2021. január 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Az angyalok ismét szárnyra kelnek
A marosvásárhelyi angyalok a karácsony elmultával sem pihennek, hiszen most a csíksomlyói tűzvész károsultjai számára szeretnének segítséget nyújtani.
Várják mindazok jeletkezését, akik egy kis csomaggal, amely tartalmazhat tartós élelmiszert, ruhát, takarót, tisztálkodási eszközöket és mindazt, ami hasznos lehet a mindenüket elvesztő emberek számára. Az adományokat a II.. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumba adhatják le csütörtökig reggel 9 és délután 2 óra között. Az összegyűlt adományokat az angyalok eljuttatják a rászorulóknak.

Anya-lánya lelkinap
„Törekedjetek rá, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a Lélek egységét.” ennek a mottónak a jegyében hívják a Gyulafehérvári Családpasztorációs iroda munkatársai, az édesanyákat lányaikkal együtt egy online lelkinapra január 16-án, szombaton délelőtt fél 10 és délután 4 óra között.
A találkozás jó alkalom lehet arra, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolatukat, kifejezve egymás iránti hálájukat, valamint terítékre kerülhetnek olyan dolgok is, amire a hétköznapok rohanásában nincs lehetőség. Olyan édesanya-lánya párosok jelentkezését várják, akiknél a lányok már elmúltak 14 évesek, de nem idősebbek 23 évesnél.
Jelentkezni a család.ro oldalon található űrlap kitöltésével lehet.
Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743152008-as telefonszámon kapható.

Cselekvő iskola és játék Márton Áron püspökkel
Márton Áron püspök egyik gondolata szellemében „Meg kell ismertetni az ifjúsággal a munka örömét.” a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum játékra hívja az 5-8. osztályos tanulókat. Márton Áron erdélyi püspök nagyon szerette volna, hogy a tanulás ne a magolásról, a „visszakérődzésről” – ő használta ezt a szót!  – szóljon, hanem a felfedezés öröméről és a nehéz időkkel való megbirkózás képességéről (mint amilyen a mostani is). A játék része annak a kilenc hónapos programsorozatnak, amellyel Csíkszentdomokos Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készül.
A feladatok között szerepel beszélgetés szülőkkel, nagyszülőkkel amely során a gyerekek beleképzelik magukat a régi időkbe, rejtvény felytés, kézügyesség.
Jelentkezni január 27-ig a nagykilenced@gmail.com e-mail címen lehet, három fős csapatoknak lehet, akiket egy vezető tanár felügyel.

Időjárás: Országszerte havazásra, hózáporokra kell számítani a hét közepéig. Helyenként megélénkülhet a délnyugati szél. Hajnalban -9, -1, délután -1, +4 fok várható.
A hajnali, reggeli órákban helyenként erősebb fagyra kell számítani, így kopásos jellegű ízületi panaszok is jelentkezhetnek. A felhős tájakon élők lehangoltak, kedvtelenek lehetnek, a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete viszont javulhat. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk rétegesen, erősítsük immunrendszerünket.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán marosszentgyörgyi templomban tartanak örökös szentségimádási napot . Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csendes, személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban január 24-29. között.
A Szent Ignác-i lelkigyakorlat elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt.
Jelentkezni január 17-ig lehet Darvas Piroska segítőnővérnél a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
Január 17-25. között, „Maradjatok meg szeretetemben.“ mottóval tartanak imahetet Nagyváradon a Krisztus-hívők egységéért. A járványügyi előírásokra való tekintettel ebben az évben a keresztény felekezetek tagjai csak a saját templomukban imádkoznak az egységért.
Az imahét nyitányaként január 17-én, vasárnap este fél 6 órakor Böcskei László megyés püspök vezetésével vesperást (esti dicséretet) végeznek a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban. Az élőben közvetített imádságba az egyházmegye Facebook oldalán lehet bekapcsolódni.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány idén is igyekszik folytatni a szenvedélybetegeket segítő tevékenységeit. Február 8-19. között tervezzik megtatani a magyarózdi Terápiás Otthonban első rövid terápiás programjukat szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
Jelentkezni február 5-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Időjárás: Országszerte havazásra, hózáporokra kell számítani a hét közepéig. Helyenként megélénkülhet a délnyugati szél. Hajnalban -9, -1, délután -1, +4 fok várható.
A hajnali, reggeli órákban helyenként erősebb fagyra kell számítani, így kopásos jellegű ízületi panaszok is jelentkezhetnek. A felhős tájakon élők lehangoltak, kedvtelenek lehetnek, a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete viszont javulhat. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk rétegesen, erősítsük immunrendszerünket.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 12.

About the author

majoros gabriella