2021. július 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Esszépályázat Kárpát-medencei magyar diákok számára
A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap, a Széchenyi-évhez kapcsolódóan Széchenyi hite témában írt ki pályázatot a Kárpát-medencében élő magyar diákok számára.
A résztvevők arról készíthetnek pályamunkát, miként mutatkozik meg a Krisztus-követő ember hite és bátorsága Gróf Széchenyi István cselekedeteiben.
A pályaműveket július 15-ig kell beküldeni az info@szechenyicsalad.hu e-mail-címre, pdf-formátumban.
A legjobb pályamunkákat beküldők az értékes tárgyjutalmak mellett meghívást kapnak a nyári Stádium-táborba, valamint a Széchenyi István Tudományos Diákkonferenciára is. A szakmai bírálóbizottságok által kiválasztott pályamunkákat a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlapban is közlik.

Gyalogos zarándoklat Máriaradnára
Július 23-25. között a Temesvár-erzsébetvárosi plébánia és a szalvatoriánus rend tagjai gyalogos zarándoklatot szerveznek Máriaradnára.
A zarándokok július 23-án, pénteken délelőtt 10 órakor indulnak a Temesvár-erzsébetvárosi templomból a Gyarmatszőlős, Temesgyarmat, Felsőbencsek, Németremete, Saroltavár, Neudorf útvonalon Máriaradnára. A kegytemplomban július 25-én, vasárnap délelőtt 11 órakor celebrálnak szentmisét.

Zarándoklat Medjugorjeba
Július 31-augusztus 7-e között, zarándoklat lesz a medjugorjei ifjúsági fesztiválra, Hajlák Attila atya vezetésével.
A zarándoklat anyagi fedezete 300 euró, ez az összeg tartalmazza az útiköltséget, a szállást és félpanziós ellátást, valamint más különböző kiadásokat.
A zarándoklaton való részvételhez szükséges az oltási papír, vagy PSR teszt, amit az indulás előtt 24 órával kell megcsináltatni.
Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon a délelőtti órákban.

Káplán továbbképző
Augusztus 30-szeptember 3-a között a Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretében káplán-továbbképző lesz Gyulafehérváron, Andrási István rektor vezetésével.
A képzés célja az erkölcstani, egyházjog és dogmatika ismeretek aktualizálása.
A képzés ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet augusztus 20-ig a ptk.ersekseg.ro oldalon.

Időjárás: A mai nap erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Délután, este már szinte minden tájegységünkön számíthatunk záporokra, zivatarokra, köztük heves zivatarokra is. A szél csak zivatarok környékén lehet erős, viharos. Délután 27-36 fokot mérhetünk, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.
A több helyen kialakuló záporok, zivatarok fülledtebbé teszik a levegőt, ami nehéz légzést, légszomjat okozhat, különösen a légzőszervi betegséggel küzdők számára.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a petrillai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Míves Emberek Sokadalma
Idén 18. alkalommal kerül megrendezésre Románia egyetlen népművészeti fesztiválja, a Míves Emberek Sokadalma.
Július 17-18-án Székelyudvarhelyen a Székely Támadt Várban várják mindazokat, akik az előadások, kiállítások és műhelyfoglalkozások során szeretnék megismerni miként néz ki mindannyiunk népművészete.
A megnyitó július 16-án délután 4 órától zárt körben zajlik, a részvétel regisztrációhoz kötött, amely fél 4 órakor kezdődik.

Ferences Biciklitúra
Tizennégy évvel ezelőtt indult útjára a Ferences Biciklitúra (FerBiT). Szent Ferenc Naphimnusza ihletésében: tisztelegve a teremtés csodája és elköteleződve a teremtés védelme mellett. Az eltelt csaknem másfél évtized alatt a ferences biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak az anyaországba, a máriapócsi kegyhelyre is.
Idén július 28-án Erdély ikonikus magaslata, a Székelykő lába alól, Torockóról indul a kerékpáros zarándoklat, hogy Magyarfenes, Marosvásárhely, Székelyudvarhely útvonalon augusztus elsejére megérkezzen Csíksomlyóra a Szűzanyához. A 14. Ferences Biciklitúrát a Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségében hirdették meg, „Minden forrásom belőled fakad” mottóval.
A biciklitúra zárónapját különlegesen akarják megünnepelni, hiszen találkozóra hívnak minden székelyföldi kerékpárost a csíksomlyói Hármashalom oltárhoz, ahol délután 1 órakor szentmisét mutatnak be, amit a csíkszeredai Role együttes koncertje követ, aminek keretében az összegyűltek együtt éneklik majd a NEK hivatalos himnuszát.
Jelentkezni július 15-ig lehet: a 0741-940171-es telefonszámon vagy a bonimreofm@yahoo.de e-mail címen.

FeriZa 2021
A Ferences Ifjúsági Zarándoklat idén tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre július 28-augusztus 2. között, esztelneki indulással. 16 év alattiak számára nem ajánlott, 35 fölött meggondolandó. Augusztus 1-én érkezés Csíksomlyóra, másnap megünneplik a Porciunkula búcsút és ebéddel zárják az idei FeriZát.
Négy nap alatt kb. 50-60 km gyaloglást jelent (ezért szükség van sátorra, hálózsákra, latizel/ízolírra … ha gondot jelent a sátor jelezzed, s biztos találunk megoldást).
Bővebb információ és jelentkezés a ferencesprogramok33@gmail.com címen, vagy Pantea Tibor testvérnél a 0746 774 701-es telefonszámon lehetséges.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Örök szeretettel szeretlek címmel lelkigyakorlatot vezet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános július 23-25. között.
A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges július 19-ig a 0266 210 537-es vagy a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: A mai nap erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Délután, este már szinte minden tájegységünkön számíthatunk záporokra, zivatarokra, köztük heves zivatarokra is. A szél csak zivatarok környékén lehet erős, viharos. Délután 27-36 fokot mérhetünk, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.
A több helyen kialakuló záporok, zivatarok fülledtebbé teszik a levegőt, ami nehéz légzést, légszomjat okozhat, különösen a légzőszervi betegséggel küzdők számára.

MRE Hírszolgálat, 2021. július 12.

About the author

majoros gabriella