2021. január 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Magyar Kultúra napja A Magyar Kultúra napja alkalmából ma délután 5 órától Magyar és magyaros zenei szemelvények címmel előadás lesz a nagykárolyi Károlyi kastélyban, Közreműködik Székely Alpár hegedűn és Czumbil Bernadett zongorán. Az eseményre a belepés díjtalan, a maszk viselése és a távolságtartás kötelező!

Világi felnőtt hívek képzése Idén is folytatódik a világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata, amelynek célja a jézusi tanítványképzés. Vagyis olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a továbbképző, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben. Ma este 6 órakor a kurzus továbbra is az internet segítségével folytatódik, amelynek témája: Jézus terve az Egyházról az evangéliumok fényében, előadója pedig Szilvágyi Zsolt püspöki helynök, Temesvár IV. józsefvárosi plébános.

Ifjúsági ima a keresztények egységéért A keresztények egységéért tartott ökumenikus imanyolcad keretében a Temesvári Magyar Egyetemisták Közössége (TEKMEK) és a román egyetemisták Jubilate csoportja holnap este 8 órai kezdettel román és magyar nyelven online ifjúsági imaestet szervez a keresztények egységéért, amelyre szeretettel meghívja és várja a más vallásfelekezethez tartozó fiatalokat. A programban elmélkedések, közös imák szerepelnek.

Búcsú Csíkpálfalván Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére búcsút ünnepelnek a csíkpálfalvi templomban. A január 24-én, vasárnap fél 1 órától kezdődő liturgia főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök Csíkszeredából. A szentbeszédet Farkas Ervin, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum prefektusa tartja. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti.

Isten Igéje vasárnapja Szentatyánk, Ferenc pápa az Aperuit illis (Megnyitotta nekik) kezdetű, motu proprio formájában írt apostoli levelével elrendelte az Isten Igéje vasárnapját, amit az egyházi évközi idő harmadik vasárnapjára helyezett. Mint azt a Szentatya megfogalmazta, az új ünnep szándékosan került erre a vasárnapra, mivel a január második felében megtartott ökumenikus imahéthez kapcsolódik, amikor a többi keresztény felekezet tagjaival együtt lehet imádkozni a keresztények egységéért. Az Isten Igéje vasárnapján, január 24-én a Temesvár III. erzsébetvárosi templomban délután 4 órai kezdettel elmélkedést tartanak, amelynek vezetője dr. Imogen Tietze referens.

Segítség, gyászolok! Február 4-én, csütörtök este 7 órától gyászcsoport indul Gyergyószentmiklóson a Szent István plébánia hittantermében. A találkozó sorozat 10 alkalomból áll. Szeretettel vár minden gyászolót Kedves Rita segítő nővér és Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.

Időjárás: Elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, csak kevés helyen lesz vastagabb a felhőtakaró. Napközben említésre méltó csapadék nem várható, legfeljebb az esti órákban csepereghet az eső a nyugati részén. Élénk, erős, helyenként viharos marad a délies szél. 3 és 14 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyhodosi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Magyar kultúra napja Kolozsváron A Romániai Magyar Dalosszövetség, holnap délután 4 órától szervezi meg a hagyományos magyar kultúra napi ünnepségét kórushangverseny keretében, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség támogatásával Bartók Béla és Báthory István szellemében. Ez alkalommal az online térben, a Dalosszövetség Youtube csatornáján lesz követhető az esemény. Áhitatot mond: Dr. Bibza Gábor esperes lelkész, köszötőt mondanak Dr. Széman Péter és Tóth Guttman Emese. Előadást tart Dr. Csákány Csilla - egyetemi adjunktus, közreműködnek Dr. Széman Rózsa Emese a Szabédi Emlékház vezetője, Jancsó Miklós – színművész, Laczkó Vass Róbert – színművész, Nemes Barbara – népdalénekes és 13 kórus előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Szeretettel várnak mindenkit hogy csatlakozzanak az eseményhez és ünnepeljük együtt a magyar kultúránkat.

Kájoni emlékév záróeseménye A Hargita Megyei Kulturális Központ, a megyei kulturális intézményekkel, egyesületekkel, csoportokkal és önkormányzatokkal összefogva, Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából egy olyan emlékévet indított el 2019-ben, melynek célja fokozottabb figyelmet irányítani Kájoni János szerzetes pap, polihisztor munkásságára. Kájoni János életének és munkásságának fontos színtere volt a gyergyószárhegyi ferences kolostor, hiszen ennek a rendháznak volt főnöke, itt szolgált a XVII. század közepén, majd itt is lett eltemetve 1687-ben. Ennek apropóján itt szervezik meg az emlékév záró eseményét január 24-én. Vasárnap délelőtt 10 órától ünnepi szentmisét mutatnak be és 11 óra 20 perckor megnyitják a szabadtéri kiállítást Szárhegy főterén, amely február 24-ig látogatható.

Online házasságerősítő Ezerszer is igen! – az idei Házasság Hete jelmondatát választották a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai a nemsokára induló házasságerősítő sorozatnak. Akárcsak tavaly novemberben,  a csütörtök esti alkalmakra ezúttal is elsősorban azoknak a házaspároknak a jelentkezését várjuk, akik vágynak ugyan arra, hogy egy családos közösség tagjai legyenek, de abban a helységben, egyházközségben, ahol élnek, erre most nincs lehetőségük.  A résztvevők a témát felvezető tanításra, páros- és kiscsoportos beszélgetésekre, tanúságtételre, filmrészletekre, közös imára számíthatnak. A regisztráció feltétele a teljes sorozaton való részvétel! A sorozat időpontjai: január 28, február 11 és február 25 esténként fél 8 és 10 óra között. Jelentkezési határidő január 26, részvételi díj 50 lej házaspáronként. Bővebb információkat a csalad.ro oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Időjárás: Elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, csak kevés helyen lesz vastagabb a felhőtakaró. Napközben említésre méltó csapadék nem várható, legfeljebb az esti órákban csepereghet az eső a nyugati részén. Élénk, erős, helyenként viharos marad a délies szél. 3 és 14 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 22.

About the author

Majoros Gabriella