2021. január 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tanítássorozat Marosvásárhelyen
Imádságos élet címmel online tanítássorozatot hirdet a marosvásárhelyi Imádság Háza, melynek keretében Mărgulescu Cotiso vezetésével együtt vizsgálhatják meg az érdeklődők, hogy milyen az a szemlélet, amely az imádságos életvitel mögött áll.
Az 5 tanításból álló sorozat második alkalmára január 20-án kerül sor A dicsőítésbe és az azt követő tanítás élő közvetítésébe este 6 órától lehet bekapcsolódni az Imádság Háza facebook oldalán!

Búcsú Boldog Özséb tiszteletére
A kézdivásárhelyiek Esztergomi Boldog Özséb napján, január 20-án tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise szerdán délután 6 órakor kezdődik.

Magyar kultúra napja
A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház kétnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. Január 21-én, csütörtökön este 8 órától Pál István Szalonna és bandája előadását hallgathatja meg a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.
Az erkély-zene sorozat mintájára a magyar kultúra napja alkalmából egy verses kiadás készült, január 22-én déli 12 és délután 4 óra között négy iskola négy diákja, négy helyszínen négy szavalattal örvendezteti meg az utcán sétálókat.
A Kulturális kávépercek című program keretében szintén 22-én délután 5 és este 7 óra között lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy kávé vagy tea mellett a város különböző vendéglátóhelyein kötetlen beszélgetésbe elegyedjenek a város kulturális életét megfűszerező művészekkel.

Jótékonysági koncert
Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Gyulaférvári Főegyházmegyei Caritas együttműködésében jótékonysági koncertet szervez január 22-én, pénteken este 7 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. Fellépő a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandája. Az esemény bevételét a csíksomlyói tűzvész károsultjainak megsegítésére fordítják.
Jegyek 30 lej értékben a Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának jegypénztárában vásárolhatók naponta délelőtt 11 és délután 1, valamint délután 5 és este 7 óra között.

Beszéljünk róla
Ferencz Emese interaktív sorozata január 23-án, szombaton este 7 órától folytatódik. A koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban sokan szkeptikusak, ezért is gondolt arra, hogy beszélni kell róla. Tévhitekről, tényekről, a legfontosabb tudnivalókról kérdez orvosokat, ápolókat. Több héten át tartó beszélgetések lesznek ezek, melynek keretén belül a bekapcsolódók is feltehetitek kérdéseiteket a meghívott szakembereknek.

Időjárás: Kemény faggyal indul a hét, a szerda után várható enyhülés. A hóval borított, kevésbé felhős, szélcsendes északkeleti tájakon néhol akár -17 és -20 fok közé hűlhet a levegő. Délután újabb havazás érkezhet keletre, északkeletre. A déli országrészben számíthatunk a legtöbb napsütésre. Napközben -9 és +1 fok közötti értékeket mérhetünk. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. Különösen nagy lesz a
megfázásveszély, ezért öltözzünk rétegesen, erősítsük immunrendszerünket!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyárádremetei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elhunyt Kerekes László segédpüspök édesapja
Id. Kerekes Béla életének 90., özvegységének 9. évében, 2021. január 14-én hunyt el Gelencén – közölte a Gyulafehérvári Főegyházmegye papságával Hurgoi János érseki irodaigazgató.
Kerekes László segédpüspök, általános érseki helynök édesapjának temetése Gelencén lesz ma déli 12 órától a szaladári ravatalozóban tartott szertartást követően a szaladári temetőben.
Az örök világosság fényeskedjék neki!

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
A keresztények szerte a világban évente közösen imádkoznak az egységért. Az idei ökumenikus imahétet január 17-24. között tartják, melynek anyagát a Francia-Svájci Grandchamp-i Közösség állította össze. Központi igéje így hangzik: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek…” (Jn 15,5-9)
A Krisztus-hívők egységéért való 2021. évi imahét nyolc napjára a
következő imafüzért javasolják:
1. nap: Isten hívása: „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket” (Jn 15,16a).
2. nap: Belső érés: „Maradjatok énbennem, és én tibennetek” (Jn 15,4a).
3. nap: Egy test: „Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket” (Jn 15,12b).
4. nap: Közös imádkozás: „Többé nem mondalak titeket szolgáknak […]
azonban barátaimnak mondalak” (Jn 15,15).
5. nap: Megújulás Isten igéje által: „Ti már tiszták vagytok az ige által”
(Jn 15,3).
6. nap: Mások elfogadása: „Arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon” (Jn 15,16b).
7. nap: Növekedés az egységben: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” (Jn 15,5a).
8. nap: Megbékélés az egész teremtett világgal: „Hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljes legyen” (Jn 15,11).
Az imahét segédanyaga a www.meot.hu honlapról letölthető.

Lelkinap kántoroknak
Az évenként szervezett kántortovábbképző a világjárvány miatt egyelőre elmarad. Helyette a Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottság egynapos lelkinapot szervez az alábbi központokban folyó év február 3-án: Csíksomlyón, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Kolozsváron.
A lelkinap reggel 9:00 órakor kezdődik és 14:00 órakor ebéddel fejeződik be.
Jelentkezési határidő: január 31.
Jelentkezés:
– Csíksomlyóra Bálint Nagy Szabolcsnál: 0740 896 667
– Kézdivásárhelyre Fórika Balázs kézdivásárhely-kantai kántornál: 0742 124 606
– Gyergyószentmiklósra Ambrus Levente tekerőpataki kántornál: 0744 864 990
– Székelyudvarhelyre Ft. Farkas László szentkeresztbányai plébánosnál: 0756-101 576
– Marosvásárhelyre Bakos László marosvásárhely-belvárosi kántornál: 0749-191 234
– Kolozsvárra Geréd István kolozsvár-szentmihályi kántornál: 0733 737 773

Időjárás: Kemény faggyal indul a hét, a szerda után várható enyhülés. A hóval borított, kevésbé felhős, szélcsendes északkeleti tájakon néhol akár -17 és -20 fok közé hűlhet a levegő. Délután újabb havazás érkezhet keletre, északkeletre. A déli országrészben számíthatunk a legtöbb napsütésre. Napközben -9 és +1 fok közötti értékeket mérhetünk. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. Különösen nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzünk rétegesen, erősítsük immunrendszerünket!

MRE Hírszolgálat, 2021. január 18.

About the author

majoros gabriella