2021. február 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tematikus szentbeszédek a józsefvárosi templomban
A nagyböjt heteiben a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmisék keretében tematikus szentbeszédek hangzanak el az alábbi program szerint: kedden román nyelven, szerdán német nyelven, pénteken magyar nyelven. Az e heti szentbeszéd témája: Hogyan növekedjünk a hitben.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójához közeledve minden hónap utolsó szombatján imakilenceddel készülhetünk a jeles eseményre.
A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! c. imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira.
Az imakilenced harmadik alkalma holnap délután 5 órától kezdődik rózsafüzérrel és szentségimádással a lelkiségi csoportok, illetve a pedagógusok, hitoktatók, iskolaigazgatók vezetésével.
6 órától szentmisét mutat be és elmélkedést tart Kerekes László segédpüspök.
Megszólított célcsoport: pedagógusok, hitoktatók, iskolaigazgatók, őket különösképpen is nagy szeretettel várják az ünnepségre, ugyanakkor minden érdeklődőt, imádkozni vágyót szeretettel hívnak és várnak
Az imaalkalom a csíkszentdomokosi plébániatemplomban lesz megtartva.

Találkozó a családpasztoráció munkatársaival
Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs felelőse március 1-jén, hétfőn délelőtt 10 órakor internetes kommunikációs felület segítségével online megbeszélést tart a romániai katolikus egyházmegyék családpasztorációs munkatársaival. A találkozó témáját a március 16-án és 17-én ugyancsak online megrendezendő országos találkozó előkészületei képezik.

Szónokverseny középiskolásoknak
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulója alkalmából szónokversenyt hirdet Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház. A pályázat célja, a március 15-i eszmék megismerése a mai fiatal generáció szemszögéből.
A pályázatra a Sepsiszentgyörgyön tanuló 9-12. osztályos diákok munkáit várják március 4-ig. A jelentkezőknek a saját előre elkészített szónoklatukat kell videóra venniük.
A benyújtott pályázatokat szakmai zsűri értékeli. A zsűri által kiválasztott munkák a Kónya Ádám Művelődési Facebook oldalára kerülnek fel, ahol like-gyűjtés során március 5-11. között a közönség szavazatai alapján kerülnek ki a győztes produkciók. A végső eredményt a szavazatok és a zsűri pontszámainak átlaga adja majd. A győztes szónok lehetőséget kap az ünnepi rendezvénysorozat alkalmával élőben bemutatni a munkáját.

Időjárás: A nyirkos, ködös reggelt követően ismét napos időre kell számítani, de a középső tájakon megmaradhat a köd, illetve a rétegfelhőzet. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután 14-20 fokot mérhetünk, de a tartósabban ködös, felhős tájakon csak 8-11 fok várható.
Szombat reggelre egy hidegfront hoz változást időjárásunkba feltámadó északi-északnyugati széllel, kevés záporral. Napközben többfelé szeles lesz az idő, a napos időszakokat felhőátvonulások zavarhatják meg.
Délután 8-16 fok valószínű, a déli tájakon lesz a legmelegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Marosvásárhelyen, a minorita templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Az idei hangversenyévad első koncertjére ma este 7 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, ahol a Brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar műsorát hallgathatják majd.
A zenekar műsorában ezúttal egy különleges összeállításra számíthatunk. Első körben Friedrich Gulda osztrák zeneszerző versenyművét adja elő a zenekar.
Az előadás második részében a fúvósok kerülnek előtérbe. A zenekar Wolfgang Amadeus Mozart fúvószenekarra írt szerenádjával a klasszikus korszakba kalauzolja a közönséget.
Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es Hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyeket is lehet váltani a Városi Jegyirodában. A jegyek ára felnőttek számára 30 lej, diákok és nyugdíjasok számára pedig 15 lej. A Városi Jegyiroda pénteken 9 és délután 1 óra között tart nyitva, valamint az előadás előtt egy órával.

Rövidterápiás program
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez négy napos terápiás programot a Bonus Pastor Alapítvány március 18. és 21. között Magyarózdon.
A program célja az önmegtartóztató életmód elsajátítása, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv elkészítése, önismeret. Ezeket a célokat csoportfoglalkozások, workshopok, személyes tanácsadás, igei csendességek, valamint fölépült szenvedélybetegek élettörténeteinek meghallgatása által érik el. A csoportfoglalkozások segítenek a függőséggel való szembenézésben, az önismeretben. A workshopokon információkat lehet szerezni a függőségről, társfüggőségről, illetve segítséget nyújtanak a diagnózisalkotásban és egy terápiás terv elkészítésében.
A felvétel egy előzetes interjú alapján történik. Március 12-ig a 0265-254460-ás telefonszámon várják szeretettel a jelentkezéseket.

Fülöp kurzus
A járványügyi szabályok betartása mellett idén másodjára tartanak Fülöp-kurzust a Regnum Christi Alapítvány szervezésében Marosvásárhelyen, a Magvető közösségi házban (Nicolae Iorga 8 sz.) március 19 és 21 között.
A kurzus választ próbál adni, arra, hogy mi az életünk értelme, mit jelent ma kereszténynek lenni, ha Isten szeret miért van ennyi szenvedés a világban, hogyan szabadulhatunk meg kísértéseinktől, hogyan tudunk megmaradni Istennel személyes és bizalmi kapcsolatban.
Részvételi díj 120 Ron. Bővebb információkat a 0723-214701-es telefonszámon, vagy a regnumchristialap@gmail.com lehet kérni.
Jelentkezési határidő március 5.

Időjárás: A nyirkos, ködös reggelt követően ismét napos időre kell számítani, de a középső tájakon megmaradhat a köd, illetve a rétegfelhőzet. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután 14-20 fokot mérhetünk, de a tartósabban ködös, felhős tájakon csak 8-11 fok várható.
Szombat reggelre egy hidegfront hoz változást időjárásunkba feltámadó északi-északnyugati széllel, kevés záporral. Napközben többfelé szeles lesz az idő, a napos időszakokat felhőátvonulások zavarhatják meg.
Délután 8-16 fok valószínű, a déli tájakon lesz a legmelegebb.

MRE Hírszlgálat, 2021. február 26.

About the author

majoros gabriella