2021. január 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán január 16-án délután 6 órától Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba.
A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Engesztelő imaóra Nagyváradon
Vasárnap, január 17-én a Szent Anna (Orsolya) templomban a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után engesztelő imaórát tartanak. Mindenkit várnak szeretettel!

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
Január 17-25. között, „Maradjatok meg szeretetemben.“ mottóval tartanak imahetet Nagyváradon a Krisztus-hívők egységéért. A járványügyi előírásokra való tekintettel ebben az évben a keresztény felekezetek tagjai csak a saját templomukban imádkoznak az egységért.
Az imahét nyitányaként január 17-én, vasárnap este fél 6 órakor Böcskei László megyés püspök vezetésével vesperást (esti dicséretet) végeznek a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban. Az élőben közvetített imádságba az egyházmegye Facebook oldalán lehet bekapcsolódni.

Beszéljünk róla
Ferencz Emese interaktív sorozata január 23-án, szombaton este 7 órától folytatódik. A koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban sokan szkeptikusak, ezért is gondolt arra, hogy beszélni kell róla. Tévhitekről, tényekről, a legfontosabb tudnivalókról kérdez orvosokat, ápolókat. Több héten át tartó beszélgetések lesznek ezek, melynek keretén belül a bekapcsolódók is feltehetitek kérdéseiteket a meghívott szakembereknek.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csendes, személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban január 24-29. között.
A Szent Ignác-i lelkigyakorlat elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt.
Jelentkezni január 17-ig lehet Darvas Piroska segítőnővérnél a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány idén is igyekszik folytatni a szenvedélybetegeket segítő tevékenységeit. Február 8-19. között tervezzik megtatani a magyarózdi Terápiás Otthonban első rövid terápiás programjukat szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
Jelentkezni február 5-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Időjárás: Erős fagy jön hétvégére! Ma ismét többfelé várható havazás, napközben a rövidebb napos időszakok mellett elszórtan alakul ki havazás, hózápor. Többfelé erős, viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, a havas tájakon hófúvás várható.
Nappal -4 és +1 fok között alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mezősámsodi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Ösztöndíjban részesül 27 diák
A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 27 diákja részesül a 2020–2021-es tanévben a bécsi Szent István Egylet ösztöndíjában. Az egylet 1918-ban alakult elszegényedett, rászoruló magyarok támogatásának a céljából. Később, 1993-ban létrehozták a Szent István Ösztöndíj Alapot, amelynek célja a mai magyar határokon túli magyar nyelven tanuló diákok támogatása lett.
Néhai Tempfli József megyés püspök és Fodor József általános helynök közbenjárására az egylet már a megalakulás második évében felajánlotta, hogy támogatni fogja azokat a jó képességű, igyekvő, sokgyermekes családból származó tanulókat, akik tovább viszik majd a keresztény szellemet, s akik méltók tudnak maradni a klasszikus értéknormákhoz. Böcskei László jelenlegi megyés püspök is nagyra értékeli az egylet munkáját és támogatását, és ő maga is jelentős mértékben támogatja az iskolát, szeretettel és különös odafigyeléssel segíti a tantestület, a tanulók és családjaik előmenetelét.
Az ösztöndíjat nyert diáknak a Szent István Egylet a középfokú tanulmányai befejezéséig biztosítja az ösztöndíj-támogatást.

Ételosztás Nagyváradon
Az elkövetkező hideg időszakra való tekintettel, január folyamán minden pénteken délután 1 órától meleg ételt osztanak a Caritas Catolica önkéntesei a Barátok temploma Fő utca felőli oldalbejáratánál. A rendezvényre nem csak rászorulókat várnak szeretettel, hanem bárkit, aki elvinné az adagot egy olyan idős személyhez, vagy rászoruló családhoz, ahol tudja, hogy jól jön és örömet okoz a szeretettel készített étel.

Alkotói pályázat
A PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara nyílt pályázatot hirdet Pázmány Péter katolikus hitújító, prédikátor és egyetemalapító személyisége, munkássága, szellemi hagyatéka ismertebbé tételének céljából születésének 450. évfordulóján.
A pályázat célja olyan alkotás létrehozása, amely tudományos, művészi igényességgel vagy népszerűsítő jelleggel, az újdonság erejével mutatja be Pázmány Péter személyét, pályáját, korát.
Pályázni művészeti vagy tudományos jellegű írásos, fotós, videós művekkel, képzőművészeti vagy zenei alkotással lehet. A kiírók még meg nem jelent publikációkat, be nem mutatott, nyilvánosságra nem hozott pályaműveket, alkotásokat várnak. 18−99 év közöttiek pályázhatnak. A díjazottak pénzjutalomban részesülnek. A pályaművek leadásának határideje: 2021. március .1 A pályázatra jelentkezni a pazmanybolcseszkar@gmail.com címen lehet a tárgy megadásával: Pázmány 450.

Időjárás: Erős fagy jön hétvégére! Ma ismét többfelé várható havazás, napközben a rövidebb napos időszakok mellett elszórtan alakul ki havazás, hózápor. Többfelé erős, viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, a havas tájakon hófúvás várható.
Nappal -4 és +1 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 14.

About the author

majoros gabriella