2021. február 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Fogadalmi triduum Nagyváradon A 32 évig tartó török uralom alóli felszabadulás után, az 1693-ban újraalakított nagyváradi latin szertartású székeskáptalan fogadalmat tett, hogy hálaadásul a farsangi időszak utolsó három napján minden évben szentségimádást és szentmisét tartanak a Szent László templomban. Ennek megfelelően tartják a fogadalmi triduumot idén február 14-16. között a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban, délután 5 órakor szentségimádás majd 6 órakor szentmise lesz.

Szent Rita imakoszorú A kolozsvári piarista templomban február 11. és május 20. között, csütörtökönként, délután 5 órakor a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának, a nők, az édesanyák, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak. Május 22-én Szent Rita ünnepén rózsák és virágok szentelésével zárul az imakoszorú.

Gyűjtés az ifjúsági pasztoráció számára A Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár hagyomány, hogy farsang utolsó vasárnapja az ifjúság vasárnapja. Idén, február 14-én a főegyházmegye templomaiban gyűjtést szerveznek a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) rendezvényeinek támogatására.

Tanfolyamok a KALOTNÁL A KALOT Egyesület február 18-tól pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével újraindítja a lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységét. A program 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében mindenki életében olyan nehézségeket okozó témákat járnak körül interaktív módon, mint a félelmek, stressz, sérelmek, kisebbségi érzés, szülői szerepek, párkapcsolati döntések, férfi és női identitás. A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni a 0744-580.375-ös telefonszámon vagy a czenczerjolan@yahoo.com vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen lehet. A helyek száma korlátozott. Ugyanakkor 7 hetes nemezkészítő tanfolyamot is indít a KALOT Egyesület február 18-tól kezdődően Csíksomlyón. A gyakorlatorientált képzés során a résztvevők megismerkedhetnek a nemezkészítés mesterségének történetével és hagyományával, a nemez hagyományos készítési módszerével, és ma is jól használható tárgyakat tervezhetnek és készíthetnek. A tanfolyamra kezdők és haladók is jelentkezhetnek. Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840.279-es telefonszámon és a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen lehet február 16-ig, délelőtt 8-12 óra között. További információkat az egyesület facebook oldalán vagy a kalot.ro címen találnak.

Időjárás: Ma is csapadékos időre van kilátás, a legtöbb helyen eső várható, de kezdetben helyenként északon ónos eső, majd napközben a hegyekben átmenetileg havas eső, hó hullhat. Délnyugaton néhol zivatar alakulhat ki. Helyenként élénk lesz a légmozgás. Erős lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet. A csúcshőmérséklet 4 és 15 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mezőszengyeli templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Házasság hete programsorozat Baróton, a Vállalkozó Központ gyűléstermében ma délelőtt 11 órától a Szerelmünk lapjai című filmet vetítik amelyet tematikus beszélgetés követ a Boróka Nyugdíjas Kör szervezésében. Házigazda: Dénes Kinga pszichológus. Gyergyószentmiklóson este 6 órától kerekasztal beszélgetésre várják a házaspárokat a Szent István templom plébániáján. Csíkszentkirályon ma este fél 6 órától Barota Gábor pszichológus tart előadást a poklondfalvi templomban. Mihalec Gábor párterapeuta tart online előadást ma este háromnegyed 7 órától, melyhez a házasság hete facebook oldalán lehet csatlakozni. Mi a viharálló szerelem titka? Mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy a nehézségek ne széthúzzák őket egymástól, hanem még erősebb szövetséggé kovácsolják őket? Értékes, a mindennapi gyakorlatba is átültethető tudást osztja meg azokkal, akik szeretnék a kapcsolatukat előre felvértezni mindazzal, ami az élet nehézségeinek sikeres leküzdéséhez szükséges. Székelyszentkirályon a hittan teremben és Székelyudvarhelyen a szombatfalvi Szent György plébánia közösségi házba várják a házaspárok az előadást meghallgatni. Csíkszeredában a Szent Ágoston templom hittanterme ma este 7 órától közös filmnézés lesz házaspároknak, amelyet kötetlen beszélgetés követ a látottak és a mindenki által megéltek alapján.

Házaspárok útja Február 8-14. között, a Házasság Hete alkalmából, a hét bármelyik napján, reggel 6 és este 10 óra között a házaspárok és a házasságra készülő fiatalok végig járhatják a Házaspárok Útját a nagyváradi Püspöki Palota kertjében. A 16 állomás érintésével a felek újra egymásra találhatnak, felfedezhetik közös hivatásukat és segítséget kaphatnak arra, hogy gyermekeiket szeretetben neveljék. A szentírási idézetek, elmélkedések ösztönzést adnak arra, hogy elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein és beszélgessenek egymással. Akiknek nem áll módjukban személyesen ellátogatni a Püspöki Palota kertjébe, a stációkhoz tartozó elmélkedéseket az egyházmegye honlapján, a varad.org oldalon is megtalálják.

Jegyeskurzusok Jegyeskurzus indul Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián február 15-től, hétfőnként este 7 órától. Azok, akik házasságot szeretnének kötni a 2021-es esztendőben, a krisztuskiraly@yahoo.com e-mail-címre küldött levéllel jelentkezhetnek be. A kolozsvári Szent Mihály plébánián ebben az esztendőben, a járványhelyzet dacára is, a személyes találkozás fontosságát hangsúlyozva, hatalkalmas jegyeskurzust tartanak február 15-március 22. között, hétfőnként este 8 órától a Szentegyház utca 2. szám, első emeleti Nőszövetség termében. Jelentkezni az szmk.ro oldalon található formanyomtatvány kitöltésével lehet február 12-ig.

Papi szenátus ülése Pál József Csaba megyés püspök elnökletével február 15-én, hétfőn délelőtt 10 órakor ülésezik a temesvári egyházmegye papi szenátusa. Az internetes felület segítségével tartandó gyűlés napirendjén a temesvári egyházmegye lelkipásztori, adminisztratív és társadalmi kérdései szerepelnek.

Időjárás:

About the author

Majoros Gabriella