2021. január 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
A keresztények szerte a világban évente közösen imádkoznak az egységért. Az idei ökumenikus imahétet január 17-24. között tartják, melynek anyagát a Francia-Svájci Grandchamp-i Közösség állította össze. Központi igéje így hangzik: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek…”
Csíkszeredában 2021. január 18–22. között zajlik az ökumenikus imahét. A szertartás mindennap este 6 órakor kezdődik.
Január 18-án, hétfőn a csíksomlyói plébániatemplomban Solymosi Alpár unitárius lelkész hirdeti az igét.
Január 19-én, kedden a református templomban Bálint Emil római katolikus főesperes, plébános tartja a szentbeszédet.
Január 20-án, szerdán a millenniumi-plébániatemplomban Szatmári Ingrid református lelkész az igehirdető.
Január 21-én, csütörtökön a Szent Ágoston-plébániatemplomban az igehirdető Tamás János evangélikus lelkész.
Január 22-én, pénteken az unitárius templomban Mihály András római katolikus segédlelkész prédikál.
A járványügyi rendelkezések miatt a zsögödi templomban és az evangélikusoknál a imaheti szolgálat ez évben kimarad.

Jótékonysági koncert
Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Gyulaférvári Főegyházmegyei Caritas együttműködésében jótékonysági koncertet szervez január 22-én, pénteken este 7 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. Fellépő a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandája. Az esemény bevételét a csíksomlyói tűzvész károsultjainak megsegítésére fordítják.
Jegyek 30 lej értékben a Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának jegypénztárában vásárolhatók naponta délelőtt 11 és délután 1, valamint délután 5 és este 7 óra között.

Beszéljünk róla
Ferencz Emese interaktív sorozata január 23-án, szombaton este 7 órától folytatódik. A koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban sokan szkeptikusak, ezért is gondolt arra, hogy beszélni kell róla. Tévhitekről, tényekről, a legfontosabb tudnivalókról kérdez orvosokat, ápolókat. Több héten át tartó beszélgetések lesznek ezek, melynek keretén belül a bekapcsolódók is feltehetitek kérdéseiteket a meghívott szakembereknek.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csendes, személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban január 24-29. között.
A Szent Ignác-i lelkigyakorlat elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt.
Jelentkezni január 17-ig lehet Darvas Piroska segítőnővérnél a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Ma már többet süthet a nap, de helyenként hózáporok kialakulhatnak. A szeles időben napközben -7 és 0 fok között alakul a hőmérséklet.
A hétvége mindkét napján erős hajnali fagyra kell készülni. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett kevés hó, egy-egy hózápor helyenként alakul ki. Szeles, sokfelé napközben is fagyos marad az idő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Módosított szertartás idén hamvazószerdán
A Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció prefektusa aláírásával január 12-én megjelent jegyzék a pandémia idejére átmenetileg módosítja a nagyböjt kezdetén szokásos hamvazkodás szertartásrendjét.
Miután a pap imádsággal megáldotta a hamut, és meghintette szenteltvízzel, szó nélkül a templomban jelen levő hívekhez fordul, és mindössze egyetlen egyszer mondja el mindenkinek a Római misekönyv formuláját: „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban” vagy: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!”
Ezt követően a pap lemossa a kezét, felölti a szájat és az orrot eltakaró maszkot, majd mindenkit meghamvaz, aki eléje járul, vagy pedig ő maga megy a helyükön maradó hívekhez. A pap ujjai közé veszi a hamut és minden hívő fejére hint belőle, anélkül, hogy bármit is szólna.
A jegyzék tehát valójában egyetlen ponton változtat a szertartáson, mégpedig a hamvazószerdai liturgikus felszólítás egyszeri, a közösség előtti elmondásával, amit aztán nem ismétel meg külön minden hívő esetében.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán holnap délután 6 órától Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba.
A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Bibliakurzus a szalvatoriánus rendházban
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez A jelenések könyvéről a felnőtt világi hívek számára a következő időpontokon: január 16., február 13. és március 13., naponta délelőtt 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30,- lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, telefonon a 0723-523.369-es számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Főegyházmegyei gyűjtés a csíksomlyói tűzkárosultakért
Hatalmas lángok csaptak fel múlt héten a csíksomlyói romatelep faházai között, amelynek következtében húsz ház leégett és több mint 250 ember vált hajléktalanná. A tragédia megrázta a közösséget, a tűzeset ritkán látott, gyors segítségnyújtásra és összefogásra késztette az embereket. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek 2021/1-es körlevelében főegyházmegyei gyűjtést hirdetett január 17-ére a bajbajutottak számára. A begyült adományokat a Caritason keresztül juttatják el a károsultaknak.

Időjárás: Ma már többet süthet a nap, de helyenként hózáporok kialakulhatnak. A szeles időben napközben -7 és 0 fok között alakul a hőmérséklet.
A hétvége mindkét napján erős hajnali fagyra kell készülni. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett kevés hó, egy-egy hózápor helyenként alakul ki. Szeles, sokfelé napközben is fagyos marad az idő.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 15.

 

About the author

majoros gabriella