2021. június 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Plébániai est Kézdivásárhelyen
Ferenc pápa Patris corde – Atyai szívvel kezdetű apostoli levele alapján plébániai estet tartanak férjeknek édesapáknak ma este 7-9 óra között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban.

Jézus Szent Szíve ünnepe
A nagyváradi egyházmegyében holnap délután 6 órakor Jézus Szíve tiszteletére tartanak ünnepi szentmisét a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Szűcs Attila szilágycsehi plébános. A nagyvárad-olaszi Barátok Templomában az 1930-as évek óta minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak Jézus Szíve ünnepén.
Június 12-én, szombaton, délután 11 órakor tartják a szilágyszentkirályi templom búcsúját. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pitó Lajos monospetri plébános.
Június 13-án, vasárnap déli 12 órakor Mahajduda János kárásztelki plébános tartja a szilágynagyfalui Jézus Szíve templom búcsúját.
A temesvári egyházmegyében Jézus Szíve ünnepén, a délután 6 órakor bemutatott szentmise keretében tartják a temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa Váncsa Csaba Temesvár-gyárvárosi segédlelkész.
A szatmári egyházmegyében szentmisével, elmélkedésekkel, imával készülnek a hívek a június 13-án, vasárnap délelőtt 11 órakor tartandó Jézus Szíve-búcsúra. A Jézus Szíve-kilenced szentmiséit a Kálvária templom udvarán tartják minden délután 6 órától. Az elmélkedések az idén is a Jézus Szíve litánia gondolataira épülnek és minden este más-más meghívott atya tartja a szentmisét és ajándékozza meg a jelenlevőket gondolataival.
A szentmisét és a kilencedet rádiónk élőben közvetíti.

Ezüstmise Nagyváradon
Június 12-én, szombaton, délelőtt fél 12 órakor pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából tart hálaadó szentmisét Giosanu Leonard segédlelkész a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban. A szentmise szónoka Pálos István kanonok lesz.

Kiállításmegnyitó
A nagyváradi püspöki palota 2017-ben megkezdett felújítása lassan a végéhez közeledik. Az elvégzett munkálatok lehetővé teszik, hogy a palota első emeletén berendezett egyházművészeti kiállítást, június 12-én, szombaton délután 4 órakor a nagyközönség előtt is megnyissák.
A megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni lehet a tourinfo@varad.org e-mail címen vagy a 0771-612714-es telefonszámon.

Orgonakoncert-sorozat
A Nagyvárad-Szöllősi plébániatemplomban folytatódik,június 13-án, vasárnap délután 6 órakor a Pap zeneszerzők orgonaművei című koncert-sorozat, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében. A sorozat második koncertjén Domenico Zipoli jezsuita szerzetes munkásságából ad elő válogatott műveket Józsa Domokos, plébániatemplom kántor-orgonistája.
A koncert-sorozat célja emléket állítani és bemutatni azoknak a pap vagy szerzetes zeneszerzők munkásságát, akik hivatásuk mellett hozzájárultak a zeneirodalom gazdagításához is. A koncertek előtt a papokért és a szerzetesekért, valamint új hivatásokért is imádkoznak.

Időjárás: Ma is gomolyfelhők zavarhatják meg napsütést, melyekből zápor, zivatar is kialakulhat. Hajnalban 8-15, délután 21-29 fokra van kilátás.
Többfelé élénk, néhol északnyugaton és zivatarok környékén erős lehet az északias szél.
Időjárás: Ma is a napsütésé lesz a főszerep, a megnövekvő gomolyfelhőkből helyenként a keleti és déli megyékben várható zápor, zivatar kialakulása. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet. Délután 22-28 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a brassói ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Jézus Szent Szíve ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében Kolozsváron, a kerekdombi templom búcsúját triduum előzi meg. A szentmisék este 6 órakor kezdődnek. Jézus Szíve napján az ünnepi szentmisén délután 6 órától Kovács Árpád kisbácsi plébános prédikál.
A madéfalvi plébániatemplom búcsúünnepén, holnap délelőtt 11 órakor, Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugdíjas segédpüspöke mutatja be a szentmisét. Az ünnepi szónok Potyó Ferenc nyugalmazott irodaigazgató lesz.
A kidei templomban holnap, délelőtt 11 órakor ünneplik a búcsút. Szentbeszédet mond Szőcs Csaba szészfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.
A ditrói nagytemplom búcsúját ugyancsak délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentbeszédet Babota Tibor medgyesi plébános tartja.
Szintén holnap délelőtt 11 órakor ünneplik a málnásfürdői templom búcsúját. Itt a szentmisén Simó Gábor mikóújfalvi lelkész prédikál.
A korondi egyházközség búcsúján, délelőtt 11 órakor a szentbeszédet Palkó Ágoston marosjárai lelkész mondja.
Aranyosgyéresen szintén holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka Biró Károly felvinci lelkész.
A székelyudvarhelyi Jézus-kápolnánál évente egy alkalommal, Jézus Szíve ünnepén tartanak szentmisét. A négy éve zajló restaurálási munkálatok befejezése után holnap a délután 5 órakor kezdődő búcsús szentmise keretén belül kerül sor az újramegáldására, amely egyben a kápolna búcsúünnepe is. Ebből az alkalomból a szentmisét Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke mutatja be.
Pusztakalánban, is holnap délután 5 órától ünneplik a templom búcsúját. A szentmise főcelebránsa és szónoka Diósi Dávid teológiai tanár, Gyulafehérvárról.
A Zsil-völgyében harmadik éve a búcsús zarándokok a petrillai Szent Borbála-templom előtt gyülekeznek délután 3 órakor és a városon végigvonulva, imádkozva érkeznek meg a lónyai Jézus Szíve-templomhoz. A búcsús ünnepi szentmise szintén délután 5 órakor kezdődik, magyar nyelven Elekes Szabolcs uzoni plébános, román nyelven Voinicu Cristinel vulkáni plébános prédikál.
A Brassó-bolonyai Jézus Szent Szíve-templom búcsúján holnap délután 5 órakor román nyelven mutatják be a szentmisét. Az este 7 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmisén Pál Áron brassói segédlelkész prédikál.
A nyárádszeredai plébániatemplom búcsús szentmiséjét holnap délután 6 órakor tartják. A szentbeszédet Rózsa Gáspár deményházi plébános mondja.
A szovátafürdői búcsús szentmise holnap este 7 órától lesz Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános szentbeszédével.
Szentkeresztbányán június 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugdíjas segédpüspöke.
Búcsút tartanak a gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál is, Farkaslaka községben. Az ünnepi szentmise június 12-én, szombaton déli órakor 12 kezdődik. Előtte egy órával keresztúti ájtatosságot tartanak. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Endre, a nagyszeminárium spiritualitás-tanára lesz.
A kolozsi plébániatemplomban szombaton délután 6 órakor a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános.
Vágás filiájában, Bétában június 13-án, vasárnap ünneplik a búcsút. A szentmise délután fél 1 órakor kezdődik.
Gödemesterházán június 13-án, vasárnap délután 1 órakor tartják a plébániatemplom búcsúját. Az ünnepi szentmise szónoka Jenei János gyergyóalfalvi plébános.

Időjárás: Ma is gomolyfelhők zavarhatják meg napsütést, melyekből zápor, zivatar is kialakulhat. Hajnalban 8-15, délután 21-29 fokra van kilátás.
Többfelé élénk, néhol északnyugaton és zivatarok környékén erős lehet az északias szél.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 10.

About the author

majoros gabriella