2021. december 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kitüntették Tamás József nyugalmazott segédpüspököt
Tamás József nyugalmazott segédpüspököt tegnap Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében.
Az ünnepség a Ványolós család énekével kezdődött, majd dísztanácsülésen egyházi és világi elöljárók jelenlétében vette át a díjat a kitüntetett. A laudációt Puskás László színművész olvasta fel, majd a résztvevők egy rövid filmben végigkövethették a díjazott püspöki tevékenységének állomásait.
Tamás József úgy fogalmazott, sikerült őt a szervezőknek meglepniük a díjjal. Köszönetében megfogalmazta: a laudációban elhangzott dicséretek igazából nem neki , hanem a jó Istennek szólnak, aki egészséget, erőt, képességet adott neki arra, amit megtett, amit ebben a földi életben meg kellett volna vagy meg kell még valósítson. A díjazott beszédében buzdította a jelenlévőket a szolgálatra és az építkezésre a közösség érdekében.

Karácsonyi készület Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban Páduai Szent Antal oltáránál a ferences testvérek elhelyezték a kis Jézus betlehemi jászlát. Mindenki figyelmébe ajánlják, de különösképpen a gyermekekébe, hogy ebben még nincs szalma! Mindenki gondoskodhat arról, hogy karácsonyra tele legyen! A még előttünk álló adventi napokon tudatosan figyelünk arra, hogy minél több jót tegyünk a családban, embertársainkkal és minden teremtménnyel. Ezekkel nem dicsekedni kell, hanem leírni egy lapra, és a szentmise előtt vagy után odahelyezni a jászolba. Láthatóvá válik ily módon, ahogy a mi jó cselekedeteink átalakulnak a meleget biztosító szalmává, tanúskodva arról, hogy szeretettel a szívünkben várjuk és ünnepeljük Urunk Jézus Krisztus születését. Valójában így készítjük elő szívünket, hogy az legyen az Úr otthona életünk minden napján.

Karácsonyi hangverseny
Az ünnepre hangolódás jegyében egy különleges koncertre várja az érdeklődőket a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia.
A Szimfonikus Karácsony című koncertre holnap este fél 7 órától kerül sor a filharmónia termében, vezényel Novák István. Az est folyamán színpadra lép a szatmári Aurel Popp Művészeti Líceum kórusa, melynek karnagya Mészáros Gergely lesz. A fiatalok előadásában népszerű karácsonyi dalok csendülnek fel.

Időjárás: Marad a szeles idő, élénk, többfelé erős lesz az északnyugati szél. Napközben sok napsütésre, keleten, délkeleten és a középső tájakon hózáporokra van kilátás. A minimumok -16, -5, a maximumok -4, +3 fok között alakulhatnak.
Továbbra is a hidegfront hatását érezhetjük. Fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok léphetnek fel. A hajnali fagyok hatására felerősödhetnek a ízületi bántalmak, görcsös panaszok. Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megfázhatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tordatúri templomba tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Karácsonyi vásár
Miénk az ünnep! címmel ötnapos karácsonyi vásárt és rendezvényeket szerveznek Gyergyószentmiklós főterén. Családias hangulatú programokat kínálnak, kora délutánonként énekes, zenés műsorral várják a városlakókat, a gyerekeknek pedig lesz Mikulásvonat és körhinta.
A kulturális programok minden nap este fél 6 órától kezdődnek. Ma este a Szent Miklós Plébánia Pacsirták csoportja, holnap a Salamons Jam Orchestra, csütörtökön pedig a református gyülekezet segít az ünnepre való hangolódásban.

Karácsonyi bélyegek kiállítása
A Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a resicabányai Kulturális és Felnőttképző Egyesület szervezésében december 20–31. között az Alexander Tietz Német Központban bélyegkiállítás tekinthető meg Erwin Josef Țigla gyűjteményéből, melynek témája a karácsony.

Lelki délután gyerekeknek
Gyergyószentmiklóson a Lelki Otthon – Imádság Házában december 23-án, csütörtökön délután 3 órától Hajlák Attila imecsfalvi plébános lelki délutánt tart gyerekek számára.
Közös betlehemes készítésre várják a gyermekeket, a szülőket és nagyszülőt, hogy együtt készüljenek a karácsonyra.
Minden gyerek egy kis betlehemest fog készíteni, amit a foglalkozás végén megáldanak és mindenki hazaviheti a család karácsonyfája alá.

Szűrés koraszülött gyerekek számára
Megdöbbentő a statisztika, amely szerint Romániában minden tizedik gyerek koraszülött. Szerencsére sokuknak ez nem okoz semmiféle problémát, de sajnos nagyon sok olyan gyerek van, aki komoly fizikai és/vagy mentális sérülést szenvednek. Az ő és szüleik megsegítésére indított el a szatmárnémeti Boldog Scheffler János központ egy olyan hiánypótló tevékenységet, amelynek célja a koraszülött gyerekek felmérése, kezelése, támogatása. Mindezt térítésmentesen.
A szűrésekre jelentkezni lehet személyesen reggel 8 és délután 4 óra között a Boldog Scheffler János központban a Kazincy utca 9 szám alatt, vagy a 0770-715122-es és a 0361-408872-es telefonszámon.

Időjárás: Marad a szeles idő, élénk, többfelé erős lesz az északnyugati szél. Napközben sok napsütésre, keleten, délkeleten és a középső tájakon hózáporokra van kilátás. A minimumok -16, -5, a maximumok -4, +3 fok között alakulhatnak.
Továbbra is a hidegfront hatását érezhetjük. Fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok léphetnek fel. A hajnali fagyok hatására felerősödhetnek a ízületi bántalmak, görcsös panaszok. Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megfázhatunk.

MRE Hírszolgálat, 2021. december 21.

About the author

Majoros Gabriella