2021. június 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentháromsági templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Krisztus Szent Teste és Vére – Úrnapi búcsúk
Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön a Katolikus Egyház az Úr Testének és Vérének ünnepét, ismertebb nevén Úrnapját üli.
A gyulafehérvári főegyházmegyében Gyimesbükkön az egyházközség fő búcsúnapja szintén Úrnapján van. Az ünnepi szentmisét délelőtt 11 órakor mutatják be. Kászonimpéren a búcsús szentmise ma délután fél 1 órakor kezdődik. A szentbeszédet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános tartja.
Székelyudvarhelyen a Szent Miklós-hegyi temető ravatalozó kápolnájának előterében mutatja be a szentmisét Mátyás Károly főesperes-plébános, ma délután 5 órakor. A négy oltárt is a temetőkertben állítják fel.
200 év után, idén megünneplik a csíkdelnei Úr kápolna búcsúját. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke, este 6 órakor kezdődik.
A lázárfalvi egyházközség az ünnepi búcsús szentmisét vasárnap, június 6-án, vasárnap délután fél 1-kor tartják, meghívott szónok: Urbán Erik ferences tartományfőnök.
A temesvári egyházmegyében ma Pál József Csaba megyés püspök a Temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban este 6 órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a felállított oltárokhoz.
A nagyváradi egyházmegyében ma délután 6 órakor Böcskei László megyés püspök ünnepi szentmisét mutat be a székesegyház előtti téren. A szentmisét követően kerül sor az úrnapi körmenetre, amit a Püspöki Palota kertjében tartanak majd meg. Ezen a napon a város lakói együtt imádkoznak közösségeink megerősödéséért, ezért a többi templomban elmaradnak a délutáni szentmisék.

Hitoktatók online szentségimádási lánca
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térbe. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi.
A júniusi szentségimádást a temesvári egyházmegyei katekétikai központ és a Gerhardinum Római Katolikus Líceum szervezi. A szentségimádást ma este 8 órakor Pál József Csaba temesvári megyés püspök vezeti.

Időjárás: Ma is folytatódik a napos-gomolyfelhős idő. Keleten, északkeleten lehet valamivel több, nyugaton kevesebb felhő az égen, csapadék leginkább keleten és a középső tájakon várható. Keleten az északi, nyugaton a déli-délkeleti szél élénkülhet meg. A legmelegebb órákban 20-25 fokot mérhetünk.
Nem érkezik időjárási front, de a melegedés miatt melegfront jellegű tünetek jelentkezhetnek. Reggel az ízületi panaszokkal küzdőknek indulhat nehezebben a nap, majd napközben koncentrálási és keringési panaszokkal kell számolni, illetve fokozódhatnak a gyulladások is.
11 és 15 óra között erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, így célszerű lesz gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 03.

About the author

majoros gabriella