2021. február 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tordai ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az Oltáriszentségben jelen levő Krisztusnak minden kapott kegyelemért.

90 éves a Vatikáni Rádió
Alapítása 90. évfordulóját ünnepelte tegnap a Szentszék műsorszolgáltatója, a XI. Piusz pápa megbízásából, Guglielmo Marconi által tervezett és létrehozott rádió. Évente csaknem 12 ezer órányi adás, kommentárokkal, információkkal, liturgikus és zenei programokkal. Így összegezhető a Vatikáni Rádió tevékenysége.
„A 90. évfordulót ünnepeljük, miközben az egész emberiség egyik legnagyobb próbatételét éljük meg a járvány miatt. Küldetésünk mindig is az volt, hogy senkit ne hagyjunk magára, és elvigyük a keresztény üzenet reményét, a pápa hangját az emberekhez, továbbá, hogy az evangélium tükrében értelmezzük a történéseket.” – mondja Massimiliano Menichetti a Vatican News médiaközpont igazgatója.

Házaspárok útja
Február 8-14. között, a Házasság Hete alkalmából, a hét bármelyik napján, reggel 6 és este 10 óra között a házaspárok és a házasságra készülő fiatalok végig járhatják a Házaspárok Útját a nagyváradi Püspöki Palota kertjében. A 16 állomás érintésével a felek újra egymásra találhatnak, felfedezhetik közös hivatásukat és segítséget kaphatnak arra, hogy gyermekeiket szeretetben neveljék. A szentírási idézetek, elmélkedések ösztönzést adnak arra, hogy elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein és beszélgessenek egymással. Akiknek nem áll módjukban személyesen ellátogatni a Püspöki Palota kertjébe, a stációkhoz tartozó elmélkedéseket az egyházmegye honlapján a varad.org oldalon is megtalálják.

Házasság hete programsorozat
Ürmösön az Unitárius szeretetotthonban délután 5 órától Lennél újból a párom? mottóval interaktív játék délután lesz pároknak és házaspároknak, Bogyor Izabella gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember és Demeter Mária szociális szakértő, tanácsadó vezetésével. Házigazda: Szabó Előd unitárius lelkész.
Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánia Márton Áron termében este 6 órától a Kertész házaspár tart előadást.
Székelyszentkirályon a plébániatemplomban este 6 órától szentségimádásra várják a házaspárokat.
Székelyudvarhelyen este fél 7 órától szentmise és szentségimádás lesz a Kis szent Teréz plébániatemplomban.
Csíkszeredában, ma este 7 órától a Szent Ágoston templom hittantermében játékestet tartanak házaspárok számára.
Nagyváradon, a Szent László plébánia közössége,idén a házasság hetén, a lehetőségekhez igazodva,törekszik a házasság megerősítésén.
Február 14.-én a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise közös megünneplése után, a jelenlévő házaspárok áldásban részesülnek, kérve a Jóisten kegyelmét házaséletükre és családjukra, majd megújítják házassági fogadalmukat. Természetesen mint minden évben, az idén is meglepetések várják a házaspárokat.

Fogadalmi triduum Nagyváradon
A 32 évig tartó török uralom alóli felszabadulás után, az 1693-ban újraalakított nagyváradi latin szertartású székeskáptalan fogadalmat tett, hogy hálaadásul a farsangi időszak utolsó három napján minden évben szentségimádást és szentmisét tartanak a Szent László templomban. Ennek megfelelően tartják a fogadalmi triduumot idén február 14-16. között a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban, délután 5 órakor szentségimádás majd 6 órakor szentmise lesz.

Időjárás: A mai napon viharos északnyugati szél kíséretében az egész országra kiterjed a sarkvidéki eredetű hideg. Elsősorban eső várható, de többfelé ónos esőre, havas esőre, a hegyvidéken havazásra is számíthatunk. A fagyos reggelt követően, napközben -1 és 8 fok várható.
A borongós, csapadékos időben alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, lehangoltak, kedvtelenek lehetünk. Az extrém időjárás fokozottan igénybe veheti szervezetüket. Öltözzünk melegen, rétegesen, és erősítsük immunrendszerünket.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 11.

About the author

majoros gabriella