2021. január 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

A Congregatio Jesu szerzetesnővérek ünnepe A Boldogságos Szűz Mária Intézete rend alapítója, Mary Ward (Ward Mária) Angliában született 1585. január 23-án. Az általa létrehozott közösség utóda lett az angolkisasszonyok rendje, amely 2002-től a Congregatio Jesu nevet vette fel. A közösség hivatása: apostoli tevékenység (oktatás-nevelés, szociális-egészségügyi, lelkiségi-pasztorális szolgálatok). A rendalapító Mary Ward születésének idei évfordulója alkalmából január 29-én, pénteken déli 12 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét mutat be a Temesváron tevékenykedő Congregatio Jesu szerzetesnővérek kápolnájában.

Megszentelt élet világnapja Szent II. János Pál pápa február másodikát a Megszentelt Élet Világnapjává rendelte, mely napon az egész világon hálát adnak Istennek a szerzetesi hivatásokért. Ezen a napon a kolozsvári piarista templomban este 6 órától szentmisét mutatnak be. A liturgia előtt negyedórával a városban élő szerzetesek és szerzetesnők közösen imádkozzák a zsolozsmát.

Kurzus jegyeseknek Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson a házasságkötésre készülő fiatalok számára 2021. február 6-án, szombaton este 7 órától a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébániahivatalban. A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közös szervezésben február 7-én, vasárnap jegyeskurzus kezdődik szentségi házasságra és családi életre vágyó fiataloknak. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet február 5-ig. A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében február 9-én, kedden jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. Ez önismereti, párkapcsolati és hitbeli segítség kíván lenni olyan fiataloknak, akik házasságra készülnek. Egy több hetes lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, ismerkedési keret más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A találkozók kedd esténként fél 7 és fél 9 óra között zajlanak, a Deus Providebit Ház, Márton Áron termében. Jelentkezni február 5-ig lehet Sófalvi Adélnél a adelasofalvi@yahoo.com címen, valamint Szénégető István atyánál a szenegetoi@gmail.com címen vagy a 0743-138.784-es telefonszámon.

Rövidterápiás program A Bonus Pastor Alapítvány idén is igyekszik folytatni a szenvedélybetegeket segítő tevékenységeit. Február 8-19. között tervezik megtartani a magyarózdi Terápiás Otthonban első rövid terápiás programjukat szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni február 5-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Időjárás: Ma a felhős időszakok mellett, leginkább nyugaton számíthatunk napos időszakokra. Kezdetben északkeleten és a középső tájakon hószállingózás, egy-egy hózápor is kialakulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Hajnalra a derültebb, szélcsendesebb, havas tájakon -10 fok alá hűlhet a levegő. Napközben -1, +4 fokot mérhetünk. A szeles időben romlik hő- és komfortérzetünk, valamint tovább erősödhetnek a fejfájásos panaszok. Nagy lesz a megfázásveszély, így ajánlott a meleg öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a deményházi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent József nagykilenced Csíksomlyón Ferenc pápa „Atyai szívvel” kezdetű apostoli levelével 2020. december 8-án hirdette meg a Szent József-év kezdetét, abból az alkalomból, hogy Szent József, Szűz Mária férjét 150 éve nyilvánították a Katolikus Egyház védőszentjévé. A csíksomlyói kegytemplomban szerdánként az esti szentmise előtt egy negyedórával, háromnegyed 6 órától elvégzik a Szent József nagykilenced soron következő imáját, az igehirdetésében pedig Szent József alakját állítják példaképül a mai hívők elé.

Online kongresszus A međugorjei jelenések 40. évfordulója alkalmából (1981-2021) a németországi međugorjei központ online kongresszust szervez „Međugorje – az új evangelizáció modellje a világ számára” címmel január 30-31-én. A program helyszíne Németország és Međugorje. A program egy részét, a tanúságtételeket, az interjúkat, az előadásokat és a zenét a németországi Marienfried kegyhelyről, az esti imaprogramot pedig a međugorjei Szent Jakab templomból sugározzák. A "Međugorje Mir" információs központ a kongresszust élőben közvetíti. A kongresszus magyar nyelvű tolmácsolással is hallható. További információkat és részletes programot rádiónk honlapján a mariaradio.ro oldalon olvashatnak.

Zenei áhítat Kézdivásárhelyen A Kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplomban január 31-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise után zenei áhítat lesz. Közreműködik, Furus Ábel a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceum X. osztályos diákja hegedűn, valamint Szabó Levente a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceum tanára zongorán.

Romániai magyar szerzetesek találkozója A Szociális Testvérek Társasága szervezésében február 1-jén, hétfőn este 7 és 9 óra között internetes kommunikációs felületen (Zoom) tartják a romániai magyar-ajkú szerzetesek és szerzetesnők országos találkozóját. A programban a résztvevők köszöntését követően impulzus, képmeditáció, kiscsoportos beszélgetés, plénum szerepel. Jelentkezni az ildiko.homa@gmail.com és az erikofm@gmail.com e-mail címeken lehetséges.

Segítség, gyászolok! Február 4-én, csütörtök este 7 órától gyászcsoport indul Gyergyószentmiklóson a Szent István plébánia hittantermében. A találkozó sorozat 10 alkalomból áll. Szeretettel vár minden gyászolót Kedves Rita segítő nővér és Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.

Időjárás: Ma a felhős időszakok mellett, leginkább nyugaton számíthatunk napos időszakokra. Kezdetben északkeleten és a középső tájakon hószállingózás, egy-egy hózápor is kialakulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Hajnalra a derültebb, szélcsendesebb, havas tájakon -10 fok alá hűlhet a levegő. Napközben -1, +4 fokot mérhetünk. A szeles időben romlik hő- és komfortérzetünk, valamint tovább erősödhetnek a fejfájásos panaszok. Nagy lesz a megfázásveszély, így ajánlott a meleg öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 27.

About the author

Majoros Gabriella