2021. december 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentekkel az adventben
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban advent péntekein délután 5 órai kezdettel a szentmise keretében tematikus szentbeszéd hangzik el. Ma este Szent Miklósról, december 17-én Szent Charles de Foucauldról elmélkednek. Ezeken a napokon délután fél 5 órától lesz gyónási alkalom.

Mária-köszöntő Illyefalván
Minden hónap második szombatján, az Illyefalvi plébániatemplomban Mária-köszöntőt tartanak. Holnap délután 4 órától várják az imádkozni vágyókat, a szentmisét Takács Dezső a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért templom plébánosa mutatja be.

Adventi gyertyagyújtás
Az aradi minorita templomban advent szombatjain délután 5 órától énekes vesperásra és gyertyagyújtásra kerül sorra.
Holnap este 6 órakor lobban fel a harmadik gyertya lángja a nagyváradi székesegyház előtti téren. Ez alkalommal a diákokért, a fiatalokért, nevelőkért, oktatóikért imádkoznak a jelen lévők.
Advent szombatjain közös imára és ünneplésre hívnak mindenkit a nagybányai Szentháromság templomba is. A szentmise után a templom előtti Vár-téren, este 7 órakor meggyújtják az adventi koszorú gyertyáit, így együtt készülve Urunk születésének ünnepére. Az imádság végén meleg teát kínálnak a résztvevőknek. December 12-én, vasárnap este 6 órától gyújtják meg Kovászna adventi koszorúján a harmadik gyertyát.
Közreműködnek Péter Arthur plébános valamint a Kovásznai Szent István király plébánia Kikapcsolsz ifjúsági zenekara.
Advent harmadik vasárnapján este negyed 8 órakor gyújtják meg a Gyergyószentmiklós főterén elhelyezett adventi koszorú gyertyáját. Igét hirdet Novák Zsolt baptista lelkész, imát mond Keresztes Zoltán római katolikus plébános, közreműködik a Szent Miklós Kamaraegyüttes és a Tarisznyás Márton Múzeum.

Adventi imaórák
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája az idén újra megszervezi az Adventi imaórákat Szatmárnémetiben. Advent vasárnapjain este 7 órai kezdettel más-más templomban gyűlnek össze a fiatalok és elmélkednek egy-egy témában ezzel is készülve Jézus születésének ünnepére. A harmadik alkalom december 12-én a Szentlélek templomban várják a részvevőket, az imaóra témája Megfontolom, végül december 19-én a Székesegyházban zárulnak az imaórák Megteszem témában.
Kaplonyban is megszervezik az imaórákat minden vasárnap délután 3 órai kezdettel. Advent harmadik vasárnapján a rózsafüzér csoportok tagjai vezetik az imaórát, negyedik vasárnap pedig az egyháztanács tagok. Szeretettel várnak mindenkit az imádságos alkalmakra.

Előadás Kézdivásárhelyen
December 12-én, vasárnap a Kézdivásárhely-Kantai plébániatemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében karácsonyra hangoló betlehemes vendégelőadás lesz látható.

Időjárás: Ma az ország nagy részén esni fog. Síkvidéken eső várható, a hegyvidéken havas esőre, ónos esőre, fagyott esőre is számítani kell. Az északi, élszakkeleti szelet több helyen élénk, néhol erős lökések kísérik. A déli órákban -1 és +8 fok közötti értékekre van kilátás.
Holnap többfelé ködös lesz a reggel. Az ország nagy részén esni fog, a nyugati tájakon viszont kisüt a nap. Napközben feltámad a szél, mely vasárnapra viharossá fokozódik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a vicei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a kolozsvári Szent István-templomban, vasárnap pedig a szamosújvári Alkantarai Szent Péter-templomban lesz örökös szentségimádási nap.
A Nagyváradi Egyházmegyében vasárnap Tasnádszántón tartanak szentségimádási napot.
A Szatmári Egyházmegyében december második vasárnapján Szatmárnémetiben, a Szent Család-plébánián lesz szentségimádási nap.
Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Kiállításmegnyitó Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia által meghirdetett rajz-, és fotópályázatra közel kétszáz pályamunka érkezett.
A zsűri által kiválasztott alkotásokból készült tárlat megnyitójára ma délután 5 órakor kerül sor, a Szentegyház utcai galériába.
A legjobbak díjazása, december 12-én, vasárnap délelőtt 11 órakor lesz a Piarista templomban.

Szent Borbála napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Petrillán holnap délelőtt fél 12 órától román nyelven, délután 5 órától magyar nyelven lesz a búcsús szentmise. A szónok dr. Oláh Zoltán teológiai tanár mindkét szentmisén.
Teleken, a vajdahunyadi plébánia filiájában a búcsút Szent Borbála napján, holnap délután 2 órakor ünneplik.

Adventi orgonakoncertek
A vingai templomban holnap délután 5 órai kezdettel orgonakoncertre kerül sor, fellép Cristi Roșoagă és Denis Moldovan.
Műsoron Boyvin, Dugan, Brahms, Buxtehude, Gulbins zeneszerzők művei szerepelnek. A belépés díjtalan.
Holnap este fél 7 órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban 25 éves jubileumi adventi hangversenyre kerül sor. Műsoron Bach, Cimarosa, Schnabel, Mozart, Adam, Salieri, Gruber zeneszerzők művei, valamint közismert karácsonyi énekek szerepelnek.
Fellép a székesegyház énekkara és zenekara, karvezető Iosif Todea, vezényel Walter Kindl székesegyházi karnagy. A belépés díjtalan.
December 12-én,vasárnap este 8 órától a kolozsvári Piarista templomban örömvasárnapi koncertre kerül sor az egyetemi lelkészség szervezésében.

Időjárás: Ma az ország nagy részén esni fog. Síkvidéken eső várható, a hegyvidéken havas esőre, ónos esőre, fagyott esőre is számítani kell. Az északi, élszakkeleti szelet több helyen élénk, néhol erős lökések kísérik. A déli órákban -1 és +8 fok közötti értékekre van kilátás.
Holnap többfelé ködös lesz a reggel. Az ország nagy részén esni fog, a nyugati tájakon viszont kisüt a nap. Napközben feltámad a szél, mely vasárnapra viharossá fokozódik.

MRE Hírszolgálat, 2021. december 10.

About the author

Majoros Gabriella