2021. július 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Márton Áron kiállítás Marosvásárhelyen Tegnap délután nyitották meg az Imacsokrok Márton Áron püspöknek című vándorkiállítást Marosvásárhelyen a vármúzeumban. A kiállítás anyaga a püspökszentelés évfordulóira kapott, ún. lelki csokrokból készült válogatás. Ez több száz olyan anyagot jelent, amit születésnapjára, püspökké szentelésének valamely évfordulójára, karácsonyra, húsvétra kapott: kézzel festett, díszített, a 20. századi emlékes füzetek formai jellegét követő imacsokrok, képeslapok, üdvözlők. Az anyag egyben látványosan bizonyítja, hogy már életében mekkora szeretettel vették körül a hívek Áron püspököt. A kiállításon Márton Áron püspöki jelvényei – mitra, pileolus, stóla – mellett néhány, az ünnepi évfordulókhoz kapcsolódó, ajándékba kapott emléktárgy is bemutatásra került. A kiállítás augusztus 14-ig, hétköznapon reggel 9-től délután 4 óráig, hétvégén reggel 9-től délután 1 óráig látogatható.

Primícia Máréfalván Olasz Béla újmisés holnap déli 12 órától bemutatja első ünnepélyes szentmiséjét a máréfalvi Szent Imre-plébániatemplomban. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Primícia Csíkszentimrén László Zsolt újmisés július 11-én, vasárnap délután fél 1 órától bemutatja első ünnepélyes szentmiséjét a csíkszentimrei plébániatemplomban. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Ezüstmise Nagyiratoson Július 11-én, vasárnap ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját György Zoltán nagyiratosi plébános. A délután 5 órakor kezdődő jubileumi szentmisén szentbeszédet mond Pál József Csaba megyéspüspök.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Örök szeretettel szeretlek címmel lelkigyakorlatot vezet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános július 23-25. között. A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges július 19-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

CSIT 2021 Ebben az évben rendhagyó módon zajlik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, összesen 6 helyszínen kerül megszervezésre: Csíksomlyón, Székelykeresztúron, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Gyulafehérváron és Gelencén. Mindenki a lakóhelyedhez legközelebb eső helyszínen csatlakozhat a találkozóhoz. A program minden helyszínen augusztus 10. és 14. között, délelőtt 10-től délután 6 óráig tart. Bár a helyszíni programok véget érnek péntek este, a CSIT nem ér véget még. Szombaton egy szabadtéri szentmisével zárul a találkozót Csíksomlyón. További információk és bejelentkezés a www.csit.fif.ma oldalon lehetséges.

Időjárás: A mai nap folyamán hidegfront érkezik, emiatt napközben az ország nyugati részén számíthatunk záporokra, zivatarokra. Hétvégére már az egész országban ki alakulhat felhőszakadás, jégeső, amelyeket viharos széllökések kísérhetnek. A légmozgás zivataroktól függetlenül többfelé lehet élénk, erős. A csúcshőmérséklet 27-37 fok között alakul, nyugaton és zivatarok környezetében enyhülhet a hőség. Ma reggel 10-20 fokra ébredhettünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a lupényi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

KlausenMusik Az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében idén is nyári hangverseny-sorozatra kerül sor július-augusztus hónap folyamán péntekenként este 7 órától, a kolozsvári Szentháromság (Piarista) templomban. A KlausenMusik változatos programmal: szóló, kamarazene, orgonamuzsika, kórus és zenekari együttesre írt művekkel várja az érdeklődőket. A második előadásra ma kerül sor, ahol a Kaganovskiy Duo előadását hallhatják Artur Kaganovskiy és Eszter Kaganovskiy közreműködésével.

Míves Emberek Sokadalma Idén 18. alkalommal kerül megrendezésre Románia egyetlen népművészeti fesztiválja, a Míves Emberek Sokadalma. Július 17-18-án Székelyudvarhelyen a Székely Támadt Várban várják mindazokat, akik az előadások, kiállítások és műhelyfoglalkozások során szeretnék megismerni miként néz ki mindannyiunk népművészete. A megnyitó július 16-án délután 4 órától zárt körben zajlik, a részvétel regisztrációhoz kötött, amely fél 4 órakor kezdődik.

Ferences Biciklitúra Tizennégy évvel ezelőtt indult útjára a Ferences Biciklitúra (FerBiT). Szent Ferenc Naphimnusza ihletésében: tisztelegve a teremtés csodája és elköteleződve a teremtés védelme mellett. Az eltelt csaknem másfél évtized alatt a ferences biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak az anyaországba, a máriapócsi kegyhelyre is. Idén július 28-án Erdély ikonikus magaslata, a Székelykő lába alól, Torockóról indul a kerékpáros zarándoklat, hogy Magyarfenes, Marosvásárhely, Székelyudvarhely útvonalon augusztus elsejére megérkezzen Csíksomlyóra a Szűzanyához. A 14. Ferences Biciklitúrát a Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségében hirdették meg, „Minden forrásom belőled fakad” mottóval. A biciklitúra zárónapját különlegesen akarják megünnepelni, hiszen találkozóra hívnak minden székelyföldi kerékpárost a csíksomlyói Hármashalom oltárhoz, ahol délután 1 órakor szentmisét mutatnak be, amit a csíkszeredai Role együttes koncertje követ, aminek keretében az összegyűltek együtt éneklik majd a NEK hivatalos himnuszát. Jelentkezni július 15-ig lehet: a 0741-940171-es telefonszámon vagy a bonimreofm@yahoo.de e-mail címen.

Családos tábor Lippán Az Egyházmegyei Családpasztorációs Iroda július 30-augusztus 1. között családos tábort szervez a lippai Caritas szervezet által működtetett Jakobus házban magyar nyelven. A lelki program témája: Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításának gyakorlati megvalósítása a családban. A programot Szilvágyi Zsolt püspöki helynök Temesvár- józsefvárosi plébános és Tari Böbe schönstatti nővér, családpasztorációs referens vezeti.

Időjárás: A mai nap folyamán hidegfront érkezik, emiatt napközben az ország nyugati részén számíthatunk záporokra, zivatarokra. Hétvégére már az egész országban ki alakulhat felhőszakadás, jégeső, amelyeket viharos széllökések kísérhetnek. A légmozgás zivataroktól függetlenül többfelé lehet élénk, erős. A csúcshőmérséklet 27-37 fok között alakul, nyugaton és zivatarok környezetében enyhülhet a hőség. Ma reggel 10-20 fokra ébredhettünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. július 09.

About the author

Majoros Gabriella