2021. február 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Hivatások nyomában projektnap
Február 20-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum az online térbe hívja négy egyházmegye (gyulafehérvári, szatmári, temesvári és nagyváradi egyházmegyék) római katolikus teológiai líceumaiban tanuló IX–XII. osztályos diákokat és tanárokat, hogy részt vegyenek a Hivatások nyomában elnevezésű projektnapon. Ez a program a korábbi évekből ismert, azonos című országos hittanversenyt helyettesíti
A programot Böcskei László megyés püspök nyitja meg reggel 9 órakor a püspöki palota kápolnájában bemutatott szentmisével, amelybe az egyházmegye Facebook oldalán bárki bekapcsolódhat.

Szentségimádás Nagyváradon
Február 21-én, vasárnap délután fél 4 órától szentségimádás lesz a nagyváradi Szent Anna (Orsolya) templomban. Mindenkit szeretettel várnak.

Ifjúsági imaóra
Február 21-én, vasárnap este 7 órától a Szatmárnémeti székesegyházban egyházmegyei ifjúsági imaórára kerül sor. Az imaóra témája a gondviselés lesz. Szeretettel várnak mindenkit.

Nagyböjti lelkigyakorlat papoknak
A Kovászna-Brassói (volt Sepsi-barcasági) Főesperesség idén is szeretné megszervezni paptestvérek részére a nagyböjti lelkigyakorlatot. A járvány miatt csak korlátozott létszámban lehetséges a részvétel, de ha igény van rá, egy későbbi időpontban további lelkigyakorlat szervezése lehetséges.
A lelkigyakorlatot február 22-25. között tartják Sugásfürdőn. A program nagyböjt I. vasárnapja utáni hétfőn délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik és csütörtökön délután 2 órakor ebéddel ér véget.
Jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet: hajdujanos1957@gmail.com címen, vagy a 0740-259456-os telefonszámon, illetve a krisztuskiraly@yahoo.com címen és a 0753-064 976-os telefonszámon.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Lelkigyakorlatos műhelymunkára hívják a segítőnővérek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házba mindazokat a 25 és 50 év közötti személyeket, akik a közeljövőben az életük valamilyen területén döntést szeretnének hozni, mindezt a szentignáci lelkiség segítségével mérlegelni, és a folyamatot imában hordozni.
A műhelymunka elemei: lelki kiséret, önismeret, a döntés lehetséges módjainak és szakaszainak megismerése, személyes és kiscsoportos imagyakorlatok.
Online lelkigyakorlat időpontjai, február 24-e és március 10-e este 6 és 9 óra között. Lelkigyakorlat személyes jelenléttel, ha a járványhelyzet megengedi március 27-én reggel 9 és délután 5 óra között.
Jelentkezni február 20-ig lehet Darvas Piroska segítő nővérnél a  0743-753.494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen.

Időjárás: Ma keleten és az Erdélyi medence térségében még havazás, délkeleten havas eső, míg nyugaton eső várható. Délutántól nyugat felől szakadozni fog a felhőzet. Helyenként élénk lehet az északnyugati szél. Napközben már 5 és 10 fok közé melegszik a levegő, északkeleten és a hegyvidéken ennél kissé hidegebb lesz.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kerelőszentpáli templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Kérjük az Oltáriszentségben jelen levő Krisztust, hogy a nagyböjti szent időben vezessen közelebb bennünket a Mennyei Atyához.

Szent Rita imakoszorú
A kolozsvári piarista templomban május 20-ig között, csütörtökönként, délután 5 órakor a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának, a nők, az édesanyák, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak.
Május 22-én Szent Rita ünnepén rózsák és virágok szentelésével zárul az imakoszorú.

Bibliás találkozó Szatmárnémetiben
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája szervezésében, a Szentlélek templom Merk Mihály termében február 20-án, szombaton, délelőtt 10 órától bibliás találkozót tartanak.
A program délután 2 óráig tart majd, és tartalmaz mindenek előtt egy előadást, melyben Vojtku László plébános a Teremtés könyvét, annak üzeneteit mutatja be. A rendezvényen ugyanakkor mindenki felteheti kérdéseit a témával kapcsolatban, valamint az észrevételeket is megbeszélik.
Szeretettel várnak mindenkit, akit érdekel a közösségben végzett bibliaolvasás valamint a Biblia személyes üzeneteinek a megtapasztalása.

Ünnepélyes vesperás Nagyváradon
Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 110. évfordulóján, február 21-én, vasárnap délután 5 órakor a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet (vesperást) végeznek a nagyváradi székesegyházban. Az egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérik, és együtt imádkoznak az ő szentté avatásáért, a szertartás végén pedig átadásra kerül a 2012-ben alapított, A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérem.

Idegenvezetők világnapja
A csíksomlyói Jakab Antal Ház is csatlakozik február 21-én az Idegenvezetők világnapjához. A szervezők az érdeklődőket meghívják egy ingyenes sétára, ahol ismeretek hangzanak el a kegyhely múltjáról, az ott található műemléképületekről, a pápalátogatásról.
Megtekinthető Magyar Ferenc újságíró, a csíksomlyói KALOT népfőiskola első igazgatójának személyes könyvgyűjteménye, gyerekeknek csíksomlyói kegyszobor legendáját bemutató rajzfilmvetítés lesz a program végeztével.
Két időpont közül lehet választani, délután fél 1 órától illetve 2 órától.
A járványügyi előírásokat tiszteletben tartva az eseményre előzetes bejelentkezés szükséges a 0732-830.055-ös telefonszámon, illetve a laszlo.orban@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: Ma keleten és az Erdélyi medence térségében még havazás, délkeleten havas eső, míg nyugaton eső várható. Délutántól nyugat felől szakadozni fog a felhőzet. Helyenként élénk lehet az északnyugati szél. Napközben már 5 és 10 fok közé melegszik a levegő, északkeleten és a hegyvidéken ennél kissé hidegebb lesz.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 18.

About the author

majoros gabriella