2021. február 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Szentmise Márton Áron püspökké szentelésének évfordulóján
82. esztendeje a mai napon szentelték püspökké Isten szolgáját Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban. A restaurálási munkálatok miatt, a Piarista-templomban mutatnak be szentmisét az évforduló napján. Az este 6 órakor kezdődő szentmise keretében megemlékeznek ezen kegyelmi és történelmi eseményről, kérve Istentől benne a mielőbbi hivatalos mennyei közbenjárót.

Bibliakurzus Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára a jelenések könyvéről február 13-án és március 13-án délelőtt 10 és délután 4 óra között.
Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, valamint a 0723-523369-es telefon számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Gyűjtés az ifjúsági pasztoráció számára
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár hagyomány, hogy farsang utolsó vasárnapja az ifjúság vasárnapja. Idén, február 14-én a főegyházmegye templomaiban gyűjtést szerveznek a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) rendezvényeinek támogatására.

Online konferencia
A Szociális Testvérek Társasága Generalátusa a katolikus szociális tanítás témakörében nemzetközi konferenciát szervez február 19. és 20.-án.
A konferencia fő témája: Az emberi méltóság a XXI. században.
A konferencia során négy témakörben lesz előadás:
Az élet méltósága, a teremtés méltósága, a család méltósága, a munka méltósága.
A konferencia előadásai élő közvetítésben, vagy felvételről tekinthetők meg. Az előadáshoz kapcsolódó műhelymunka a szociális testvérek belső, zárt körű eseménye.
Ugyanakkor minden résztvevő felsőoktatási intézmény, vagy csoport is szervezhet saját programot, műhelymunkát, vagy úgy, hogy rákapcsolódik az élő közvetítésre, amely több országban, négy nyelven történik majd párhuzamosan, vagy bármilyen más időpontban, felhasználva hozzá a felvételeket.
A konferenciát az Amerikai Püspökkari Konferencia támogatásával szervezik, és a részvétel ingyenes. Jelentkezni lehet február 15-ig. A bejelentkezési űrlapot, illetve a részletes programot a romkat.ro oldalon olvashatják.

Időjárás: Éjjel viharos északi-északnyugati szél kíséretében az egész országra kiterjedt a sarkvidéki eredetű hideg.
Hajnalban sokfelé, napközben keleten fordulhat elő csapadék leginkább havazásra számíthatunk, de nyugaton ónos eső is előfordulhat. A viharos szél a havas tájakon hófúvást okozhat. Napközben felszakadozik a felhőzet. Délután már országszerte fagypont alatt marad a hőmérséklet, -7, 0 fok várható. Reggelre -10-15 fok közötti hidegre ébredhetünk.
Erős hidegfronti hatásra számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tibódi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Házasság hete programsorozat
Csíkszentkirályon ma este fél 6 órától szentségimádásra várják a házaspárokat a plébániatemplomba.
Február 14-én vasárnap délelőtt fél 11 órától lesz a Házasság hete záró szentmiséje.
A Szatmárnémeti Kültelek református templom dísztermében este 6 órától Visky István lelkész előadását hallgathatják meg.
Este 6 órától Uzsalyné-Pécsi Rita neveléskutató Hasonlóságaink és különbségeink, egymás kedvéért születtünk című előadáshoz csatlakozhatnak az érdeklődők a Zoom internetes felületen keresztül.
Székelyszentkirályon este 6 órától szentségimádást tartanak. Holnap délután negyed 6 órától a hittanteremben Tolnay Lajos és Mária online előadásába kapcsolódhatnak be.
Székelyudvarhelyen a Kis Szent Teréz plébániatemplomban este fél 7 órától szentmise és szentségimádás lesz házaspároknak.
Holnap este negyed 6 órától Szent Miklós plébánia hittantermébe várják azokat, akik be szeretnének kapcsolódni a Tolnay házaspár online előadásába. A regisztrációhoz szükséges adatokat megtalálják a Házasság hete Székelyudvarhely facebook oldalán.
Ma este 7 órától Bibarcfalván a Református gyülekezeti teremben Játszótársam, mondd akarsz-e lenni? mottóval interaktív játékestet tartanak házastársaknak. Házigazda: Fancsal Zsolt lelkipásztor.
Holnap délután 1 órától Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános szervezésében imatúra lesz a Perkőre, útközben elvégzik a keresztutat. A házaspárokat érdekes feladatok várják. Az imatúra végén közös szentmisét mutatnak be a perkői kápolnánál. Indulás a kézdiszentléleki templomtól.
Vasárnap déli 12 órától szentségimádás és szentmise lesz az imecsfalvi templomban, melynek keretében a házaspárok megújítják a házassági fogadalmat.
Sepsiszentgyörgy főterén holnap lepleznek le egy bannert, amelynek egyik oldala a boldog házasságot előrejelző jellemzőkre hívja fel a figyelme, másikon pedig az egyházközség Hármas kötél elnevezésű programjait ismerteti. Ez utóbbi keretében házasságra készülő pároknak tartanak felkészítőt, kiscsoportos foglalkozásokat, ahol a házasság gazdagításának lehetőségeit tanulhatják meg a résztvevők, vagy a gyermekkel járó változásokra készítik fel a leendő szülőket.
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban a vasárnap déli 12 órás szentmisét a házaspárokért ajánlják fel.
Holnap délután 3 és este 7 óra között a csíkszentléleki római katolikus templomban Ilyés Zsolt helyi plébános és egy házaspár tart előadást a házasságban megélt egységről. Jelentkezni lehet Esztány Zitánál a 0742 029 436-os Csibi Zsófiánál a 0744 146 534-es telefonszámokon.
Csíkszeredában a Szent Ágoston plébánia templomban február 14-én, vasárnap délután 5 órakor kezdődik a Házasság hetét záró szentmise.
Gyergyószentmiklóson a házasság hete programsorozat záró szentmiséje vasárnap délelőtt háromnegyed 10 órától lesz az örmény katolikus templomban, déli 12 órakor a Szent Miklós templomban, délután 5 órától a Munkás Szent József templomban és este 6 órától a Szent István templomban.

Időjárás: Éjjel viharos északi-északnyugati szél kíséretében az egész országra kiterjedt a sarkvidéki eredetű hideg.
Hajnalban sokfelé, napközben keleten fordulhat elő csapadék leginkább havazásra számíthatunk, de nyugaton ónos eső is előfordulhat. A viharos szél a havas tájakon hófúvást okozhat. Napközben felszakadozik a felhőzet. Délután már országszerte fagypont alatt marad a hőmérséklet, -7, 0 fok várható. Reggelre -10-15 fok közötti hidegre ébredhetünk.
Erős hidegfronti hatásra számíthatunk.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 12.

About the author

majoros gabriella