2021. július 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kápolnát szenteltek Kisillyében
Kisillye, jelenleg Marosjára filiája, 1459 óta ismert település Maros-széken. A katolikus megújulás során a 18. században újraalapított székelykáli plébánia filiájaként szerepel 1917-ig. 1918-ban került újraalapításra gróf Mailáth Gusztáv Károly megyéspüspök által a marosjárai plébánia, amelynek filiájaként találjuk Kisillyét. 2015-ben tartotta a falu és a búcsújárók közössége az utolsó templomi búcsút a görögkatolikus vályogtemplomban, utána áldotta meg Palkó Ágoston plébános a kerület főesperesével, Oláh Dénessel közösen az építendő templomnak az alapkövét.
Július 18-án a közösség régi álma válhatott valóra, hiszen, sor kerülhetett az újonnan felépült templomocska felszentelésére.
A kápolnát, a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelő Tamás József nyugalmazott segédpüspök beszédében kiemelte, hogy ahogyan a gyereket a szülei megkeresztelik s nevet választanak neki, ugyanúgy az újonnan épült kápolnát is megszentelni, felkenni szükséges, ugyanakkor nevet is kell neki választani. A Kármelhegyi Boldogasszony mindannyiunk édesanyja, akinek oltalmát hittek és bátran kérhetjük bármilyen szükségben.

Rendkívüli tárlatvezetés Sepsiszentgyörgyön
A Makkai Sándor születésnapján nyitották meg a „Tudománnyal és fegyverrel” című kiállítást, ahol olyan ritkaságok is láthatók, mint Szilvássy Karolának írt levelei, doktori értekezése, családi képek, valamint grafikái és versei, amelyek kevésbé ismert darabjai az életműnek.
Az erdélyi református püspöknek a mai napon van halálának 70. évfordulója, ebből az alkalomból a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet rendkívüli tárlatvezetéssel készül.
Ma este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus templomban Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője mutatja be a tárlatot az érdeklődőknek. Az esemény házigazdája Zelenák József, evangélikus esperes.

Lelkigyakorlat Jézussal!
„Életem a Kenyérruhás Jézusommal!” mottóval lelkigyakorlatra kerül sor július 20-23-ka között Gyergyószentmiklóson. Részvételi díj szállással 250 lej, szállás nélkül 200 lej. Ez mindent tartalmaz.
A lelkigyakorlat elemei csend, ima, napi 5 elmélkedés az Oltariszentségről. Csendes és vezetett szentségimádás. Szentmise. Aki szeretne 4 napot Jézussal lenni szeretettel várják! Helyek száma korlátozott. Érdeklődni lehet Hajlák Attila atyánál a 0742.698.166 telefonszámon.

Máriapoli-találkozó
Az idei járványhelyzet miatt a Fokoláre mozgalom romániai országos nyári Máriapoli-találkozóját július 29–31. között, különböző helyszíneken tartják, kisebb csoportokban, amelynek tagjai minden nap este 7 órakor internetes kommunikációs felületen egymással is találkoznak. A temesvári egyházmegyében a lelki programot az Arad megyei Kalodván tartják mintegy ötven résztvevővel. A találkozó július 31-én, szombaton délután 4 órakor a máriaradnai kegytemplomban szentmisével zárul.

Időjárás: Ma a napsütést sokfelé zavarhatják gomolyfelhők, és több tájegységünkön is kialakulhatnak lokális jelleggel záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Az északias szelet többfelé kísérhetik élénk, nyugaton és zivatarok környezetében erős, viharos
lökések. A csúcshőmérséklet 26 és 35 fok között alakul, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyárádmagyarósi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Zarándoklat Medjugorjeba
Július 31 – augusztus 7-e között, zarándoklat lesz a medjugorjei ifjúsági fesztiválra, Hajlák Attila atya vezetésével. A zarándoklat anyagi fedezete 300 euró, ez az összeg tartalmazza az útiköltséget, a szállást és félpanziós ellátást, valamint más különböző kiadásokat. A zarándoklaton való részvételhez szükséges az oltási papír, vagy PCR teszt, amit az indulás előtt 24 órával kell megcsináltatni. Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon a délelőtti órákban.

Hálaadó szentmise Csíksomlyón
Az idei Ferences Biciklitúra zárónapját, különlegesen akarják megünnepelni, hiszen találkozóra hívnak minden székelyföldi kerékpárost, motorost, gyalogost augusztus 1-jén a csíksomlyói Hármashalom oltárhoz, ahol délután 1 órakor szentmisét mutatnak be. A szentmise után a csíkszeredai Role együttes koncertje következik, aminek keretében az összegyűltek együtt éneklik majd a NEK hivatalos himnuszát.
A biciklitúrán a NEK főszervezői is jelen lesznek és egy-egy állomáson részletesen ismertetni fogják, hogy mi is az Eucharisztikus Kongresszus.

István, a király – Székelyföldi nagyprodukció
Első alkalommal mutatják be az István, a király rockoperát székelyföldi szereplők előadásában. Augusztus 20-24 között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénában öt különböző szereposztásban láthatják az érdeklődők a rockoperát, amely Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült.
Az István, a király Székelyföldi Nagyprodukcióra az eventim.ro honlapon, vagy a sepsiszentgyörgyi Városi Kulturális Szervezőirodában vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők.

Keresztény Nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében augusztus 27-31 között negyedik alkalommal kerül sor a Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetemre, idén a zeteváraljai Nap Park panzióban. Várnak minden huszadik életévét betöltött fiatalt. További információk, részletek az esemény Facebook oldalán.

Esszépályázat Kárpát-medencei magyar diákok számára
A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap, a Széchenyi-évhez kapcsolódóan Széchenyi hite témában írt ki pályázatot a Kárpát-medencében élő magyar diákok számára.
A résztvevők arról készíthetnek pályamunkát, miként mutatkozik meg a Krisztus-követő ember hite és bátorsága Gróf Széchenyi István cselekedeteiben.
A pályaműveket még a mai napon lehet beküldeni az info@szechenyicsalad.hu e-mail-címre, pdf-formátumban.
A legjobb pályamunkákat beküldők, az értékes tárgyjutalmak mellett meghívást kapnak a nyári Stádium-táborba, valamint a Széchenyi István Tudományos Diákkonferenciára is. A szakmai bírálóbizottságok által kiválasztott pályamunkákat a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlapban is közlik.

Időjárás: Ma a napsütést sokfelé zavarhatják gomolyfelhők, és több tájegységünkön is kialakulhatnak lokális jelleggel záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Az északias szelet többfelé kísérhetik élénk, nyugaton és zivatarok környezetében erős, viharos
lökések. A csúcshőmérséklet 26 és 35 fok között alakul, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. július 19.

About the author

majoros gabriella