2021. december 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Táncelőadás Székelykeresztúron
Holnap délelőtt 10 és déli 12 órától a székelykeresztúri Művelődési központban egy mesejátékkal mutatkozik be az Udvarhely Néptáncműhely. A székelyudvarhelyi társulat Benedek Elek klasszikus meséje, a Világszép Nádszálkisasszony egy sajátos megjelenítésben, a tánc nyelvén előadva jut el a gyerekekhez. A táncjáték a kis királyfival együtt izgalmas utazásra hívja nézőit a csodálatos színpadi világba, ahol megvívhat farkassal és sárkánnyal, hogy együtt szabadítsák ki a nádszálba rejtett királylányt. Jegyek a helyi Művelődési központban vásárolhatóak.

Adventi triduum
Adventi triduumot szerveznek a szatmári székesegyházban december 16 és 18 között: „Ne feledjük, hogy mindnyájunknak van egy küldetése, amit teljesítenünk kell. Tehát ne féljünk feltenni a kérdést az Úrnak: mit kell tennem?” (Ferenc pápa) mottóval, a 9 órai és az 6 órai szentmisék keretén belül. Elmélkedéseket tartja: Simon Attila püspöki titkár, helyettes-plébános és Daly Attila segédlelkész.
Este fél 6 órai kezdettel pedig elimádkozzák a rózsafüzért, a tizedek között pedig rövid elmélkedések segítségével törekszenek majd a résztvevők elmélyíteni a Krisztus misztériumot. A triduum utolsó mozzanataként szombat este ünnepélyes keretek között meggyújtják a negyedik gyertyát.
Szeretettel várják a szervezők az imádkozni és elmélyülni vágyókat.

Betlehemkészítő pályázat
December 17-ig várják a sokak számára élményt jelentő betlehemkészítő pályázat alkotásait a Nagyváradi Egyházmegye Pasztorális Irodájának munkatársai.
A természetes anyagok használata idén is az egyik fő szempont a maximum 50×50 cm alapterületű alkotások elkészítésénél. Szükség lesz ugyanakkor az alkotók kreativitására a betlehemi figurák (Jézus, Szűz Mária, Szent József) ábrázolásában, hogy Szent Józsefet, a családfenntartó ács alakját minél kifejezőbben jelenítsék meg – a Szent József-évre való tekintettel.
A szervezők vallják, hogy a hosszú téli estéken örömforrás lehet a családtagok számára a közös alkotással eltöltött minőségi idő, amely megszenteli az adventi várakozást.
Az így elkészült betlehemet december 17-ig kell tehát eljuttatni a nagyváradi püspökségre, illetve a munkáról és a munkafolyamatról öt digitális fotót is várnak a pasztoralis@varad.org e-mail-címre.
További információk a 0757-061859-es telefonszámon igényelhetők.

Időjárás: Északnyugaton hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, keleten és a középső tájakon havazás, havas eső, eső várható. A szél veszít erejéből, de helyenként még élénk, néhol erős lökések előfordulhatnak. Napközben 0 és 7 fok közötti értékeket mérhetünk.
A hegyekben havas, hókásás útszakaszokra lehet készülni. Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarfenesi templomba tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Megmentett karácsony
A Nagyvárad-olaszi plébánia ifjúsági csoportja olyan rászoruló gyermekeknek készít ajándékcsomagokat, akiknek sajnos nincs lehetőségük egy-egy csokinál több ajándékot bontogatni a karácsonyfa alatt. Próbálnak kisseb-nagyobb gyerekeknek egyaránt mosolyt csalni az arcára, ezért bármilyen adományt szívesen fogadnak, legyen az ruha, játék, édesség.
Érdeklődni Babota Adriennél a 0758-485.930-as telefonszánon lehet, az ajándékokat december 15-ig reggel 7 és délután 5 óra között a templom sekrestyéjében adhatják le.

Betlehemes előadás
A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata december 19-én, advent negyedik vasárnapján a nagyváradi székesegyházban mutatja be a Menjünk, lássunk egy csodát! című betlehemes játékát. A szakrális térben nagyváradi színművészek mutatják be a betlehemi csodát a szinodális együtt haladás szép példájaként, ahol közösség, részvétel, misszió és kultúra találkozik.
Szeretettel várnak mindenkit.

Készíts hajlékot a Szent Családnak
A nagybányai Szentháromság plébánia betlehemkészítő pályázatot hirdet családoknak.
December 20-ig várják a kb. 25×25 cm alapterületű, természetes anyagból készített betlehemeket, amelyeket kiállítanak a templomban, a róluk készült fotókat pedig feltöltik a plébánia Facebook oldalára.
December 25-én, az ünnepi szentmise végén díjazzák a három, legtöbb Facebook értékelést begyűjtő alkotást.
Az alkotásoknak tartalmazniuk kell a Szent Család alakjait (gyermek Jézus, Szűz Mária, Szent József), a Szent József-évre való tekintettel különös figyelmet lehet fordítani Jézus nevelőapjának alakjára.
Legyen a betlehemkészítés is Urunk Születésének méltó megünneplésére való készületünknek a része.

Gyűjtés Temesváron
A plébániai nőszövetség szervezésében a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban az adventi szentmisék keretében gyűjtést szerveznek a karácsonyi szeretetcsomagok megvásárlásához. Idén is 100 szeretetcsomag készül a betegeknek és az időseknek.

Időjárás: Északnyugaton hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, keleten és a középső tájakon havazás, havas eső, eső várható. A szél veszít erejéből, de helyenként még élénk, néhol erős lökések előfordulhatnak. Fagyos lesz a reggel, -6, +1 fok között alakulnak minimumok. Napközben 0 és 7 fok közötti értékeket mérhetünk.
A hegyekben havas, hókásás útszakaszokra lehet készülni. Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

MRE Hírszolgálat, 2021. decemeber 14.

About the author

Majoros Gabriella