2021. december 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hangversenykörút
A szentegyházi Gyermekfilharmónia, idén Erdélyben szervez koncertkörútat. A hétvégén kezdődött turné következő előadásra ma este 6 órakor a dévai Páduai Szent Antal templomban kerül sor. Végül holnap délután 4 órától Gyulafehérváron a székesegyházban zárul a hangversenykörút.

Koncert Nagykárolyban
Ma este 6 órától a nagykárolyi Károlyi-kastély lovagtermében a Carmina Renascentia régizene együttes koncertjére kerül sor.
Az együttes főként 16-17. századi erdélyi, magyar és nyugat-európai egyházi és világi zenét játszik. A koncert során hangszeres dalok és énekek, valamint karácsonyi dalok hangzanak el.
A belépés díjtalan, a helyek száma korlátozott. Az eseményen kötelező a jelenlegi járványügyi jogszabályok betartása, valamint az előadás teljes időtartama alatt kötelező a távolságtartás és az egészségügyi maszk viselése.

Lelki délután gyerekeknek
Gyergyószentmiklóson a Lelki Otthon – Imádság Házában december 23-án, csütörtökön délután 3 órától Hajlák Attila imecsfalvi plébános lelki délutánt tart gyerekek számára.
Közös betlehemes készítésre várják a gyermekeket, a szülőket és nagyszülőt, hogy együtt készüljenek a karácsonyra.
Minden gyerek egy kis betlehemest fog készíteni, amit a foglalkozás végén megáldanak és mindenki hazaviheti a család karácsonyfája alá.

Gyűjtés Szent Család vasárnapján
Ferenc pápa kezdeményezésére az Amoris Laetitia családév 2022. június 26-ig, a Rómában megrendezésre kerülő Családok X. Világtalálkozójáig tart. Ez az időszak alkalmat nyújt számunkra is, hogy mélyebben elmélkedjünk az enciklika tartalmán és törekedjünk a benne foglaltak megvalósítására.
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ a jövő évben elsősorban a plébánosokat és plébániai közösségeket szeretnénk jobban elérni és segíteni, hogy a házaspárok és családok, a családközösségek támaszt, megbecsülést, ösztönzést kapjanak hivatásuk teljesítésére és tevékeny részvételre az Egyház küldetésében. Az Animátor Házaspárok képzése 2022 tavaszán kezdődik házaspárok, lelkipásztorok és más segítők részére a Főegyházmegyében. Ez egyben szervesen kapcsolódik a szinodális folyamathoz, azt célozva meg, hogy ebben minél több házaspár, család és családcsoport tevékenyen adja hozzá saját részét.
E célok megvalósításának támogatására tartanak gyűjtést a Főegyházmegyei Családpasztoráció javára december 26-án, Szent Család vasárnapján.
A begyűlt adományokat a Családpasztorációs Iroda számlájára lehet elküldeni. A számlaszám és további adatok a csalad.ro oldalon találhatóak.

Időjárás: Ma többfelé megnövekszik a felhőzet, leginkább délen lehet majd naposabb időre számítani. Sokfelé ónos eső, a hegyekben havas eső, hózápor várható. Feltámad az északnyugati szél, melyet helyenként viharos lökések kísérhetnek. A front mögött beáramló hideg levegő hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Kora délután mindössze -1, +6 fokra van kilátás. Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megfázhatunk!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a bonchidai templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Karácsonyi vásár
Miénk az ünnep! címmel ötnapos karácsonyi vásárt és rendezvényeket szerveznek Gyergyószentmiklós főterén. Családias hangulatú programokat kínálnak, kora délutánonként énekes, zenés műsorral várják a városlakókat, a gyerekeknek pedig lesz Mikulásvonat és körhinta.
A programsorozat december 19-én, vasárnap, az utolsó adventi gyertya meggyújtásával vette kezdetét.
Ma este a Glory Dicsőítő Zenekar, kedden a Szent Miklós Plébánia Pacsirták csoportja, szerdán a Salamons Jam Orchestra, csütörtökön pedig a református gyülekezet segít az ünnepre való hangolódásban. A kulturális programok minden nap este fél 6 órától kezdődnek.

Karácsonyi bélyegek kiállítása
A Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a resicabányai Kulturális és Felnőttképző Egyesület szervezésében december 20–31. között az Alexander Tietz Német Központban bélyegkiállítás tekinthető meg Erwin Josef Țigla gyűjteményéből, melynek témája a karácsony.

Koncertek Gyulafehérváron
December 21-én, kedden a gyulafehérvári Szent Mihály-templomban 16 órától a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertezik, utána 19 órától Expectavi Dominum címmel lesz ünnepi koncert. Várják az érdeklődőket!

Karácsonyra készülnek Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban Páduai Szent Antal oltáránál a ferences testvérek elhelyezték a kis Jézus betlehemi jászlát. Mindenki figyelmébe ajánlják, de különösképpen a gyermekekébe, hogy ebben még nincs szalma! Mindenki gondoskodhat arról, hogy karácsonyra tele legyen! Hogyan? Úgy, hogy az még előttünk álló adventi napokon tudatosan figyelünk arra, hogy minél több jót tegyünk a családban, embertársainkkal és minden teremtménnyel. Ezekkel nem dicsekedni kell, hanem leírni egy lapra, és a szentmise előtt vagy után odahelyezni a jászolba. Láthatóvá válik ily módon, ahogy a mi jó cselekedeteink átalakulnak a meleget biztosító szalmává, tanúskodva arról, hogy szeretettel a szívünkben várjuk és ünnepeljük Urunk Jézus Krisztus születését. Valójában így készítjük elő szívünket, hogy az legyen az Úr otthona életünk minden napján, úgy legyen, ámen!

Időjárás: Ma többfelé megnövekszik a felhőzet, leginkább délen lehet majd naposabb időre számítani. Sokfelé ónos eső, a hegyekben havas eső, hózápor várható. Feltámad az északnyugati szél, melyet helyenként viharos lökések kísérhetnek. A front mögött beáramló hideg levegő hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Kora délután mindössze -1, +6 fokra van kilátás. Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megfázhatunk!

MRE Hírszolgálat, 2021. december 20.

 

About the author

Majoros Gabriella