2021. január 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelysárdi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

József az ács - kilenced Szent József tiszteletére 2020. december 8-án tették közé Ferenc pápa Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét, melyben a Szentatya meghírdeti a Szent József évet, ami egészen 2021. december 8-ig tart majd. A pápa ezzel állít emléket Mária jegyesének, Jézus nevelőapjának, akit a katolikus egyház védőszentjeként tisztelünk immár 150 éve. Megragadva az alkalmat, a nagyváradi Szent József plébánia és az Erdélyi Mária Rádió közös szervezésében egy nagy-kilenced imára hívjuk és várjuk a kedves paptestvéreket, híveket. Ez lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is. A nagy-kelenced minden hónap harmadik szerdáján este 6 órakor szentmisével kezdődik, majd 7 órától rózsafüzér ima lesz, és egy édesapa tanúságtételét hallhatják, 8 órától szentségimádás következik. Minden ima alkalom Nagyváradon, a Szent József plébániatemplomban lesz megtartva, a Mária Rádió pedig élő adásban közvetíti. A csíksomlyói kegytemplomban is szerdánként az esti szentmise előtt egy negyedórával, háromnegyed 6 órától elvégzik a Szent József nagykilenced soron következő imáját, az igehirdetésében pedig Szent József alakját állítják példaképül a mai hívők elé.

Magyar kultúra napja A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház kétnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. Holnap este 8 órától Pál István Szalonna és bandája előadását hallgathatja meg a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében. Az erkély-zene sorozat mintájára a magyar kultúra napja alkalmából egy verses kiadás készült, január 22-én déli 12 és délután 4 óra között négy iskola négy diákja, négy helyszínen négy szavalattal örvendezteti meg az utcán sétálókat. A Kulturális kávépercek című program keretében szintén 22-én délután 5 és este 7 óra között lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy kávé vagy tea mellett a város különböző vendéglátóhelyein kötetlen beszélgetésbe elegyedjenek a város kulturális életét megfűszerező művészekkel. A programon bejelentkezés alapján lehet időpontot foglalni a kultura.ro weboldalon található űrlapon, vagy a 0743-099.570-es telefonszámon ma délután 3 óráig. A Magyar Kultúra Napja alkalmából a dévai Szent Antal-templomban holnap Laczkó Vass Róbert előadóművész és Veress Gábor zongoraművész tart előadást, Mint egy falat kenyér címmel az este 6 órakor kezdődő szentmisét követően.

Időjárás: Mával enyhülés kezdődik, már csak a középső tájakon tarthat ki az egész napos fagy, máshol 1-7 fokig melegedhet a levegő,  reggel több helyen havazhat. Este nyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, északkeleten még hó, máshol ónos eső, fagyott eső eshet.  A délnyugati szél több helyen megélénkül.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 20.

About the author

Majoros Gabriella