2021. január 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tanítássorozat Marosvásárhelyen Imádságos élet címmel online tanítássorozatot hirdet a marosvásárhelyi Imádság Háza, melynek keretében Mărgulescu Cotiso vezetésével együtt vizsgálhatják meg az érdeklődők, hogy milyen az a szemlélet, amely az imádságos életvitel mögött áll. Az 5 tanításból álló sorozat harmadik alkalmára január 27-én kerül sor A dicsőítésbe és az azt követő tanítás élő közvetítésébe este 6 órától lehet bekapcsolódni az Imádság Háza facebook oldalán!

Papok, férfi és női szerzetesek, hitoktatók találkozója Az előzetes program szerint január 30-án, szombaton a temesvári piarista templomban került volna sor a temesvári egyházmegye papságát, a különböző egyházközségekben tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjait, valamint a hitoktatókat tömörítő zarándoklatra és találkozóra. Mivel a személyes találkozás a koronavírus-járvány miatt meghiúsult, a rendezvény programjába internetes kommunikációs felületen (Zoom) kapcsolódhatnak be a résztvevők. A program délelőtt 10 órától délután 1 óráig tart. Az idei meghívott Udvardy György veszprémi érsek, aki a 2020 márciusában megjelent új Katekétikai Direktóriumot mutatja be. Mivel kifejezetten katekétikai témáról van szó, a találkozóra meghívást kaptak az egyházmegye világi hitoktatói is.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján, 2021. augusztus 28-án, a korábbi megemlékezések, konferenciák hagyományához kapcsolódva, főegyházmegyei zarándoknapot tartanak Csíkszentdomokoson, Áron püspök tiszteletének lelki síkon való előmozdítása, ébren tartása céljából, ezáltal is segítve boldoggá avatása folyamatát. Előkészületként imakilencedre kerül sor tavaly decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A szentmisék előtt egyórás imádságot vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén kerül sor az elmélkedésre és imádkozásra. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. A kilenced második alkalmára január 30-án, szombaton kerül sor, melynek témája Imádkozzunk aggódó szeretettel nemzetünk jövőjéért, gyermekáldásért népünk körében! Elmélkedést tart Csató Béla nyugalmazott székelylengyelfalvi plébános Tervezett célcsoport: polgármesterek, politikusok, közéleti szereplők.

Zenei áhítat Kézdivásárhelyen A Kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplomban január 31-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise után zenei áhítat lesz. Közreműködik, Furus Ábel a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Liceum X. osztályos diákja hegedűn valamint Szabó Levente a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Liceum tanára zongorán.

Időjárás: Fagyos reggelek jönnek, havazással, hózáporokkal. Ma sokfelé várható csapadék: egyre inkább havazás, havas eső, az ország déli részén eső. Napközben többfelé élénk, estére erős lehet a szél. Napközben 2-9 fokot mérhetünk, de kora estétől lehűl majd a levegő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tekei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Egyházunk és a kommunikáció – Online könyvbemutató és beszélgetés A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület online könyvbemutatót tart január 26-án, kedden este 6 órakor. Koncz Attila COMUNICARE NECESSE EST című frissen megjelent kötetének apropóján a szerzővel Bodó Márta, a Keresztény Szó felelős szerkesztője és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója beszélget. Az eseményen részt venni a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, a templom. ro, valamint a romkat.ro és Vasárnap hetilap FB-oldalokon keresztül lehet.

Online házasságerősítő Ezerszer is igen! – az idei Házasság Hete jelmondatát választották a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai a nemsokára induló házasságerősítő sorozatnak. Akárcsak tavaly novemberben,  a csütörtök esti alkalmakra ezúttal is elsősorban azoknak a házaspároknak a jelentkezését várjuk, akik vágynak ugyan arra, hogy egy családos közösség tagjai legyenek, de abban a helységben, egyházközségben, ahol élnek, erre most nincs lehetőségük.  A résztvevők a témát felvezető tanításra, páros- és kiscsoportos beszélgetésekre, tanúságtételre, filmrészletekre, közös imára számíthatnak. A regisztráció feltétele a teljes sorozaton való részvétel! A sorozat időpontjai: január 28, február 11 és február 25 esténként fél 8 és 10 óra között. Jelentkezési határidő január 26, részvételi díj 50 lej házaspáronként. Bővebb információkat a csalad.ro oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Online kísért imádság hete Az aktuális lehetőségeket megragadva Zoomszobában szervezik meg idén a szokásos februári kísért imádság hetét a szociális testvérek, február 4-9. között. „Ha szeretnél megtanulni imádkozni a Szentírással, – vagy már tudsz, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágysz, ha szeretnél Isten szemével tekinteni az életedre és önmagadra, ha szívesen elmennél egy lelkigyakorlatra, de nincs most rá módod… mi szeretettel elkísérünk ezen az úton” – áll a testvérek felhívásában. Aki bekapcsolódik az imádság hetébe, annak a hét folyamán naponta egy órát kell fölszabadítania Isten számára imádságban, és minden nap megoszthatja tapasztalatait személyes kísérőjével. Bővebben érdeklődni a szocialis.testverek@gmail.com címen lehet, vagy Farmati Anna testvérnél a 0740-430.666-os telefonszámon.

Rövidterápiás program A Bonus Pastor Alapítvány idén is igyekszik folytatni a szenvedélybetegeket segítő tevékenységeit. Február 8-19. között tervezzik megtatani a magyarózdi Terápiás Otthonban első rövid terápiás programjukat szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni február 5-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Időjárás: Fagyos reggelek jönnek, havazással, hózáporokkal. Ma sokfelé várható csapadék: egyre inkább havazás, havas eső, az ország déli részén eső. Napközben többfelé élénk, estére erős lehet a szél. Napközben 2-9 fokot mérhetünk, de kora estétől lehűl majd a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 25.

About the author

Majoros Gabriella