2021. július 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Önkéntes találkozók
Holnap délután 6 órától szentmisére majd ezt követően találkozóra várjuk kedves önkénteseinket a nagyváradi stúdióba.
Július 30-án, pénteken délután 4 órától Mihályfalván a hittanteremben lesz önkéntes találkozó.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedre kerül sor tavaly decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. Minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira.
A kilenced nyolcadik alkalmára július 31-én, szombaton délután 6 órától kerül sor, melynek témája: Imádkozzunk a szenvedőkért, betegekért és a jó halál kegyelméért!
Elmélkedést tart György Alfréd kamilliánus atya.
Az imaalkalomra első sorban kórházpasztorációban dolgozókat, orvosokat várják, de ugyanakkor hívnak minden imádkozni vágyó embert is.

Nyári orgonakoncertek
Idén folytatódik a néhány évvel ezelőtt kezdeményezett nyári orgonakoncert-sorozat, amelynek helyszínei többségében a temesvári egyházmegye területén lévő templomok. Ezúttal dr. Franz Metz orgonista és két vendége, Wilfried Michl és Corneliu Meici előadását hallhatják.
Július 31-én, szombaton este 7 órakor az aradi kultúrpalota koncerttermébe várják az érdeklődőket.
Augusztus 1-jén, vasárnap szintén este 7 órakor a temesvár–erzsébetvárosi templomban lesz az orgonakoncert.
Augusztus 2-án, hétfőn délután 4 órakor pedig a máriaradnai kegytemplomban.
A belépés díjtalan, adományokat köszönettel fogadnak a szervezők.

Loyolai Szent Ignác napi búcsú
A Temesvári Egyházmegyében az óteleki római katolikus plébániához tartozó csávosi Loyolai Szent Ignác római katolikus templom július 31-én, szombaton ünnepli 125. éves jubileumát. Ez alkalomból a Németországba települt Csávosi Németek Egyesülete az óteleki római katolikus egyházközséggel közösen szervez templombúcsút. Az ünnepi szentmisét két nyelven fogják bemutatni: Kóbor György nyugalmazott lelkipásztor német nyelven és Heinrich József jelenlegi óteleki plébános magyar nyelven.

Időjárás: Az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de kezdetben az északi országrészben, majd a délután második felétől északnyugaton és északkeleten elszórtan egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulhat. A délnyugati szél többfelé élénk, erős lehet. Napközben 30-36 fokra van kilátás, a legmelegebb délen lesz, itt akár 38 fokot is mérhetünk.
A nappali kánikula mellett az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. Légszomj, fulladás is jelentkezhet, az esetleges zivatarokban pedig az asztmások tünetei erősödhetnek fel.
Az UV-sugárzás 11 és délután 4 óra között a napos időszakokban nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, illetve kerüljük a direkt napfényt!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tatrangi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Zarándoklat Máriaradnára
Augusztus 2-án, hétfőn Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik a máriaradnai bazilikához zarándokolnak . A délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyéspüspöklesz, szentbeszédet mond Dirschl Mates újaradi plébános.

CSIT 2021
Ebben az évben rendhagyó módon zajlik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, összesen 6 helyszínen kerül megszervezésre: Csíksomlyón, Székelykeresztúron, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Gyulafehérváron és Gelencén. Mindenki a lakóhelyedhez legközelebb eső helyszínen csatlakozhat a találkozóhoz.
A program minden helyszínen augusztus 10. és 14. között, délelőtt 10-től délután 6 óráig tart.
Bár a helyszíni programok véget érnek péntek este, a CSIT nem ér véget még. Szombaton egy szabadtéri szentmisével zárul a találkozót Csíksomlyón.
További információk és bejelentkezés a www.csit.fif.ma oldalon lehetséges.

Keresztény Nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében augusztus 27-31 között negyedik alkalommal kerül sor a Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetemre, idén a zeteváraljai Nap Park panzióban.
Kell egy hely a fiatal felnőtteknek, ahol feltehetik kérdéseiket, ahol szabadon gondolkodhatnak, ahol őket érintő, olykor tabuknak számító témákról hallhatnak. Egy hely, ahol közelebb kerülhetnek önmagukhoz, ahol felnőttként élhetik meg a hitüket, kapcsolataikat. Szükségük van szórakozásra, pihenésre, éjszakába nyúló beszélgetésekre, sportra, kirándulásokra.
Erre kínál lehetőséget a Keresztény Nyári Szabadegyetem, minden huszadik életévét betöltött fiatal számára.
További információk az esemény Facebook oldalán találhatóak.

Káplán továbbképző
Augusztus 30-szeptember 3-a között a Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretében káplán-továbbképző lesz Gyulafehérváron, Andrási István rektor vezetésével.
A képzés célja az erkölcstani, egyházjog és dogmatika ismeretek aktualizálása.
A képzés ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet augusztus 20-ig a ptk.ersekseg.ro oldalon.

Időjárás: Az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de kezdetben az északi országrészben, majd a délután második felétől északnyugaton és északkeleten elszórtan egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulhat. A délnyugati szél többfelé élénk, erős lehet. Napközben 30-36 fokra van kilátás, a legmelegebb délen lesz, itt akár 38 fokot is mérhetünk.
A nappali kánikula mellett az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. Légszomj, fulladás is jelentkezhet, az esetleges zivatarokban pedig az asztmások tünetei erősödhetnek fel.
Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között a napos időszakokban nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, illetve kerüljük a direkt napfényt!

MRE Hírszogálat, 2021. július 27.

About the author

majoros gabriella