2021. június 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Antal búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Páduai Szent Antal napján, június 13-án, vasárnap délelőtt 11 órakor ünneplik Marosvásárhelyen a volt minorita, jelenlegi jezsuita egyetemi lelkészségi templom búcsúját, amelyre háromnapos triduummal készülnek. A triduumos szentmisék délután 5 órakor kezdődnek. A szentbeszédeket Bellovics Gábor jezsuita atya tartja.
Az ülkei templom búcsús szentmiséje június 15-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet Guia Laurean Hugó ferences atya, csíksomlyói templomigazgató tartja.
A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Antal búcsút június 12-én, szombaton déli 12 órától ünneplik. Szentbeszédet mond Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.
Csíksomlyón Szent Antal napján reggel 8-kor, délelőtt fél 11-től és este este 6-kor lesznek szentmisék. Az esti szentmisén, amelyet Guia Laurean Hugó ferences atya, csíksomlyói templomigazgató tart, megáldják a gyermekeket és a hívek által hozott liliomokat.
Székelyudvarhelyen, a ferences templomban június 13-án, vasárnap a reggel 9 és a délután 6 órakor kezdődő szentmiséken liliomáldás lesz és megáldják a gyermekeket.
Erdőszentgyörgyön a Szent Antal kisbúcsút vasárnap délelőtt 11 órától ünneplik.
A Szovátához tartozó Ilyésmezőn vasárnap déli 12 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnepi szónok Ilyés Lehel, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia segédlelkésze lesz.
Újtusnádon vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik a búcsú, amely egyben ezüstmise is lesz. A szentmise főcelebránsa László András ezüstmisés, helyi plébános, az ünnepi szónok pedig Bilibók Géza tusnáfürdői plébános.
A csíkcsicsói egyházközségben is vasárnap délután fél 1 órakor ünneplik a templombúcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke lesz.
A zernyesti plébániatemplom búcsúünnepe június 13-án, vasárnap délután 5 órakor kezdődik. A szentbeszédet Ilyés Imre a brassói Szent Kereszt felmagasztalása egyházközség segédlelkész tartja.
A dévai egyházközségben vasárnap, június 13-án tartják a Szent Antal-templom búcsúünnepét, illetve a tanévzáró szentmisét. Délután 6 órától a Bojtorján Együttes tart jótékonysági koncertet a Drăgan Muntean Művelődési Központban, a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára.
Vulkán filiájában, az iszkronyi templomban június 14-én, hétfőn délután 5 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. A szentbeszédet Bajkó Norbert petrillai plébános tartja.
A temesvári egyházmegyében az arad-belvárosi Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt templomban a minorita szerzetesek közössége és a hívek június 13-án, vasárnap ünneplik a búcsút. A szentmisék rendje a következő: 8 órakor szentmise német nyelven, 9 órakor szentmise magyar nyelven, fél 11 órakor plébániai nagymise, fél 12 órakor liliomszentelés és a gyermekek megáldása, 12 órakor szentmise romén nyelven, fél 7 órakor liliomszentelés és a gyermekek megáldása, 7 órakor ünnepélyes búcsús szentmise.
Páduai Szent Antal napján a lovrini közösség is templombúcsút ünnepel. Ugyanakkor a plébániatemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében Balan Cristinel volt Temesvár-belvárosi segédlelkész, újonnan kinevezett plébániai kormányzó beiktatására kerül sor. A szentmisét Dirschl Johann általános helynök celebrálja.

Időjárás: Napos, nyárias időre készülhetünk. A megnövekvő gomolyfelhőkből leginkább keleten, délkeleten és az Erdélyi medence térségében fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet az ország keleti felén kísérhetik élénk lökések. Délutánra 24 és 30 fok közé melegszik a levegő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Szentháromsághoz tartozó bedei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Alumni napok
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Alumni Központja szervezésében három napos programsorozatra kerül sor, amelybe bekapcsolódik a Római Katolikus Teológia Kar Alumni közössége is.
A rendezvényt holnap délután 6 órától Daniel David rektor úr nyitja meg, majd négy előadást hallhatnak a résztvevők.
Este 8 órától kerül sor az Alumni Gálára, amelynek keretében elismerésben részesül minden kar egy-egy kiváló végzettje, aki hozzájárul az egyetem hírnevének öregbítéséhez. A Római Katolikus Teológia Kar részéről Hodor Erika tanárnő fog kitüntetésben részesülni. Ugyanakkor bemutatják az Alumni Galériát is, ahol olyan végzetteket mutatnak be, akik jelentős eredményeket értek el szakterületükön. A kar részéről Csiszár Klára, Lukács Ottilia és Bodor Attila kap helyet a galériában, mindhárman a teológiai kutatásokban elért kiemelkedő tevékenységükkel érdemelték ki helyüket a bemutatóban.
A csütörtöki program az egyetem Facebook és Youtube csatornáján követhető.
Pénteken, június 11-én kari szinten folytatódik a program. A Római Katolikus Teológia Kar Alumni közössége szeretettel hívja minden végzettjét este 7 órától egy online találkozóra, amelynek rendkívüli meghívottja Holló László egyetemi tanár. A rendezvényre Zoom felületen kerül sor.
Szombaton, június 12-én kikapcsolódásra lesz lehetőség, az Alumni Napok keretében ingyenes látogatható a kolozsvári Botanikus Kert és a Iuliu Hațieganu Egyetemi Park.

Fiú ministráns tábor
A korábbi évek hagyományához híven az idén is megszervezik az egyházmegyei fiú ministránstábort július 1–4. között Csíkszeredában, a Segítő Mária Líceum kollégiumában. A járványhelyzet miatt legtöbb 80 ministráns vehet részt a táborban. Korosztály szerint a negyedik osztályt végzettektől a nyolcadikosokig jelentkezhetnek a Gyulafehérvári Főegyházmegye plébániáinak aktív ministránsai.
A tábor részvételi díja 120 lej fejenként.
A táborba megérkezni július 1-jén, csütörtökön délután 4 és 6 óra között kell, a program délután 6 órakor kezdődik, és július 4-én, vasárnap délután 4 órakor zárul. A vasárnapi ünnepi szentmiséhez minden ministráns hozzon magával ministráns ruhát!
Jelentkezni június 20-ig lehet a főszervező Simó Gáspár iskolalelkész e-mail-címén: gazsipap@hotmail.com.

Jezsuita nemzetközi fesztivál
„Megtalálni Istent mindenben” mottóval szervezik meg az idei nemzetközi MAGIS-találkozót 18-35 éves fiataloknak a jezsuiták augusztus 7-15. között.
A szentignáci lelkiségű eseményen 11 megtapasztalás közül lehet választani, amelyek Magyarországon és Szlovákiában lesznek. Típusaik: zarándoklat, lelkigyakorlat, szociális szolgálat, ökológia és művészet. A résztvevők ezután a miskolci zárófesztiválon találkoznak, hogy együtt ünnepeljenek és dicsérjék az élő Istent.
Jelentkezni június 15-ig lehet a magis.jesuits.eu oldalon.

Időjárás: Napos, nyárias időre készülhetünk. A megnövekvő gomolyfelhőkből leginkább keleten, délkeleten és az Erdélyi medence térségében fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet az ország keleti felén kísérhetik élénk lökések. Délutánra 24 és 30 fok közé melegszik a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 09.

About the author

majoros gabriella