2021. július 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Világméretű rózsafüzérima Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén
A Mária Rádió Világcsaládjának kezdeményezésében indult el idén egy lelki zarándoklat „A te néped utat tör” címmel. Ennek keretében hét híres Mária kegyhelyről közvetítünk ünnepélyes rózsafüzér imádságot, melybe a világ legtöbb Mária Rádiója is bekapcsolódik. A következő állomás a galileai Kármel hegy, ahonnan holnap délután 5 órakor közvetítünk. Várjuk és hívjuk hallgatóinkat, vegyünk részt minél többen e világot körülfonó imaláncban, kérve együtt a Kármelhegyi Boldogasszony közbenjárását, oltalmát.

Bérmálás Kárásztelken és Selymesilosván
Július 17-én, szombaton, délelőtt 11 órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspök 11 kárásztelki fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.
Másnap, július 18-án, szintén délelőtt 11 órakor a főpásztor 7 fiatalt részesít a keresztény nagykorúság szentségében a selymesilosvai plébániatemplomban.

Ezüstmise Temesváron
Július 18-án, vasárnap délután 5 órakor Varga János arad-belvárosi kisegítő lelkész hálaadó szentmisét mutat be a Temesvár – erzsébetvárosi templomban pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából. Kísérjük imáinkkal, kérve életére és szolgálatára Isten bőséges áldását.

Canticum laudis pro Resita – 250
Resicabánya és vidéke iparosodásának 250. évfordulóját ünnepelték július 3-án.
A jubileum egyik utolsó projektje zenei jellegű. A resicabányai Havas Boldogasszony Plébánia, a Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a Resicabányai Német Kulturális Egyesület május-október között „CANTICUM LAUDIS PRO RESITA – 250” címmel a resicabányai Havas Boldogasszony templomban minden hónap harmadik vasárnapján orgonakoncert-sorozatot szervez. Várják az érdeklődőket, zenekedvelőket július 18-án is, vasárnap délután 6 órai kezdettel.

József az ács – kilenced Szent József tiszteletére
Folytatódik a nagykilenced a nagyváradi Szent József plébániatemplomban, mely lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is.
A kilenced programja minden hónap harmadik szerdáján délután 6 órakor szentmisével kezdődik, 7 órától rózsafüzér ima, amit egy édesapa tanúságtétele követ, majd 8 órától szentségimádással zárul. A hetedik alkalom július 21-én, szerdán lesz megtartva, témája „Béketűrés példaképe.”

Keresztény Nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében augusztus 27-31 között negyedik alkalommal kerül sor a Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetemre, idén a zeteváraljai Nap Park panzióban. Várnak minden huszadik életévét betöltött fiatalt. További információk, részletek az esemény Facebook oldalán, illetve hamarosan a mai déli magazinban.

Időjárás: A mai napon is sokfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Elszórt záporok, zivatarok napközben nyugaton, helyenként északon és az Erdélyi medence térségében alakulhatnak ki. Több helyen élénk, néhol erős lehet a déli, délnyugati szél. Délután 27-35 fokot mérhetünk. Nyugaton lesz a leghidegebb, délen a legmelegebb a levegő.
A forró déli tájakon tompaság, fáradékonyság jelentkezhet, csökken a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Záporok, zivatarok környezetében még fülledtebbé válik a levegő, ami nehéz légzést, légszomjat okozhat, különösen a légzőszervi megbetegedésekkel élők számára. Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között több helyen nagyon erős lehet, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a pusztakaláni templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Kiállításmegnyitó Temesváron
A Bánsági Nemzeti Múzeum és a Temesvári Műszaki Egyetem ma este 6 órakor nyitja meg az Örökség reflektorfényben – Gyárvárosi kerület. Világok sorsok tükrében című kiállítást a temesvári Terézia Bástyában.
A résztvevők az 1998 óta készített interjúk segítségével betekintést nyerhetnek a Gyárváros egykori életébe. Egy videókat is felhasználó bemutató által a kiállítás keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felszentelt gyárvárosi monumentális Millenniumi templommal is.
A Terézia Bástyában megnyíló klasszikus kiállítás, valamint a Gyárvárosban utcai pannókból álló kiállítás július 16 – augusztus 30. között tekinthető meg.

Esszépályázat Kárpát-medencei magyar diákok számára
A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap, a Széchenyi-évhez kapcsolódóan Széchenyi hite témában írt ki pályázatot a Kárpát-medencében élő magyar diákok számára.
A résztvevők arról készíthetnek pályamunkát, miként mutatkozik meg a Krisztus-követő ember hite és bátorsága Gróf Széchenyi István cselekedeteiben.
A pályaműveket még a mai napon lehet beküldeni az info@szechenyicsalad.hu e-mail-címre, pdf-formátumban.
A legjobb pályamunkákat beküldők, az értékes tárgyjutalmak mellett meghívást kapnak a nyári Stádium-táborba, valamint a Széchenyi István Tudományos Diákkonferenciára is. A szakmai bírálóbizottságok által kiválasztott pályamunkákat a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlapban is közlik.

Kármel-hegyi Boldogasszony búcsúk
Szabadtéri búcsús szentmisére várják holnap délután a híveket a marosszentgyörgyi kármelita nővérek. A kolostor kertjében délután 5 órától esti dicséretet énekelnek, majd a rózsafüzért imádkozzák. Az ünnepi szentmisén, mely 6 órakor kezdődik, Drócsa László, nyárádszeredai plébános prédikál, aki idén ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját.
Marosjára filiájában, Kisillyében renoválták a Kármel-hegyi Boldogasszony titulusú kápolnát. A búcsús szentmise keretében, mely július 18-án, vasárnap déli 13 órától kezdődik, Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke megáldja a felújított istenházát.

Időjárás: A mai napon is sokfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Elszórt záporok, zivatarok napközben nyugaton, helyenként északon és az Erdélyi medence térségében alakulhatnak ki. Több helyen élénk, néhol erős lehet a déli, délnyugati szél. Hajnalban 12-20 fok várható, délután pedig 27-35 fokot mérhetünk. Nyugaton lesz a leghidegebb, délen a legmelegebb a levegő.
A forró déli tájakon tompaság, fáradékonyság jelentkezhet, csökken a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Záporok, zivatarok környezetében még fülledtebbé válik a levegő, ami nehéz légzést, légszomjat okozhat, különösen a légzőszervi megbetegedésekkel élők számára. Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között több helyen nagyon erős lehet, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

MRE Hírszolgálat, 2021. július 15.

About the author

Tunde Vidican Lokodi