2021. január 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Online könyvbemutató A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület online könyvbemutatót tart ma este 6 órakor. Koncz Attila Comunicare necesse est című frissen megjelent kötetének apropóján a szerzővel Bodó Márta, a Keresztény Szó felelős szerkesztője és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója beszélget. Az eseményen részt venni a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, a templom. ro, valamint a romkat.ro és Vasárnap hetilap facebook oldalokon keresztül lehet.

Nyílt nap Nagyváradon Holnap, van Szent Angéla, az Orsolya rend alapítójának az ünnepe. Ez alkalomből a nagyváradi Orsolya templomban nyílt napot tartanak. Délután 3 órától érdekességeket mutatnak be a rendről és a templomról, 4 órától pedig szentmisét mutatnak be.

Online beszélgetés A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum szervezésében online könyvbemutatóra és beszélgetésre kerül sor január 30-án, szombaton este fél 8 órától a Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyveit feldolgozó kötet kapcsán. A beszélgetés résztvevői: Bánkúti Gábor történész, a kötet szelektora, Gálfalvi Ágnes szerkesztő, a lektor kiadó képviselője, Kovács Gergely érsek, Nagy Mihály Zoltán történész a kötet egyik szerzője és szerkesztője valamint Tóth László csíkszeredai főkonzul. A beszélgetést moderálja Lázár Csilla a Márton Áron múzeum igazgatója. A beszélgetést a Márton Áron Múzeum – Csíkszentdomokos facebook oldalán és a templom.ro oldalon lehet élőben követni, illetve ugyanitt lehet írásban (hozzászólás formájában) kérdéseket feltenni a beszélgetés résztvevőinek.

Lelkinap kántoroknak Az évenként szervezett kántortovábbképző a világjárvány miatt egyelőre elmarad. Helyette a Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottság egynapos lelkinapot szervez február 3-án. A lelkinapot Csíksomlyón, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Kolozsváron tartják. A program reggel 9 órakor kezdődik és délután 2 órakor ebéddel fejeződik be. Jelentkezni lehet január 31-ig. Csíksomlyóra Bálint Nagy Szabolcsnál –a 0740-898.667-es telefonszámon. Kézdivásárhelyre Fórika Balázs kézdivásárhely-kantai kántornál a 0742-124.606-os számon. Gyergyószentmiklósra Ambrus Levente tekerőpataki kántornál a 0744-86. 990-ás telefonszámon. Székelyudvarhelyre Farkas László szentkeresztbányai plébánosnál a 0756-101.576-os számon. Marosvásárhelyre Bakos László marosvásárhely-belvárosi kántornál a 0749-191.234-es telefonoszámon. És végül Kolozsvárra Geréd István kolozsvár-szentmihályi kántornál a 0733-737.773-as számon.

Időjárás: A mai nap változóan-erősen felhős időre van kilátás, de helyenként rövid napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan havazás, hózápor alakulhat ki, keleten havas eső eshet.Többfelé erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél. A fagyos hajnalt követően, napközben -1, +4 fok várható. A szeles időben csökken a hő- és komfortérzetünk, valamint tovább erősödhetnek a fejfájásos panaszok. Nagy lesz a megfázásveszély, így ajánlott a meleg öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ákosfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot . Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Cselekvő iskola és játék Márton Áron püspökkel Márton Áron püspök egyik gondolata szellemében „Meg kell ismertetni az ifjúsággal a munka örömét.” a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum játékra hívja az 5-8. osztályos tanulókat. Márton Áron erdélyi püspök nagyon szerette volna, hogy a tanulás ne a magolásról, a „visszakérődzésről” – ő használta ezt a szót!  – szóljon, hanem a felfedezés öröméről és a nehéz időkkel való megbirkózás képességéről (mint amilyen a mostani is). A játék része annak a kilenc hónapos programsorozatnak, amellyel Csíkszentdomokos Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készül. A feladatok között szerepel beszélgetés szülőkkel, nagyszülőkkel amely során a gyerekek beleképzelik magukat a régi időkbe, rejtvény felytés, kézügyességet igénylő feladatok. Jelentkezni január 27-ig a nagykilenced@gmail.com e-mail címen lehet, három fős csapatoknakt, akiket egy vezető tanár felügyel. További részleteket a www.martonaronmuzeum.ro oldalon olvashatnak.

Előadás Székelyudvarhelyen Február 3-án, szerdán délután 5 órától a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház nagytermében, előadást tart majd szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Az előadás címe: Férfi erények - imádkozzunk férjeinkért, fiainkért, családapákért! Azok számára, akik nem tudnak résztvenni, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház és a Szent György Plébánia facebook oldalán bekapcsolódhatnak.

Online kísért imádság hete Az aktuális lehetőségeket megragadva Zoomszobában szervezik meg idén a szokásos februári kísért imádság hetét a szociális testvérek, február 4-9. között. „Ha szeretnél megtanulni imádkozni a Szentírással, – vagy már tudsz, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágysz, ha szeretnél Isten szemével tekinteni az életedre és önmagadra, ha szívesen elmennél egy lelkigyakorlatra, de nincs most rá módod… mi szeretettel elkísérünk ezen az úton” – áll a testvérek felhívásában. Aki bekapcsolódik az imádság hetébe, annak a hét folyamán naponta egy órát kell fölszabadítania Isten számára imádságban, és minden nap megoszthatja tapasztalatait személyes kísérőjével. Bővebben érdeklődni a szocialis.testverek@gmail.com címen lehet, vagy Farmati Anna testvérnél a 0740-430.666-os telefonszámon.

Időjárás: A mai nap változóan-erősen felhős időre van kilátás, de helyenként rövid napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan havazás, hózápor alakulhat ki, keleten havas eső eshet.Többfelé erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél. A fagyos hajnalt követően, napközben -1, +4 fok várható. A szeles időben csökken a hő- és komfortérzetünk, valamint tovább erősödhetnek a fejfájásos panaszok. Nagy lesz a megfázásveszély, így ajánlott a meleg öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 26.

About the author

Majoros Gabriella