamgolódhatunk az ünnepre Nagy Norbert tenor jótékonysági karácsonyi koncertjein a szatmárnémeti Északi színházban. Közreműködnek a Dinu Lipatti filharmónia tagjai Mészárus Gergely karmester vezetésével. A közös karácsonyra való hangolódás mellett a koncertnek van egy nemes célja is. A szervezők a tasnádi korház gyermekgyógyászati részlegét szeretnék, egy csecsemők életfunkcióit figyelő felszereléssel bővíteni. Jegyeket elővételben a színház jegypénztárában lehet váltani 50 lejes áron.

Megmentett karácsony
A Nagyvárad-olaszi plébánia ifjúsági csoportja olyan rászoruló gyermekeknek készít ajándékcsomagokat, akiknek sajnos nincs lehetőségük egy-egy csokinál több ajándékot bontogatni a karácsonyfa alatt. Próbálnak kisseb-nagyobb gyerekeknek egyaránt mosolyt csalni az arcára, ezért bármilyen adományt szívesen fogadnak, legyen az ruha, játék, édesség
Érdeklődni Babota Adriennél a 0758-485.930-as telefonszánon lehet, az ajándékokat december 15-ig reggel 7 és délután 5 óra között a templom sekrestyéjében adhatják le.

Gyűjtés Temesváron
A plébániai nőszövetség szervezésében a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban az adventi szentmisék keretében gyűjtést szerveznek a karácsonyi szeretetcsomagok megvásárlásához. Idén is 100 szeretetcsomag készül a betegeknek és az időseknek.

Időjárás: Északnyugat felé távozik a ciklon, de napközben a déli és az északkeleti tájakon még eső, havas eső előfordulhat. Ugyanakkor nyugaton, északnyugaton felszakadozik a felhőzet.
Helyenként a középső tájakon élénk, erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Délután 0-5 fokra van kilátás, délen 8-10 fokig melegszik a levegő
hőmérséklete.

MRE Hírszolgálat, 2021. december 07.

About the author

Majoros Gabriella