2021. december 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nagykilenced Gyimesközéplok
Gyimesközéplokon nagykilencedet tartanak minden hónap 17-én este 7 és 9 óra között a Boldogságos Szűzanya tiszteletére a gyimesközéplok-nagypataki Kisboldogasszony-kápolnában, amelyet hálából épített Jónás Imre volt egyházközségi gondnok és családja.
A nagykilencedre a főút melletti Szűzanya-oltártól indulnak a kápolnához gyertyás körmenetben, rózsafüzért imádkozva, a kápolnában folytatják az imaórát, majd szentmisével fejezik be.
A nagykilenced minden alkalma, amennyiben a téli útviszonyok lehetővé teszik, a kápolnában lesz, viszontagságos körülmények között a plébániatemplomban tartják.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket december 18-án délután 5 órakor a helyi plébániatemplomba. A szentségimádást és a szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Karácsonyi koncertek
December 18-án szombaton, este 6 órától a resicabányai Havasboldogasszony-plébánián karácsonyi hangversenyre kerül sor. Fellép a helyi Diaconovici-Tietz Nemzeti Főiskola német tagozatának diákja, Ian Adrian Dinuț Diana Szuiogan csellótanár támogatásával és a gyermekcsoport, amelynek tagjai az elsőáldozásra készülnek a Hasvasboldogasszony-plébánián.
Szintén december 18-án, szombaton este 6 órától a gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyházban Veni, veni Emmanuel címmel karácsonyi koncertet hallhatnak a kolozsvári Visszhag kórus előadásában, vezényel Molnár Botond. Műsoron adventi és karácsonyi művek. A koncertet élőben közvetítik a gyulafehérvári érsekség facebook oldalán.
December 19-én, vasárnap délután 4 órától a farkaslaki templomban is karácsonyváró hangversenyre kerül sor. Közreműködnek a Zeng a magasság egyházi kórus valamint a Farkaslaki Ifjúsági Fúvószenekar.
A kolozsi római katolikus templomban, advent negyedik vasárnapján este 6 órától orgonamuzsikával hangolódnak a karácsonyra. Az előadott művek átölelik a zene történetét, Jézus korától napjainkig. A muzsika jobb megértésének érdekében a művekről rövid ismertetést is hallhatnak a résztvevők. Közreműködnek Bilibók András és Rémán Roland Róbert.
Karácsonyi koncertre kerül sor a nagyváradi Barátok templomában is december 19-én, vasárnap este 7 órai kezdettel. Fellépnek a nagyváradi egyetem Zeneművészeti szakának diákjai.

Időjárás: Ma egy gyenge hidegfront hoz keleten, délkeleten kisebb esőt, egy-egy záport, de északnyugaton és a nyugati tájakon ónos esőre, a hegyvidéken havas esőre is számítani kell.
Helyenként megélénkül, megerősödik az északnyugati szél. Kora délután 1-7 fokot mérhetünk.
Többfelé kell számítani pára, köd okozta korlátozott látási viszonyokra.
Helyenként a havas eső, ónos szitálás miatt vizes, csúszós, esetleg síkos, jeges útszakaszok előfordulhatnak.
Vezessenek óvatosan, tartsanak megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kidei templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Lelki felkészülés karácsonyra
Adventi triduumot szerveznek a szatmári székesegyházban december 16 és 18 között: „Ne feledjük, hogy mindnyájunknak van egy küldetése, amit teljesítenünk kell. Tehát ne féljünk feltenni a kérdést az Úrnak: mit kell tennem?” (Ferenc pápa) mottóval, a reggel 9 órai és az este 6 órai szentmisék keretén belül. Elmélkedéseket tartja: Simon Attila püspöki titkár, helyettes-plébános és Daly Attila segédlelkész.
Este fél 6 órai kezdettel elimádkozzák a rózsafüzért, a tizedek között pedig rövid elmélkedések segítségével törekszenek majd a résztvevők elmélyíteni a Krisztus misztériumot. A triduum utolsó mozzanataként szombat este ünnepélyes keretek között meggyújtják a negyedik gyertyát.
Szeretettel várják a szervezők az imádkozni és elmélyülni vágyókat.

A Szent László líceum tanárainak köszöntése
„Alkotó emberekre van szükség, akik hirdetik az evangéliumot, de nem némán, nem is hangszórón keresztül, hanem az életükkel, szelídséggel, újféle nyelvezettel és új módszerekkel.“ (Ferenc pápa)
Ma este 6 órakor a püspöki palota dísztermében adja át karácsonyi üzenetét Böcskei László megyés püspök a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanárainak és nevelőinek.

Adventi gyertyagyújtás
Az aradi minorita templomban advent szombatjain délután 5 órától énekes vesperásra és gyertyagyújtásra kerül sorra.
December 18-án, szombaton este 6 órakor lobban fel a negyedik gyertya lángja a nagyváradi székesegyház előtti téren. Böcskei László megyés püspök vezetésével a jelenlévők ez alkalommal a családokért, az édesapákért és az édesanyákért imádkoznak.
Advent szombatjain közös imára és ünneplésre hívnak mindenkit a nagybányai Szentháromság templomba is. A szentmise után a templom előtti Vár-téren, este 7 órakor meggyújtják az adventi koszorú gyertyáit, így együtt készülve Urunk születésének ünnepére. Az imádság végén meleg teát kínálnak a résztvevőknek.

Szállást keres a szeretet
A gyergyószentmiklósi Szent István plébániatemplomban december 19-én, advent negyedik vasárnapján este 7 órától karácsonyra hangoló zenés-verses áhítatra kerül sor. Közreműködnek Laczkó-Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista.

Időjárás: Ma egy gyenge hidegfront hoz keleten, délkeleten kisebb esőt, egy-egy záport, de északnyugaton és a nyugati tájakon ónos esőre, a hegyvidéken havas esőre is számítani kell.
Helyenként megélénkül, megerősödik az északnyugati szél. Kora délután 1-7 fokot mérhetünk.
Többfelé kell számítani pára, köd okozta korlátozott látási viszonyokra.
Helyenként a havas eső, ónos szitálás miatt vizes, csúszós, esetleg síkos, jeges útszakaszok előfordulhatnak.
Vezessenek óvatosan, tartsanak megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

MRE Hírszolgálat, 2021. december 16.

About the author

Majoros Gabriella