2021. február 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Házasság hete programsorozat Kézdiszéken Kézdi-Orbaiszéken az előző évekhez hasonlóan a Házas Hétvége mozgalom kézdiszéki házaspárjainak és Hajlák Attila István imecsfalvi plébánosnak kezdeményezésére szerveznek rendezvényeket a Házasság hetén. Ma és holnap és szerdán este 6 órától lelkigyakorlat lesz házaspároknak az imecsfalvi templomban, szentmisével, elmélkedésekkel és tanúságtételekkel. Február 12-én, pénteken este 6 órától romantikus vacsorára várják a házaspárokat Kézdivásárhelyen. Jelentkezni Bándi Katinkánál lehet a 0748-211.296-es telefonszámon. Február 13-án, szombaton délután 1 órától imatúra lesz a Perkőre, amely során elvégzik a keresztúti ájtatosságot illetve különböző feladatokat kell a házaspároknak megoldaniuk. A perkői kápolnánál szentmisét mutatnak be. Indulás a kézdiszentléleki templom elől. Február 14-én, vasárnap déli 12 órakor szentségimádás, majd szentmise lesz az imecsfalvi templomban, melynek keretében a házaspárok megújítják házassági fogadalmukat.

Betegek világnapja Egyházunk minden év február 11-én, az első lourdes-i Szűzanya jelenés napján a betegekre irányítja a világ figyelmét. II. Szent János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11. a Betegek világnapja legyen. Célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. Kolozsváron, a Piarista-templomban február 11-én csütörtökön minden szentmisén kiszolgáltatják a betegek kenetét. Aki részesülni szeretne e szentségben, fontos, hogy előzetesen jelezze szándékát sekrestyében vagy a plébánia irodáján. A petrozsényi egyházközségben február 11-én a Betegek világnapján a délután 5 órától kezdődő szentmise keretében imádkoznak a betegekért. A dévai egyházközségben a Betegek világnapján a Szent Antal-templomban délután 5 órától lesz szentségimádás, 6 órától pedig az ünnepi szentmise keretében kiszolgáltatják a betegek szentségét, a beteg illetve 65. életévét betöltött hívek számára.

Szentmise Márton Áron püspökké szentelésének évfordulóján Február 12-én pénteken, 82. esztendeje, hogy Isten szolgáját Márton Áront püspökké szentelték a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban. A restaurálási munkálatok miatt, a Piarista-templomban mutatnak be szentmisét az évforduló napján. Az este 6 órakor kezdődő szentmise keretében megemlékeznek ezen kegyelmi és történelmi eseményről, kérve Istentől benne a mielőbbi hivatalos mennyei közbenjárót.

Bibliakurzus Temesváron A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára a jelenések könyvéről február 13-án és március 13-án délelőtt 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, valamint a 0723-523369-es telefon számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Időjárás: Ma országszerte számíthatunk esőre, záporra, délnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. Kezdetben még többfelé párás, ködös lesz a levegő. Napközben egyre többfelé feltámad az északnyugatira forduló szél, estére felerősödik. Napközben 1-15 fok várható, délen lesz melegebb, itt akár 18 fok is.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosújvári templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Elsőpénteken visszaadta lelkét Teremtőjének Radnóthi-Szakács Albert érmihályfalvi segédlelkész A nagyváradi megyés püspök, az egyházmegye papsága és a gyászoló család Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy 2021. február 5-én, péntek délután főtisztelendő Radnóthi-Szakács Albert segédlelkész életének 45., papságának 19. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után, szentségekkel ellátva elhunyt. A temetési szertartást ma délután 14 órakor tartják a görgényüvegcsűri plébániatemplomban, majd az elhunytat a helyi temetőben helyezik örök nyugalomra. Nyugodjon békében!

Házasság hete programsorozat Gyergyószentmiklóson Erdélyben tizedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Gyergyószentmiklóson nyolcadik alkalommal kapcsolódnak a Házasság hete rendezvénysorozatához. „Ezerszer is IGEN! – nem könnyű minden körülményben kimondani, de szeretnénk! Gyertek, mondjunk „igent” a Házasság hetén és ünnepeljük együtt az „igenjeinket”! – írják felhívásukban a szervezők, akik kiemelt odafigyeléssel várják azokat, akik első alkalommal vesznek részt a rendezvénysorozaton. Ma este 8 órától a Szent Miklós templomban szentségimádás és szentmise lesz a házasságban élőknek illetve a házasságra készülőknek. Kedden este 6 órától kerekasztal beszélgetésre várják a házaspárokat a Szent István templom plébániáján. Február 10-én, szerdán este 6 órától a Szent Miklós plébánia Márton Áron termében filmvetítés lesz. Csütörtökön, február 11-én tanuságtételt hallhatnak a Kertész házaspártól szintén a Szent Miklós plébánia Márton Áron termében. Szombaton, február 13-án a Szilágyi vendéglőben romantikus vacsorára várják a házaspárokat este 6 órára. A házasság hete programsorozat záró szentmiséje vasárnap délelőtt háromnegyed 10 órától lesz az örmény katolikus templomban, déli 12 órakor a Szent Miklós templomban, délután 5 órától a Munkás Szent József templomban és este 6 órától a Szent István templomban.

Jegyeskurzus Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron Jegyeskurzus indul Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián február 15-től, hétfőnként este 7 órától. Azok, akik házasságot szeretnének kötni a 2021-es esztendőben, a krisztuskiraly@yahoo.com e-mail-címre küldött levéllel jelentkezhetnek be. A kolozsvári Szent Mihály plébánián ebben az esztendőben, a járványhelyzet dacára is, a személyes találkozás fontosságát hangsúlyozva, hat alkalomból álló jegyeskurzust tartanak február 15-március 22. között, hétfőnként a Szentegyház utca 2. szám, első emeleti Nőszövetség termében. A szentségi házasságra készülő ifjak a romkat.ro oldalon található linkre kattintva jelentkezhetnek február 12-ig.

Időjárás: Ma országszerte számíthatunk esőre, záporra, délnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. Kezdetben még többfelé párás, ködös lesz a levegő. Napközben egyre többfelé feltámad az északnyugatira forduló szél, estére felerősödik. Napközben 1-15 fok várható, délen lesz melegebb, itt akár 18 fok is.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 08.

About the author

Majoros Gabriella