2021. június 07. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hivatásébresztő imalánc A Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport Hivatásébresztő imaláncot hirdet június 1–július 1. között a Szent család védelme alatt, a következő programmal: Június 2-8. között: imádkozzunk a papokért, új papi hivatásokért, 14 videó keretében 14 pap tesz tanúságot papi életéről. Június 9-15. között: imádkozzunk a meglévő szerzetesi közösségekért és új hivatásokért, szerzetesi közösségek által készített videókat lehet látni és hallani. A Mária Rádió mindennap reggel és este közvetíti a videófelvételek hanganyagát.

Alkotói pályázat Úrnapja és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében a hittan.ro honlap szerkesztősége Úrnapja az egyházközségünk életében címmel pályázatot hirdet a gyulafehérvári, a nagyváradi, a szatmári és a temesvári egyházmegyék hittanos diákjai számára. Az ötfős plébániai csapatok (a csapattagok életkora lehet különböző is – elsőáldozótól az egyetemistáig) felkészülését hitoktatóik és/vagy a plébániájukon szolgáló papok támogatják. A csapatok június 3. és 17. között jelentkezhetnek a pályázatra. A pályázatról bővebb információkat a hittan.ro oldalon olvashatnak.

Lelkinap vezetőknek, vállalkozóknak A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum szervezésében június 26-án, szombaton elcsendesedésre, befelé figyelésre, kölcsönös lelki támogatásra, megerősödésre szolgáló nap lesz vállalkozóknak, vezetőknek. A program délelőtt 11 órakor Gagyi Katinka köszöntő beszédével kezdődik. Ezt követően Nagy Zoltán tart előadást „A Hegy – Márton Áron és a munka” címmel. Déli 12 órától vezetett meditatív ima lesz Darvas Piroska segítő nővérrel. Az ebédszünet után kerekasztal beszélgetésre kerül sor, melynek moderátora Gagyi Katinka lesz. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

Tükörkép tábor gyerekeknek A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében tábor lesz 8-12 éves gyerekeknek a szelterszi Rehabilitációs és Rekreációs Házban június 27-július 3. valamint július 4-július 10 között. Az egy hetes nyári tábor önismereti-, bibliás- és kézműves programokból épül fel, legfontosabb céljának tekintve a gyermekek lelki, szellemi nevelését. Jelentkezni a 0752-666418-as telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Időjárás: Folytatódik a nyári idő. Ma a napos időszakokat többfelé gomolyfelhők zavarhatják meg, keleten és délen elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Nyugaton, északnyugaton számíthatunk a legtöbb napsütésre. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkül, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Reggelre helyenként foltokban pára, köd képződhet. Délután 21-27 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kajántói templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Jézus Szíve kilenced Szentmisével, elmélkedésekkel, imával készülnek a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hívei a június 13-i Jézus Szíve-búcsúra. A Jézus Szíve-kilenced szentmiséit a Kálvária templom udvarán tartják minden délután hat órától. Az elmélkedések az idén is a Jézus Szíve litánia gondolataira épülnek és minden este más-más meghívott atya tartja a szentmisét és ajándékozza meg a jelenlevőket gondolataival.

Online nemzetközi konferencia a Temesvári Egyházmegyében A Világiak, a Család és az Élet dikasztériuma képviselői közreműködésével nemzetközi találkozóra kerül sor június 9-12. között internetes kommunikációs felület segítségével. A konferencia témája az Amoris laetitia Családév. A rendezvényen részt vesz Pál József Csaba temesvári megyés püspök.

Plébániai est férjeknek, édesapáknak Kézdivásárhelyen Ferenc pápa Patris corde – Atyai szívvel kezdetű apostoli levele alapján  plébániai estet tartanak férjeknek édesapáknak június 10-én, csütörtökön este 7-9 óra között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban.

MAGIS Europe – Jezsuita nemzetközi fesztivál „Megtalálni Istent mindenben” mottóval szervezik az idei nemzetközi MAGIS-találkozót 18-35 éves fiataloknak a jezsuiták augusztus 7-15. között. A szentignáci lelkiségű eseményen 11 experimentum közül lehet választani, amelyek Magyarországon és Szlovákiában lesznek. Típusaik: zarándoklat, lelkigyakorlat, szociális szolgálat, ökológia és művészet. A résztvevők ezután a miskolci zárófesztiválon (augusztus 13-15.) találkoznak, hogy együtt ünnepeljenek és dicsérjék az élő Istent. Jelentkezni június 15-ig lehet a magis.jesuits.eu oldalon.

KiSérŐ tábor sérült gyermeket nevelő családoknak Szelterszen A KiSérŐ Tábor lehetőség ismerkedésre, kikapcsolódásra és a fejlődésre olyan családok számára, ahol sérült gyermeket nevelnek. A tábor programja lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők ismerkedjenek, megosszák tapasztalataikat, előadásokat hallgassanak gyermekük elfogadása, fejlesztése, integrációja témában. A KiSérŐ tábor erőforrást jelent a későbbi mindennapok küzdelmeiben. Helyszín és időpont: Szeltersz, Szent Gellért Rehabilitációs és rekreációs Ház, június 18-20. Jelentkezni a 0741 799 581-es telefonszámon vagy a szga@szga.ro e-mail-címen lehet.

Nyárköszöntő Őrangyal tábor Szelterszen A Szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében megtartják a Nyárköszöntő és az Őrangyal tábort június 20-24 között Szelterszen. A tavalyi évhez hasonlóan, szerdán délután, június 23-án Szülős foglalkozás lesz, melyre várják a nem táborozó szülőket/hozzátartozókat is. Érdeklődni, és jelentkezni Gyergely Tímeánál lehet a 0752 666 418-as telefonszámon.

Időjárás: Folytatódik a nyári idő. Ma a napos időszakokat többfelé gomolyfelhők zavarhatják meg, keleten és délen elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Nyugaton, északnyugaton számíthatunk a legtöbb napsütésre. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkül, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Reggelre helyenként foltokban pára, köd képződhet. Délután 21-27 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 07.

About the author

Majoros Gabriella