2021. június 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hivatásébresztő imalánc
A Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport Hivatásébresztő imaláncot hirdet június 1–július 1. között a Szent Család védelme alatt.
A mai nap folyamán még a meglévő szerzetesi közösségekért és új hivatásokért imádkozhatunk.
Június 16-22. között imádkozzunk a családokért és családi hivatásért, 7 család által készített videó kerül sorra.
A videófelvételeket látni lehet a romkat.ro, templom.ro honlapokon, azok Facebook-oldalain, illetve a Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalán. A Mária Rádióban mindennap reggel és este közvetítjük a videófelvételek hanganyagát.

Orgonakoncert-sorozat
Resicabánya és vidéke iparosodásának 250. évfordulóját ünneplik július 3-án.
A jubileum egyik utolsó projektje zenei jellegű. A resicabányai Havas Boldogasszony Plébánia, a Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a Resicabányai Német Kulturális Egyesület május-október között „Canticum Laudis Pro Resita – 250” címmel a resicabányai Havas Boldogasszony templomban minden hónap harmadik vasárnapján délután 6 órai kezdettel orgonakoncert-sorozatot szervez.

Kett-képzés Székeludvarhelyen
A Kett-pedagógiai módszer iránt érdeklődők részére képzés tart Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér június 25-26. között, a székelyudvarhelyi, Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.
A Franz Kett pedagógia, egységes pedagógia, az egész ember nevelésére irányul. Nem csak egy módszer, hanem egy teljes pedagógia. Reformpedagógiának is nevezhetjük.
Bővebb információ a 0724-322681-as telefonszámon, illetve a orsolya.tofalvi@caritas-ab.ro e-mail címen kapható.
Jelentkezési határidő június 19.

Lelkinap vezetőknek, vállalkozóknak
A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum szervezésében június 26-án, szombaton elcsendesedésre, befelé figyelésre, kölcsönös lelki támogatásra, megerősödésre szolgáló nap lesz vállalkozóknak, vezetőknek.
A program délelőtt 11 órakor Gagyi Katinka köszöntő beszédével kezdődik. Ezt követően Nagy Zoltán tart előadást „A Hegy – Márton Áron és a munka” címmel.
Déli 12 órától vezetett meditatív ima lesz Darvas Piroska segítő nővérrel.
Az ebédszünet után kerekasztal beszélgetésre kerül sor, melynek moderátora Gagyi Katinka lesz.
A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok, záporok fordulhatnak elő. A szél még többfelé erős, néhol viharos lesz. A friss reggelt követően napközben 16-24 fokig melegszik a levegő. Az erős szél több fokkal csökkenti a hőérzetet, és rontja a komfortérzetet, emellett sokaknál erős fejfájást is kiválthat. A fejfájás
mellé keringési problémák társulhatnak, és egyesek akár alvászavarokat is tapasztalhatnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a pálpataki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szent Antal-búcsúk
Vulkán filiájában, az iszkronyi templomban ma délután 5 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. A szentbeszédet Bajkó Norbert petrillai plébános tartja.
A brassói ferences templomban a Szent Antal búcsú és a liliomok megszentelése június 15-én, kedden lesz, 9 órakor magyar nyelvű, délután 5 órától román nyelvű szentmisét tartanak.

Fiú ministráns tábor
A korábbi évek hagyományához híven az idén is megszervezik az egyházmegyei fiú ministránstábort július 1–4. között Csíkszeredában, a Segítő Mária Líceum kollégiumában. A járványhelyzet miatt legtöbb 80 ministráns vehet részt a táborban. Korosztály szerint a negyedik osztályt végzettektől a nyolcadikosokig jelentkezhetnek a Gyulafehérvári Főegyházmegye plébániáinak aktív ministránsai.
A tábor részvételi díja 120 lej fejenként.
A táborba megérkezni július 1-jén, csütörtökön délután 4 és 6 óra között kell, a program délután 6 órakor kezdődik, és július 4-én, vasárnap délután 4 órakor zárul. A vasárnapi ünnepi szentmiséhez minden ministráns hozzon magával ministráns ruhát!
Jelentkezni június 20-ig lehet a főszervező Simó Gáspár iskolalelkész e-mail-címén: gazsipap@hotmail.com.

KiSérŐ tábor sérült gyermeket nevelő családoknak
A KiSérŐ Tábor lehetőség ismerkedésre, kikapcsolódásra és a fejlődésre olyan családok számára, ahol sérült gyermeket nevelnek. A tábor programja lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők ismerkedjenek, megosszák tapasztalataikat, előadásokat hallgassanak gyermekük elfogadása, fejlesztése, integrációja témában. A KiSérŐ tábor erőforrást jelent a későbbi mindennapok küzdelmeiben.
Helyszín és időpont: Szeltersz, Szent Gellért Rehabilitációs és rekreációs Ház, június 18-20.
Jelentkezni a 0741 799 581-es telefonszámon vagy a szga@szga.ro e-mail-címen lehet.

Nyárköszöntő Őrangyal tábor
A Szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében megtartják a Nyárköszöntő és az Őrangyal tábort június 20-24 között Szelterszen.
A tavalyi évhez hasonlóan, szerdán délután, június 23-án Szülős foglalkozás lesz, melyre várják a nem táborozó szülőket/hozzátartozókat is. Érdeklődni, és jelentkezni Gyergely Tímeánál lehet a 0752 666 418-as telefonszámon.

FeltöltŐ
A FeltöltŐ egy dinamikus, modern, fiatalos zenére épülő alkalom, mely keresztény értékeket közvetít korcsoporttól függetlenül bárki számára. A program keretén belül magyarországi és erdélyi zenekarok váltják egymást a színpadon, valamint különböző felekezetű, egyszerű és ismert emberek tesznek tanúságot a hitükről.
FeltöltŐ célja, hogy a programra érkező emberek, illetve azok a helyiek, akik épp arra járnak, Istennel találkozzanak, és rájöjjenek, hogy a Vele való kapcsolatban élet és erő van.
A három napos rendezvény, június 25-27 között Gyergyószentmiklós több helyszínén fog zajlani párhuzamosan, létszámkorlátozással. Az előadók között találjuk Oláh Gergő és Andelic Jonathán magyarországi énekeseket, Csiszér László dicsőítővezetőt, dalszerzőt, illetve olyan zenekarokat, mint a Glory, CSIT Band, Első Lépés, Fundamentum, Daltutajok, Psallite, Fike Band és Kiút. A program zárásaként vasárnap egy ökumenikus istentiszteletre fog sor kerülni.

Időjárás: Ma a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok, záporok fordulhatnak elő. A szél még többfelé erős, néhol viharos lesz. A friss reggelt követően napközben 16-24 fokig melegszik a levegő. Az erős szél több fokkal csökkenti a hőérzetet, és rontja a komfortérzetet, emellett sokaknál erős fejfájást is kiválthat. A fejfájás
mellé keringési problémák társulhatnak, és egyesek akár alvászavarokat is tapasztalhatnak.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 14.

About the author

majoros gabriella