2021. január 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

A pápa üzenete a Szent Jakab évre A Csillagmezős Szent Jakab templom, mely az idősebb Szent Jakab apostol, Jeruzsálem első püspökének földi maradványait őrzi a IX. század óta, Európa egyik fő zarándokhelye: a Megváltó Krisztus szentföldi és az Apostolfejedelmek római kegyhelyei után a harmadik, ám a közkedveltség és a látogatottság tekintetében a legrangosabb, amelyet fiatalok százezrei járnak végig gyalog az odavezető szövevényes ősi zarándokút hálózaton keresztül. A zarándoklat lényege mindig az úton-lét, a Krisztus-követés. Az elmúlt év utolsó napján megnyílt a spanyolországi Santiago de Compostela Szent Jakab bazilikájának szent kapuja és ezzel kezdetét vette a „szentjakab év”. Az idei szentév témáját Julián Barrio érsek, Santiago de Compostela főpásztora hirdette meg „Menj ki a földedről! Az Apostol vár téged!” címmel, amikor a kegyhely a „kegyelem és a megbocsátás évében” szeretettel várja az érkező zarándokokat. Az ünnepi eseményre Ferenc pápa spanyol nyelvű üzenet küldött, melyben arra buzdítja a lelki és valóságos zarándokokat, hogy: „Mielőtt útra kelnénk el kell válnunk a felesleges dolgoktól, melyek megnehezítik az utunkat. Ne egyedül járjuk az utunkat, hanem gyanakodás nélkül bízzunk az útitársainkban, ismerjük fel bennük Isten ajándékát, aki elkísér bennünket. Lépjünk ki önmagunkból, hogy a többiekhez társulhassunk, hogy segítsük és támogassuk egymást.”

Imalánc indult a papi hivatásokért Az érseki kápolnában, az év első napja örökös szentségimádási nap is egyben. Ekkor indult útjára az Uram, küldj munkásokat aratásodba! – Imádkozzunk papi hivatásokért! imafüzet, amelyből még karácsony előtt minden plébániának négy példányt ajándékozott az érsek és a segédpüspök. Az ünnepi szentmisén Kovács Gergely érsek utalt a 2020-as év utolsó körlevelében közzétett felhívására, hogy az idei évben a főegyházmegye papjai és hívei minden hónap első szombatján és az örökös szentségimádási napon imádkozzanak papi hivatásokért. A hivatás Isten ajándéka, de a hivatások gondozása és az, hogy életpéldánkkal és imáinkkal segítsük fiataljainkat, mindannyiunk felelőssége. Az örökös szentségimádást lezáró szentmisében az érsek azt kérte, hogy a hívek ne csak kötelességnek tekintsék a hivatásokért való imát, hanem – ahogy Ferenc pápa fogalmaz – váljanak élő, buzgó, örömteli közösségekké, amelyek képesek felkelteni a fiatalokban a vágyat, hogy Istennek és a nép szolgálatának szenteljék magukat.

Imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában ma éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Időjárás: Ma ismét többfelé várható eső, nyugaton és északon már havas eső, hó, néhol ónos eső eshet. Napközben egyre inkább keleten, majd estétől ismét több helyen alakulhat ki eső, zápor, és akár hózápor. A délies szél több helyen feltámad. A minimumok -2, +3, a maximumok 5 és 11 fok között alakulnak. A szeles, változékony időben öltözzünk rétegesen, erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a központi szeminárium kápolnájában örökös szentségimádási napot tartanak. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Vízkereszt ünnepe Vízkereszt, epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is nevezett nap, amelyen Jézus Krisztus hármas megjelenésére emlékezünk. A mai napon a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban délelőtt 10 órakor Kovács Gergely érsek mutatja be a szentmisét. A templom.ro oldalon bekapcsolódhatnak Gergely főpásztorunk által végzett házszentelési szertartásba is. Kolozsváron, a szentmisék a Piarista-templomban magyar nyelven 9:00 és 18:00, román nyelven 16:30; a Szent István-templomban pedig 17:00 órakor lesznek. A Piarista-templomban az este 6 órakor kezdődő szentmisén a Szociális Testvérek Társasága alapítására emlékezik. Hívnak-várnak minden érdeklődőt a közös hálaadásra. A nagyváradi székesegyházban délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök ünnepi szentmisét tart. A szatmárnémeti székesegyházban szintén ma délelőtt 11 órától Schönberger Jenő püspök mutat be ünnepi szentmisét, melynek keretében vizet szentel majd. A hívek a szentmise végén vehetnek a szenteltvízből, magukkal vihetik haza, szentelményként használhatják.

Vízkereszt ünnepével véget ér a karácsonyi időszak és elkezdődik az évközi idő. Elkezdődik az ünnep után a tanúságtétel ideje.

Vízkereszt-napi hangverseny Sepsiszentgyörgyön A sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban, a ma este 6 órakor kezdődő szentmise keretében Vízkereszt-napi ünnepi hangverseny lesz. Fellépnek: a Krisztus Király-templom Kisapostolok gyerekkórusa és a Laudate kamarakórus és kamarazenekar.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Alkotói pályázat A PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara nyílt pályázatot hirdet Pázmány Péter katolikus hitújító, prédikátor és egyetemalapító személyisége, munkássága, szellemi hagyatéka ismertebbé tételének céljából születésének 450. évfordulóján. A pályázat célja olyan alkotás létrehozása, amely tudományos, művészi igényességgel vagy népszerűsítő jelleggel, az újdonság erejével mutatja be Pázmány Péter személyét, pályáját, korát. Pályázni művészeti vagy tudományos jellegű írásos, fotós, videós művekkel, képzőművészeti vagy zenei alkotással lehet. A kiírók még meg nem jelent publikációkat, be nem mutatott, nyilvánosságra nem hozott pályaműveket, alkotásokat várnak. 18−99 év közöttiek pályázhatnak. A díjazottak pénzjutalomban részesülnek. A pályaművek leadásának határideje: 2021. március 1. A pályázatra jelentkezni a pazmanybolcseszkar@gmail.com címen lehet a tárgy megadásával: Pázmány 450.

Időjárás: Ma ismét többfelé várható eső, nyugaton és északon már havas eső, hó, néhol ónos eső eshet. Napközben egyre inkább keleten, majd estétől ismét több helyen alakulhat ki eső, zápor, és akár hózápor. A délies szél több helyen feltámad. A minimumok -2, +3, a maximumok 5 és 11 fok között alakulnak. A szeles, változékony időben öltözzünk rétegesen, erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket!

MRE Hírszolgálat, 2021. január 06.

About the author

Majoros Gabriella