2021. július 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Egyházművészeti kiállítás Több mint 250 év épített öröksége és közel négy évszázad egyházművészeti hagyatéka tekinthető meg a nagyváradi püspöki palota első emeletén megnyílt kiállításban, mely tartalmazza a püspökség vallásos festészeti és portrétárának legjelentősebb darabjait, a liturgikus ötvösgyűjteményt, élén az ország egyik legkülönlegesebb barokk műtárgyával, a Polentári-monstranciával. Emellett az érdeklődők megtekinthetik a textilgyűjtemény egy részét, amely olyan európai különlegességekkel büszkélkedik, mint Mária Terézia császárnő díszornátusa. A szakrális tárgyak mellett a látogatók bepillanthatnak Ferenc József és Erzsébet királyné váradi lakosztályába is. A püspökség egyházművészeti gyűjteménye ideiglenes jelleggel kedden, csütörtökön és szombaton áll a látogatók rendelkezésére, belépés délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor. Szervezett csoportok a tourinfo@varad.org e-mail címen vagy a 0771-612 714-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Felvételi a gyulafehérvári Papnevelő Intézetbe A Megtestesült Bölcsességről nevezett gyulafehérvári Papnevelő Intézet felvételit hirdet mindazoknak, akik érzik az isteni hívást. Szeretettel várják mindazon bátor fiúk jelentkezését, akik szívükben meghallották az Úr hívó szavát és erre őszintén, szabadon és szeretetből igent mondanak. Jelentkezni lehet július 9-ig a helyi plébánoson keresztül postai úton a Rektori Hivatalnál vagy telefonon András István rektornál a 0752-245060-as számon. Az előkészítő és felvételi július 12–16 között zajlik majd. A beiratkozáshoz szükséges további információkat megtalálják a Gyulafehérvári Érsekség honlapján.

Bérmálás a temesvári egyházmegyében Július 10-én, szombaton az arad-ségai templomban délelőtt fél 11 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét mutat be, amelynek keretében a bérmálás szentségében részesíti az erre felkészült 24 román nemzetiségű és 15 magyar nemzetiségű fiatalt. A bérmálkozók felkészítését Király Árpád helyi plébános irányította. Július 11-én, vasárnap a pécskai templomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Pál József Csaba megyéspüspök 60 magyar és román nemzetiségű fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A bérmálkozókat Czeglédi Ferenc helyi plébános és Bella Ibolya hittantanár készítette fel a második szentség fogadására.

Primícia Máréfalván Olasz Béla újmisés július 10-én, szombaton déli 12 órától mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét a máréfalvi Szent Imre-plébániatemplomban. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Időjárás: Július 7-e és 11-e között erősödő hőhullámra számíthatunk, főleg a nyugati és délnyugati régiókban, de az ország többi részében is kellemetlenné válhat a hőérzet – figyelmeztetnek a szakemberek.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a hátszegi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Megemlékező szentmise Hajdú István főesperes-plébános halálának tizedik évfordulója alkalmából, megemlékező szentmisét mutatnak be a székelylengyelfalvi templomban. A szentmise ma délután fél 5 órától kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke,

Ezüstmise Nagyiratoson Július 11-én, vasárnap ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját György Zoltán nagyiratosi plébános. A délután 5 órakor kezdődő jubileumi szentmisén szentbeszédet mond Pál József Csaba temesvári megyéspüspök.

Zarándoklat Máriaradnára Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepén, július 16-án, pénteken a temesvári egyházmegye kármelita lelkiségi mozgalom képviselői szentmisén vesznek részt a máriaradnai bazilikában. A liturgiát 11 órai kezdettel Laus Nikola püspöki irodaigazgató mutatja be.

Márton Áron imatúra Jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi Szent Gellért Alapítvány szervezésében idén is megtartják a Márton Áron-imatúrát július 17-25. között, Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton. Érdeklődni lehet a maimatura@gmail.com címen, a Szent Gellért Alapítvány Facebook oldalán, illetve Ilyés Kingánál a 0755-533101-es telefonszámon, vagy Jakabos Barnabás jezsuitánál, a jakabos.barnabas@jezsuita.hu címen és a 0753-589 214-es telefonszámon. A helyek száma korlátozott. Jelentkezési határidő: július 10.

CSIT 2021 Ebben az évben rendhagyó módon zajlik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, összesen 6 helyszínen kerül megszervezésre: Csíksomlyón, Székelykeresztúron, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Gyulafehérváron és Gelencén. Mindenki a lakóhelyedhez legközelebb eső helyszínen csatlakozhat a találkozóhoz. A program minden helyszínen augusztus 10. és 14. között, délelőtt 10-től délután 6 óráig tart. Bár a helyszíni programok véget érnek péntek este, a CSIT nem ér véget még. Szombaton egy szabadtéri szentmisével zárul a találkozót Csíksomlyón. További információk és bejelentkezés a www.csit.fif.ma oldalon lehetséges.

Időjárás: Július 7-e és 11-e között erősödő hőhullámra számíthatunk, főleg a nyugati és délnyugati régiókban, de az ország többi részében is kellemetlenné válhat a hőérzet – figyelmeztetnek a szakemberek. Ma is sok napsütésre, alapvetően száraz időre készülhetünk, de egy-egy zápor, zivatar helyenként kialakulhat. Tetőződik a hőség. Hajnalban 18-24 fok várható, délután pedig 32-39 fokig melegszik a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2021. július 08.

About the author

Majoros Gabriella