2021. december 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentekkel az adventben
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban ma a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében tematikus szentbeszéd hangzik el, Szent Charles de Foucauldról. Délután fél 5 órától gyónási alkalom lesz.

Hangversenykörút
A szentegyházi Gyermekfilharmónia, idén Erdélyben szervez koncertkörútat. Az első előadásra ma este 8 órától a gyergyóújfalvi katolikus templomban kerül sor. Holnap este fél 6 órától Borszékon a Művelődési Házban lépnek fel.
Advent negyedik vasárnapján este 6 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában kerül sor a hangversenyre. December 20-án, hétfő este 6 órakor a dévai Páduai Szent Antal templomban adnak koncertet. Végül december 21-én, kedden délután 4 órától Gyulafehérváron a székesegyházban zárul a hangversenykörút.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket december 18-án délután 5 órakor a helyi plébániatemplomba. A szentségimádást és a szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Ökumenikus adventi koncert
A csokalyi református templomban december 19-én, vasárnap délután 4 órától, „Jöjj, ó, jöjj el!” címmel ökumenikus koncertet tartanak. Közreműködik a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport, valamint Boros Beatrice zeneszerző, orgonista és Viktor József operaénekes, kontratenor.
A koncertet az esemény Facebook oldalán élőben közvetítik.

Adventi imaórák
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája az idén újra megszervezi az Adventi imaórákat Szatmárnémetiben. Advent negyedik vasárnapján a Székesegyházban gyűlnek össze a fiatalok imádkozni, ez alkalommal Megteszem témában.
Kaplonyban is megszervezik az imaórákat. Advent negyedik vasárnapján délután 3 órai kezdettel az egyháztanács tagok vezetik az imát. Szeretettel várnak mindenkit az imádságos alkalmakra.

Készíts hajlékot a Szent Családnak
A nagybányai Szentháromság plébánia betlehemkészítő pályázatot hirdet családoknak.
December 20-ig várják a kb. 25×25 cm alapterületű, természetes anyagból készített betlehemeket, amelyeket kiállítanak a templomban, a róluk készült fotókat pedig feltöltik a plébánia Facebook oldalára.
December 25-én, az ünnepi szentmise végén díjazzák a három, legtöbb Facebook értékelést begyűjtő alkotást.
Az alkotásoknak tartalmazniuk kell a Szent Család alakjait (gyermek Jézus, Szűz Mária, Szent József), a Szent József-évre való tekintettel különös figyelmet lehet fordítani Jézus nevelőapjának alakjára.
Legyen a betlehemkészítés is Urunk Születésének méltó megünneplésére való készületünknek a része.

Időjárás: Ma az ország nagy részén esni fog. Síkvidéken eső várható, a hegyvidéken havas esőre, ónos esőre, fagyott esőre is számítani kell. Az északi, élszakkeleti szelet több helyen élénk, néhol erős lökések kísérik. A déli órákban -1 és +8 fok közötti értékekre van kilátás.
Holnap többfelé ködös lesz a reggel. Az ország nagy részén esni fog, a nyugati tájakon viszont kisüt a nap. Napközben feltámad a szél, mely vasárnapra viharossá fokozódik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a györgyfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a jegenyei templomban, vasárnap pedig a a nádasi templomban lesz örökös szentségimádási nap.
A Nagyváradi Egyházmegyében december harmadik vasárnapján Zilahon tartanak szentségimádási napot.
A Szatmári Egyházmegyében vasárnap Mezőfényen lesz szentségimádási nap.
Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Adventi ifjúsági lelkinapok
A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia holnap reggel 9 és délután 4 óra között „Az Úr maga ad nektek jelet” (Iz 7,14) mottóval adventi elcsendesedésre, lelkinapra hívja és várja a fiatalokat, hogy közösen hangolják lelküket a megtestesülés ünnepére!
„Értékes vagy” mottóval Gyergyócsomafalván is lelkinapot tartanak a fiatalok számára. Holnap délelőtt 10 órától várják a fiatalokat a plébánia hittantermébe, hogy találkozhassanak önmagukkal és Istennel.
Ugyancsak holnap délelőtt 10 órától a csíkszeredai Szent Ágoston plébánia szervezésében szintén lelkinapra hívják a Csík körzeti fiatalokat.

Szállást keres a szeretet
A gyergyószentmiklósi Szent István plébániatemplomban december 19-én, advent negyedik vasárnapján este 7 órától karácsonyra hangoló zenés-verses áhítatra kerül sor. Közreműködnek Laczkó-Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista.

Karácsonyi vásár
Miénk az ünnep! címmel ötnapos karácsonyi vásárt és rendezvényeket szerveznek Gyergyószentmiklós főterén. Családias hangulatú programokat kínálnak, kora délutánonként énekes, zenés műsorral várják a városlakókat, a gyerekeknek pedig lesz Mikulásvonat és körhinta.
A programsorozat december 19-én, vasárnap, az utolsó adventi gyertya meggyújtásával veszi majd kezdetét, amelyen igerészt olvas György Balázs római katolikus kisegítő lelkész, igét hirdet Dávid György főesperes, imát mond Fülöp Zsombor segédlelkész, közreműködnek a Szent István templomi közösség gyerekei és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ.
A kulturális programok minden nap este fél 6 órától kezdődnek. December 20-án hétfőn a Glory Dicsőítő Zenekar, kedden a Szent Miklós Plébánia Pacsirták csoportja, szerdán a Salamons Jam Orchestra, csütörtökön pedig a református gyülekezet segít az ünnepre való hangolódásban.

Időjárás: Ma még sokfelé párás, ködös reggelre ébredünk. Egy melegfront felhőzetéből nyugaton eső, a középső országrészben és keleten havas eső, havazás várható. Feltámad az északnyugati szél. Hajnalban -5, 0, napközben 4-9 fokot mérhetünk.
Holnapra virradóan hidegfront érkezik, napközben sokfelé lesz erős, viharos az északi-északnyugati szél.
Változóan felhős-napos idő várható néhol egy-egy záporral, esetleg hózáporral. A csípős hajnalt követően, napközben a maximumok 2-7 fok körül lesznek.

MRE Hírszolgálat, 2021. december 17.

About the author

Majoros Gabriella