2021. február 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Online lelkinap A temesvári Püspökség, valamint az egyházmegye plébániáinak alkalmazottai számára holnap délelőtt 10 és délután 1 óra között online lelkinapot tartanak, amelynek programjában elmélkedés és kiscsoportos tevékenység szerepel. A lelki programot Anton Coșa kisinyovi (Moldovai Köztársaság) római katolikus püspök vezeti.

Megemlékezés Resicabányán Holnap a resicabányai Havas Boldogasszony-templomban a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében imádkoznak Mathias Lischerong egykori helyi plébános, tiszteletbeli kanonok lelki üdvéért, aki 140 esztendővel ezelőtt ezen a napot született. Ez alkalomból a Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a resicabányai Német Kulturális Egyesület egy speciális bélyegzővel ellátott elsőnapi borítékot jelentetett meg. A speciális bélyeg minden olyan borítékra rákerül, amelyet a resicabányai 1-es számú postahivatalban adnak fel ezen a napon.

Ünnepélyes vesperás Nagyváradon Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 110. évfordulóján, február 21-én, vasárnap délután 5 órakor a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet (vesperást) végeznek a nagyváradi székesegyházban. Az egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérik, és együtt imádkoznak az ő szentté avatásáért, a szertartás végén pedig átadásra kerül a 2012-ben alapított, A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérem.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson Lelkigyakorlatos műhelymunkára hívják a segítőnővérek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házba mindazokat a 25 és 50 év közötti személyeket, akik a közeljövőben az életük valamilyen területén döntést szeretnének hozni, mindezt a szentignáci lelkiség segítségével mérlegelni, és a folyamatot imában hordozni. A műhelymunka elemei: lelki kiséret, önismeret, a döntés lehetséges módjainak és szakaszainak megismerése, személyes és kiscsoportos imagyakorlatok. Online lelkigyakorlat időpontjai, február 24-e és március 10-e este 6 és 9 óra között. Lelkigyakorlat személyes jelenléttel, ha a járványhelyzet megengedi március 27-én reggel 9 és délután 5 óra között. Jelentkezni február 20-ig lehet Darvas Piroska segítő nővérnél a  0743-753.494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen.

Időjárás: Hideg, olykor fagyos és enyhébb napok váltják egymást a következő két héten – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat február 15-e és 28-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Erdélyben szerdáig rendkívül hideg lesz, éjszakánként fagyra kell számítani. Csütörtöktől vasárnapig aztán enyhül az idő, a maximumok 4 és 6 Celsius-fok között alakulnak, éjszaka mínusz 4, mínusz 2 fokig hűl a levegő. A Bánságban és a Körösök vidékén szintén hideg lesz szerdáig, aztán itt is enyhül az idő, nappal 6-9 fok is lehet, éjszaka mínusz 2, 0 fokig csökken a hőmérséklet. Máramarosban szerdáig mínusz 12 Celsius-fokig is csökkenhet a hőmérséklet éjszaka, aztán itt is felmelegedés várható, nappal 3 és 6 Celsius-fokos átlagos csúcshőmérsékletre kell számítani, éjszaka mínusz 5, mínusz 2 fokig csökken a hőmérséklet. A hegyekben szerdáig mínusz 16 Celsius-fokig süllyed a hőmérők higanyszála éjszaka, és nappal is legfeljebb mínusz 8, mínusz 10 fok lehet. Aztán fokozatosan enyhül az idő, a hét végéig a nappali átlagos csúcshőmérséklet eléri a 0 fokot, és éjszaka sem lesz kevesebb mínusz 6 foknál.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az egrestői templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

József az ács – kilenced Szent József tiszteletére Az idei Szent József év alkalmával, a nagyváradi Szent József plébánia és az Erdélyi Mária Rádió közös szervezésében egy nagy-kilenced imára hívjuk és várjuk a kedves paptestvéreket, híveket. Ez lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is. A nagy-kilenced minden hónap harmadik szerdáján este 6 órakor szentmisével kezdődik, majd 7 órától rózsafüzér ima lesz, és egy édesapa tanúságtételét hallhatják, 8 órától szentségimádás következik. A kilenced második alkalma holnap este lesz, melynek témája Szent Józsefet mint a házasélet díszét állítja elénk. Minden ima alkalom Nagyváradon, a Szent József plébániatemplomban lesz megtartva, a Mária Rádió pedig élő adásban közvetíti. A csíksomlyói kegytemplomban is szerdánként az esti szentmise előtt egy negyedórával, háromnegyed 6 órától elvégzik a Szent József nagykilenced soron következő imáját, az igehirdetésében pedig Szent József alakját állítják példaképül a mai hívők elé.

Imahadjárat a családokért Ferenc pápa március 19-én nyitja meg a Szent Család évet. A Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei imacsoport március 4-30 között imahadjáratot hírdet családokért, hogy egy szívvel imádkozva kérjük családjainkra a Szent Család védelmét. A közbenjáró imahadjárat azt a célt szeretné szolgálni, hogy kilépve a magunk önzéséből tekintetünket egy másik család felé fordítsuk, Istentől áldást kérve számukra és mindazt, amire szükségük van. Aki jelentkezni szeretne, az a családi nevét és a telefon számát elküldheti a 0743-839190-ás telefonszámra február 28-ig. Március 2-án az összesített nevekből, minden résztvevőnek kihúzznak egy család nevét, akiért közben fog járni és ezt üzenetben elküldik a telefonszámára. Fel lehet ajánlani rózsafüzért, szentmisét, szentségimádást, jócselekedetet, lemondásokat, virrasztást, böjtöt, vagy bármi mást amit a résztvevők szeretnének.

Időjárás: Hideg, olykor fagyos és enyhébb napok váltják egymást a következő két héten – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat február 15-e és 28-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Erdélyben szerdáig rendkívül hideg lesz, éjszakánként fagyra kell számítani. Csütörtöktől vasárnapig aztán enyhül az idő, a maximumok 4 és 6 Celsius-fok között alakulnak, éjszaka mínusz 4, mínusz 2 fokig hűl a levegő. A Bánságban és a Körösök vidékén szintén hideg lesz szerdáig, aztán itt is enyhül az idő, nappal 6-9 fok is lehet, éjszaka mínusz 2, 0 fokig csökken a hőmérséklet. Máramarosban szerdáig mínusz 12 Celsius-fokig is csökkenhet a hőmérséklet éjszaka, aztán itt is felmelegedés várható, nappal 3 és 6 Celsius-fokos átlagos csúcshőmérsékletre kell számítani, éjszaka mínusz 5, mínusz 2 fokig csökken a hőmérséklet. A hegyekben szerdáig mínusz 16 Celsius-fokig süllyed a hőmérők higanyszála éjszaka, és nappal is legfeljebb mínusz 8, mínusz 10 fok lehet. Aztán fokozatosan enyhül.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 16. 

About the author

Majoros Gabriella