2021. december 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szeplőtelen Fogantatás-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Radnaborbereken a templombúcsút ma délután 5 órától tartják.
A Temesvári Egyházmegyében a boksánbányai templom búcsúját ma délután 5 órakor ünneplik. A szentmisét Barazsuly István szálvátoriánus atya, Temesvár-erzsébetvárosi plébános mutatja be. A szentmise zenei szolgálatát a temesvári Tudományegyetem Zenefakultásának mesterfokozatos hallgatói látják el dr. Marius Maniov egyetemi tanár vezetésével.
A Szatmári Egyházmegyében a szatmárnémeti Zárda templom búcsúja ma este 6 órakor kezdődik. A liturgia főcelebránsa Schönberger Jenő megyéspüspök, szónoka Daly Attila a Székesegyház segédlelkésze lesz. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A Nagyváradi Egyházmegyében ma tartják a nagyvárad-velencei plébániatemplom búcsúünnepét. Az este 6 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor, nagyvárad-újvárosi esperes-plébános.

Gyémántmise Kolozsváron
Jakab Gábor pápai káplán, szentszéki tanácsos, pappá szentelésének 60. évfordulóját ünnepli. A hálaadó szentmisét ma délután 5 órakor mutatja be a kolozsvári kerekdombi templomban.

Alzheimer Café Brassóban
A Brassói Máltai Szeretetszolgálat december 10-én, pénteken délután 5 órától Alzheimer Cafét szervez a Szent Imre közösségi házban. A találkozó alkalmával Kiss Gabriella a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon mentálhigiénés szakember tart előadást a feledékeny, demenciában szenvedő személyek gondozásáról.
Szeretettel várják azokat, aki demens beteget gondoznak, és minden érdeklődőt.

Jótékonysági adventi vásár
A nagybányai Szentháromság plébánia jótékonysági adventi vásárt szervez, az esperesség plébániai és szerzetesi közösségeinek, lelkiségi mozgalmainak a közreműködésével december 11-én, szombaton. Házi készítésű adventi és karácsonyi termékeket, díszeket, süteményeket kínálnak adomány ellenében. Az így begyűjtött összegeket jótékonysági célra fordítjuk. A vásár délután 3 órakor nyílik a Cinteremben, és este 7 órakor, a harmadik adventi gyertya meggyújtásával ér majd véget.

Adventi orgonakoncert
A vingai templomban december 11-én, szombaton délután 5 órai kezdettel orgonakoncertre kerül sor, fellép Cristi Roșoagă és Denis Moldovan.
Műsoron Boyvin, Dugan, JBrahms, Buxtehude, Gulbins zeneszerzők művei szerepelnek. A belépés díjtalan.

Időjárás: A mai nap Románia nagy részén sok napsütés várható. Keleten, délkeleten, valamint a középső tájakon lehet több felhő az égen, itt havaseső, havazás várható. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Délutánra -1 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.
Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyedén megfázhatunk!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szászfenesi plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szeplőtelen Fogantatás-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Csíkdánfalván ma délután fél 1 órától kezdődik a búcsús szentmise.
A Temesvári Egyházmegyében a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása tiszteletére felszentelt karánsebesi templomban ma délelőtt a 11 órakor kezdődő szentmise keretében ünnepli a helyi közösség a templombúcsút. A liturgia főcelebránsa Simon Mihai herkulesfürdői plébános, szentbeszédet mond Wonerth László lugosi plébános.
A boksánbányai templom búcsúját ma délután 5 órakor ünneplik. A szentmisét Barazsuly István szálvátoriánus atya, Temesvár-erzsébetvárosi plébános mutatja be. A szentmise zenei szolgálatát a temesvári Tudományegyetem Zenefakultásának mesterfokozatos hallgatói látják el dr. Marius Maniov egyetemi tanár vezetésével.
A Szatmári Egyházmegyében a szinérváraljai templomban, a ma délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében ünneplik a búcsút és emlékeznek a templom 600. évfordulójára. A liturgia főcelebránsa Schönberger Jenő megyéspüspök lesz.
Az erdődi zárda kápolna búcsúünnepe is ma délelőtt 11 órakor kezdődik, a szentmise szónoka Teffenhart István nyugalmazott plébános lesz.
A szatmárnémeti Zárda templom búcsúja ma este 6 órakor kezdődik. A liturgia főcelebránsa Schönberger Jenő megyéspüspök, szónoka Daly Attila a Székesegyház segédlelkésze lesz. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Önkéntes találkozók
Folytatódik az idei év utolsó önkéntes találkozó körútja. Ma délután 2 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia hittantermében majd délután fél 5-től Sepsiszentgyörgyön a Krisztus király templom alagsorában lesz önkéntes találkozó.

Adventi koncertek
A Legbelsőkör egy olyan zenei formáció, amelynek tagjai szoros baráti kapcsolatban vannak egymással.
Az együttes harmadik éve, tartja a hagyományát annak az adventi körútnak, melynek során elviszik a várakozás ünnepének hangulatát egy örömteli zenélés által.
Az együttes december 17-én, pénteken este 7 órától a nagybányai evangélikus templomban ad koncertet, december 18-án, vasárnap Kolozsváron lépnek fel a Várom az Urat zenei fesztivál keretében. A turné utolsó állomása Torockón lesz a Szent Ferenc Alapítvány házában, december 19-én, hétfőn délután 4 órakor.

Időjárás: A mai nap Románia nagy részén sok napsütés várható. Keleten, délkeleten, valamint a középső tájakon lehet több felhő az égen, itt havaseső, havazás várható. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Hajnalban a fagyzugokban ismét lehet -10 foknál hidegebb, majd délutánra -1 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.
Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyedén megfázhatunk!

MRE Hírszsolgálat, 2021. december 08.

About the author

Majoros Gabriella